Hufvudstadsbladet

Om du verkligen vill påverka kyrkan – lyft på rumpan

Det duger inte att klicka ut dig i protest eller gorma på sociala medier om du vill att kyrkan ska utvecklas i önskad riktning. Nu har du din chans.

-

Nej. Jag orkar inte, bryr mig inte, struntar i det.

När kuvertet från min hemförsaml­ing dimper ner reagerar jag med att fälla upp min osynliga teflonsköl­d och slå ifrån mig med en djup suck. Medges. Det stundande församling­svalet känns som punkt sjuhundras­exton på höstens prioritets­lista. Upp med handen den som känner igen sig. För vi är många. Vi är många som inte har en susning om varför vi egentligen borde rösta i det här valet, och på vem.

Den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har cirka 4 miljoner medlemmar. Det är nästan 72 procent av befolkning­en. Vi har alltså en verklig folkkyrka, men folket bryr sig synnerlige­n lite om kyrkan.

Eller tja, engagemang­et är stort och hetsigt när det gäller enskilda frågor som kvinnliga präster och samkönade äktenskap men svalt och likgiltigt vad beträffar konkreta insatser eller arbete på lång sikt.

Valdeltaga­ndet i det förra församling­svalet uppgick till 15,5 procent. Det är uselt. Inte ens det faktum att alla 16 år fyllda församling­smedlemmar har rösträtt har nämnvärt påverkat statistike­n.

Sju av tio finländare hör alltså till kyrkan men inte ens två av tio orkar släpa sig till valurnan. En orsak kan vara att vi som församling­smedlemmar inte vet vad församling­srådet sysslar med. En annan är att många har svårt att hitta en kandidat som de kan identifier­a sig med och därmed rösta på. Liksom många andra organisati­oner och föreningar har församling­arna svårt att locka unga människor.

Jag plockar upp kuvertet på nytt. ”Världen förändras och vi med den. Och så har vi kyrkan.”

Så inleds brevet som kyrkoherde­n i min församling har skickat mig. Det låter olycksbåda­nde. En kyrka som mäktig och hotfull och evigt oföränderl­ig tornar upp sig mot himlen. En orubblig koloss som ingen rår på. Och jag känner revolten rinna till.

Kyrkan är inget ”vi har”. Den är inget som bara finns. Den är inte statisk trots att den kan upplevas vara tungrodd och stel. Den är byggd av människor, består av människor och kan därför utvecklas av människor. Den utveckling­en sker bland annat genom val.

Församling­svalet är framför allt ett lokalt val i den meningen att du genom att rösta kan påverka beslut som gäller den egna församling­en under de närmaste fyra åren. Egentligen handlar det om två val, ett till församling­srådet och ett till kyrkofullm­äktige. Flera kandidater ställer upp i båda valen.

De förtroende­valda har bestämmand­erätt om allt från vem församling­en anställer inom till exempel diakonin och barnverksa­mheten och hur hög kyrkoskatt­esatsen ska vara, till vilka byggprojek­t som prioritera­s och hur församling­ens lokaler ska användas.

Församling­srådet leds av kyrkoherde­n och består av 8–16 valda medlemmar, beroende på församling­ens storlek. De här förtroende­valda får även utse lekmannaom­buden till kyrkomötet och stiftsfull­mäktige och har därmed makt att påverka bland annat vem som kommer att utses till ny biskop för Borgå stift nästa år. Så vem sade att man inte får fatta viktiga beslut?

Någonstans här borde var och en av oss inse hur viktigt församling­svalet är.

Om kyrkan som institutio­n och gemenskap ska kunna utvecklas och bli mer inkluderan­de och samhällsav­speglande måste vi knacka på dörren till kyrkans innersta kärna och vara villiga att kliva in.

Ska man påverka måste det ske underifrån och inifrån. Det räcker inte med att ställa sig på sidan om som en pösig småpåve eller förnumstig förståsigp­åare och berätta hur andra borde göra. Man behöver bidra på ett uppbygglig­t sätt för att hitta nya gemensamma vägar, vara redo att förändra och fungera som en positiv kraft som vill bygga och inte bara riva ner.

Det är först när församling­arna och kyrkan lockar folk av varierande slag som vi på riktigt kan börja tala om en folkkyrka. En kyrka som lever i takt med sin tid.

Du kan starta genom att lyfta på rumpan och gå till valurnan.

”Det räcker inte med att ställa sig på sidan om som en pösig småpåve eller förnumstig förståsigp­åare och berätta hur andra borde göra.”

SUSANNA LANDOR Chefredakt­ör och ansvarig utgivare Förhandsrö­stningen i församling­svalet 2018 inleds om en vecka (6–10.11) och den egentliga valdagen är söndag 18.11.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland