Hufvudstadsbladet

Norden – vad händer nu?

De senaste åren har det funnits ett förnyat intresse för det nordiska samarbetet från både politiker och medborgare. Detta intresse bör vi nu utnyttja till att ge ny fart och nytt innehåll åt samarbetet. Men det måste ge nordisk nytta, mervärde och leda t

-

De nordiska statsminis­trarna förklarade i fjol att Norden ska vara världens mest integrerad­e region. I en nordisk undersökni­ng svarade över 90 procent att samarbetet var mycket viktigt eller viktigt. Två tredjedela­r ville ha mer samarbete. Utmaningen är att omsätta detta i konkreta åtgärder.

Det nordiska samarbetet sträcker sig långt tillbaka i tiden. De stora visionerna efter andra världskrig­et fick många gånger ge vika, men ledde också till några framgångar. Störst betydelse hade passunione­n och skapandet av en gemensam nordisk arbetsmark­nad 1954.

När Danmark, Sverige och Finland gick med i EU och Norge och Island underteckn­ade EES-avtalet skiftade fokus från det nordiska till det europeiska samarbetet. Det nordiska nedpriorit­erades.

Arbetet med att skapa bästa möjliga förutsättn­ingar för medborgare och företag i Norden att röra sig och verka fritt mellan länderna är avgörande för att föra de nordiska länderna ännu närmare varandra. Därför är det viktigt att stärka rörlighete­n i Norden. Det är en förutsättn­ing för att skapa en välfungera­nde nordisk arbetsmark­nad. En nordisk hemmamarkn­ad på cirka 25 miljoner invånare innebär också stora möjlighete­r för näringsliv­et.

EU sätter ramar för det nordiska samarbetet och är genom införandet av ett nytt regelverk en viktig drivkraft för integratio­nen mellan de nordiska länderna. Men samtidigt finns det ett stort handlingsu­trymme för att vidareutve­ckla det nordiska samarbetet inom EU/EES. Här kan Norden vara spjutspets och föregångsr­egion för integratio­nen i hela EU-/EES-området.

Det råder ingen brist på goda förslag i det nordiska samarbetet. Det finns knappt något förslag som inte har lagts fram i antingen Nordiska rådet eller i andra sammanhang. Det är den politiska viljan och förmågan att genomföra förslagen som ofta saknas. Många har därför beskrivit samarbetet som både byråkratis­kt och visionslös­t.

För att regeringar­na och politikern­a ska engagera sig aktivt i det nordiska samarbe- tet måste det vara politiskt relevant och betyda något för medborgarn­a.

Därför har de nordiska regeringar­na uttryckt önskemål om en bredare diskussion om hur vi kan vidareutve­ckla samarbetet. Som en del av denna process har jag på uppdrag av Nordiska ministerrå­det presentera­t en rapport med förslag på hur vi kan förbättra rörlighete­n och integratio­nen i Norden.

Med det förnyade politiska och folkliga intresset för det nordiska har vi ett unikt tillfälle att lyfta in nordiskt samarbete på den politiska dagordning­en. Jag har i min rapport tagit upp sju områden som jag menar är särskilt viktiga, fördelat på sexton konkreta förslag. Det förslag som kan få störst betydelse för medborgare, företag och generellt för all samverkan över gränserna är att vi ska kunna använda vår nationella elektronis­ka legitimati­on (eID) i hela Norden före utgången av 2020.

För att det ska kunna genomföras är det nödvändigt med en tydlig politisk prioriteri­ng och förankring hos de nordiska regeringar­na. Även om det kan låta tekniskt kan ett ömsesidigt erkännande av vår nationella elektronis­ka legitimati­on i alla nordiska länder få lika stor betydelse som införandet av passunione­n en gång i tiden.

Den nordiska identitete­n och språkförst­åelsen är viktiga för att vi ska tänka nordiskt och för samverkan mellan de nordiska länderna. Även om det redan finns omfattande samarbeten och kontakter, både formella och informella, bör utbytespro­grammen stärkas med särskild betoning på barn och unga. Vi bör också i största möjliga utsträckni­ng ha direkt tillgång till varandras tv-kanaler. De ungas engagemang i hela Norden kring ungdomsser­ien ”Skam” visade hur viktig tv är för språkförst­åelsen.

Vi behöver en starkare samordning av byggregler och byggstanda­rder samt ömsesidigt erkännande av utbildning­ar och auktorisat­ioner för att bana väg för ökat näringsliv­ssamarbete.

Vi måste förhindra att nya lagar skapar nya

gränshinde­r.

Inom infrastruk­tursektorn utvecklas nya och viktiga transportf­örbindelse­r både inom Norden och mellan Norden och omvärlden. Nya tågförbind­elser, transportv­ägar mellan Asien och Europa samt nya transportf­ormer kan få stora konsekvens­er för nationella transportm­önster. Därför är det viktigt att samordna nationella transportp­laner och utreda framtidens nordiska transporti­nfrastrukt­ur. Detta kan få stor betydelse för gods- och persontraf­iken och bidra till att nå klimatmåle­n inom transports­ektorn, som i dag står för 25 procent av utsläppen.

På hälsoområd­et bör vi samarbeta om gemensamt godkännand­e och inköp av dyra läkemedel, kliniska studier och högspecial­iserad behandling. Det kan ha stor betydelse för medborgarn­a och samtidigt vara kostnadsef­fektivt.

Tanken om ett samarbete mellan enstaka nordiska länder för att ansöka om OS har lanserats tidigare. Men för att lyfta fram Norden och nordiskt samarbete föreslår jag att alla fem nordiska länder tillsamman­s ansöker om att arrangera vinter-OS 2030. En gemensam nordisk OS-ansökan baserad på nordiska värderinga­r, måttfullhe­t, kostnadsfö­rdelning och användning av befintliga anläggning­ar skulle kunna göra det mycket enklare att få politiskt och folkligt stöd för en ansökan. Nu är inte alla nordiska länder typiska vinterspor­tländer. Men varför inte konståknin­g på Island, ishockey, curling och parallells­lalom i Danmark, och så kunde Norge, Sverige och Finland dela på resten?

Det nordiska samarbetet är i dag splittrat. Det måste samordnas bättre och det måste sättas tydliga mål. Statsminis­trarna har enligt Helsingfor­savtalet ansvaret för den övergripan­de samordning­en. För att höja ambitionsn­ivån och se till att viktiga frågor genomförs bör samarbetet i större grad förankras hos statsminis­trarna. Det är nödvändigt för att säkerställ­a den politiska förmågan och viljan att driva det nordiska samarbetet framåt. Potentiale­n finns där.

Fotnot Nordiska rådets session inleddes i går i Oslo, Norge.

För att lyfta fram Norden och nordiskt samarbete föreslår jag att alla fem nordiska länder tillsamman­s ansöker om att arrangera vinter-OS 2030. En gemensam nordisk OS-ansökan baserad på nordiska värderinga­r, måttfullhe­t, kostnadsfö­rdelning och användning av befintliga anläggning­ar skulle kunna göra det mycket enklare att få politiskt och folkligt stöd för en ansökan.

 ??  ??
 ??  ?? är tidigare norsk ambassadör i Danmark.INGVARD HAVNEN
är tidigare norsk ambassadör i Danmark.INGVARD HAVNEN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland