Hufvudstadsbladet

Keres dansar fram Estlands öde

- JAN-PETER KAIKU

Keres – en balett i två akter

Koreografi och regi: Teet Kask. Musik: Sander Mölder och Timo Steiner. Scenografi: Ülar Mark. Libretto: Andri Luup. Dirigent: Kaspar Putnins. Ljusdesign: Margus Vaigur. Video: Taavi Varm. Ljuddesign: Kaarel Tamra. Kör: Estlands filharmoni­ska kammarkör. Musikensem­ble: YXUS ensemblen. Dans: Benjamin Thomas, Francesco Piccini, Iago Bresciani, Carlos Campo Vecino, Cristina Krigolson och Abigail Mattox. Alexanders­teatern 29.10.

Steget från tävling eller idrott till scenkonst behöver inte vara långt, speciellt om man tar fasta på dramatiskt laddade skeenden som kamp, maximala prestation­er och människoöd­en inom ramen för detta. Om man, som i baletten Keres, lägger till minnen, kollektivt medvetande och en hel nations samtidshis­toria, rör man sig på ett brett och mångfasett­erat område, som väl öppnar sig för olika tolkningar och betydelser.

För ett år sedan kunde vi som en del av firandet av republiken Estlands hundraårig­a historia ta del av Estlands nationalba­letts gästspel med ”landets första balett” Kratt till musik av Eduard Tubin. Nu visas nyaste nytt på den fronten i form av baletten Keres, ett beställnin­gsverk för jubileet, signerat av den meriterade koreografe­n Teet Kask.

Keres tar fasta på Paul Keres, en världsberö­md estnisk schackmäst­are, vars aktivkarri­är från tiden strax före andra världskrig­ets utbrott i slutet av trettiotal­et fram till 1960och 70talet, sammanfall­er med de tyngsta och mest dramatiska åren i Estlands historia – och gav honom status som nationell hjälte. I föreställn­ingen är det trots det inte frå ga om teckning av en livsbana. I stället tar man fasta på det dramatiskt och kontrastfy­llt svartvita i schack och i historiska skeenden och låter Paul Keres fungera som spegel, lins eller filter för nationens öde.

Sex handplocka­de dansare ur Estoniabal­etten, Benjamin Thomas, Francesco Piccini, Iago Bresciani, Carlos Campo Vecino, Cristina Krigolson och Abigail Mattox, förkroppsl­igar enskilt och tillsamman­s olika aspekter av den gentlemann­alika schackmäst­arens karaktär och liv. Dansmateri­alet är dynamiskt växlande och det framförs genomgåend­e med stil och finess.

Det hela är medvetet abstrakt och mångbottna­t och det gör upplevelse­n av föreställn­ingen synnerlige­n aktiverand­e. Man upptäcker, tänker och känner och reflektera­r över det man vet om vårt södra grannlands förhålland­en under decenniet som gått utan att en enda gång bli skriven på näsan.

Här är det inte bara dansen som träder fram utan hela scenen med kammarkör, sex musiker i flyttbara plexiglasb­urar, ljud och ljusdesign och video, är en del av den koreografi­ska kompositio­nen. Den specialkom­ponerade musiken av Sander Möller och Timo Steiner är likt scenens handling starkt stämningss­kapande i sina olika kombinatio­ner av levande, bandat och samplat material. De dokumentär­a inslagen av bandade berättande röster platsar väl i helheten.

Mitt intryck är att detta stilfullt kunniga, medvetet öppna och mångbottna­de sätt att närma sig ämnet slutligen gör ett mycket starkare intryck än en tänkbar, mera manifester­ande eller högtravand­e approach någonsin kunde ha gjort.

 ?? FOTO: JACK DEVANT ?? Det hela är medvetet abstrakt och mångbottna­t och det gör upplevelse­n■ av föreställn­ingen synnerlige­n aktiverand­e, skriver Jan-Peter Kaiku.
FOTO: JACK DEVANT Det hela är medvetet abstrakt och mångbottna­t och det gör upplevelse­n■ av föreställn­ingen synnerlige­n aktiverand­e, skriver Jan-Peter Kaiku.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland