Hufvudstadsbladet

”Klimatförä­ndringen kan påverkas med små steg”

Luciakandi­dat 2 Cassandra Kruse från Grankulla brinner för miljöfrågo­r och utbildar sig till lärare. Hennes chilenska rötter syns i valet av julmusik, som hon gärna lyssnar till på spanska.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Vad fick dig att ställa upp i luciavalet? – Det var min storasyste­r Carla som anmälde mig, hon tycker att jag skulle passa bra som lucia. Jag blev först lite rädd, hur skulle jag klara mig?, men nu är jag jätteivrig! Jag har tidigare bara varit tärna, nu vill jag bli Finlands lucia.

Vilka är dina förebilder?

– Jag ser upp till mina föräldrar. Mamma har gått igenom många svåra stunder men ändå är hon en stark och kärleksful­l person. Pappa är en empatisk, förstående och rättvis person som alltid orkar förklara saker.

Vad ger dig mest glädje?

– Jag är en positiv person som blir glad om andra är glada. Familjen och musiken gör mig glad. Jag lyssnar på musik med bra rytmer.

Vilket är ditt bästa luciaminne?

– Jag har varit tärna i Grankullas luciatåg. Vi var ett stort följe på kanske tio flickor, som besökte äldreboend­en. Det var fint, de äldre som vi besökte blev så glada.

Hur tar du hand om dig själv? – Jag tycker om att sova! Som studerande har jag inte råd med någon dyr lyx, men tillsamman­s med min bästis Catharina brukar vi ordna spa-kvällar hemma, då vi lägger en ansiktsmas­k och sysslar med hudvård.

Finns det något särskilt mörker i vår tid som lucia ska skingra? – Många människor blir deprimera- de av höstmörkre­t, rent bokstavlig­en. Klimatförä­ndringen är just nu det största hotet, det vill jag motarbeta.

Vilken julsång betyder mest för dig? – Vi brukar lyssna på en cd-skiva med spanska julsånger hemma, den ger mig den rätta julstämnin­gen. Jag har inte hittat samma sånger på Spotify, så de är kanske inte så kända?

Vad ska lucia absolut inte göra? – Lucia ska inte vara negativ eller göra något som skapar en negativ bild av luciatradi­tionen. Lucia får inte såra andra människor eller vara självisk.

Vad gör du om tio år? – Jag är färdigutbi­ldad lärare och jobbar, antingen i Finland eller utomlands. Jag hoppas att jag är lycklig, kanske har jag familj då – eller, är det för tidigt om tio år?

Ditt vardagstip­s för att förbättra världen? – Det finns mycket man kan göra, exempelvis för miljön, små steg som får stor betydelse. Man ska inte kasta skräp i naturen eller slänga bort ätbar mat i soporna.

Var finns ditt smultronst­älle?

– Jag trivs bra hemma hos mina föräldrar i Grankulla. Ett ställe som jag har besökt bara ett par gånger är mina morföräldr­ars ställe i Talca i Chile, där jag har släktingar. Jag kände att mina rötter finns där, då vi hälsade på mina småkusiner.

Luciajuryn satte stort fokus på kandidater­nas sociala engagemang – vad gör du? – Just nu studerar jag och hinner inte engagera mig så mycket, det kommer säkert när jag blir äldre. I lågstadiet var jag med i FBK:s verksamhet, de gör ett jättevikti­gt jobb i att fostra unga människor i samhällsen­gagemang. Klimatet är något som jag skulle vilja jobba för, det är ett akut problem.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Cassandra Kruse förlorade sin morfar när hon var liten flicka. – Jag skulle gärna träffa honom igen och be honom berätta om livet i Chile, där han jobbade som artist. Under Augusto Pinochets styre tvingades hela hans familj fly och landade till slut i Finland.
FOTO: CATA PORTIN Cassandra Kruse förlorade sin morfar när hon var liten flicka. – Jag skulle gärna träffa honom igen och be honom berätta om livet i Chile, där han jobbade som artist. Under Augusto Pinochets styre tvingades hela hans familj fly och landade till slut i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland