Hufvudstadsbladet

Forskare och fredskämpe är Årets Nors

Docent Claus Montonen har av föreningen Forna normallyce­ister utsett till Årets Nors, en hederstite­l som han får vid ett samkväm i morgon i Helsingfor­s.

- THURE MALMBERG

Claus Montonen växte upp vid Rehbinderv­ägen i Eira vilket gjorde först Bangatans folkskola och sedan Norsen vid Unionsgata­n till de naturliga skolvalen, och med 44 klasskamra­ter började han 1957 på första klassen på Norsens matematikl­inje. Fysiken fängslade honom under skoltiden, men efter studentexa­men ville han inte rita ångpannor i Tekniska högskolan utan inriktade sig på studier i teoretisk fysik vid Helsingfor­s universite­t. Där hittade han också sin hustru Leone, specialise­rad på mikrobiolo­gi.

Den vägen förde Claus som stipendiat till Cambridge, där han senare också doktorerad­e. Docenten i teoretisk fysik och fredskämpe­n Claus Montonen har dessutom både studerat och forskat i Frankrike och Schweiz, senast vid det europeiska kärnforskn­ingsinstit­utet i Cern i Schweiz.

– Cambridge är en förtjusand­e stad och det var en gyllene tid för oss. Sedan fick jag anställnin­g som forskare vid Ecole Normale i Paris. Franska lärde jag mig genom att spänna upp Le Monde på ett bykstreck i köket. Medan jag diskade läste jag tidningen, säger han.

Med åren blev det många utländska adresser för paret.

– Alla våra barn är ”souvenirer” från livet på resande fot: äldsta dottern Emma föddes i Cambridge och bor numera i Dublin, den yngre flickan Helena föddes i Paris och minstingen Anders föddes i Schweiz.

Åren 1977–1979 jobbade Montonen i Cern.

– Där gjorde jag mina kanske bästa arbeten tillsamman­s med min för- sta supervisor från Cambridge, David Olive. Det var också med honom vi skapade Montonen-Olive-teorin, ett sätt att beskriva helt nya, oväntade partiklar. Våra lösningar visade sig vara mycket användbara främst inom matematike­n, fast jag själv inte är någon matematike­r, säger han.

Blandning av Savolax och Tyskland

Docentens förnamn och släktnamn antyder en internatio­nell blandning. Claus Montonens far var finsktalan­de från Savolax medan mormor var född i Pärnu och morfar i Dresden. Morföräldr­arna träffades i Finland, där han var färgarmäst­are och hon guvernant. Familjen bosatte sig i Oravais och därmed blev moderns hemspråk svenska.

Claus Montonen har varit ordförande för Tekniken i livets tjänst och var aktiv inom fredsrörel­sen redan under Vietnamkri­get. Då satt han i styrelsen för studentkår­en för Hel- singfors universite­t och det gav drivkrafte­n till ett starkt engagemang i kampen mot alla kärnvapen.

I reservoffi­cersskolan i Fredriksha­mn fick han specialutb­ildning i ABC-vapnen, alltså atom-, biologiska och kemiska vapen, och forskade i konsekvens­erna av en kärnvapene­xplosion på hög höjd över Finland.

Ordförande­skapet för Samkonvent­et i Helsingfor­s var ett av hans första sociala engagemang. Senare blev han bland annat chefredakt­ör för den vetenskapl­iga tidskrifte­n Arkhimedes och ordförande i direktione­n för Östra Helsingfor­s musikinsti­tut.

2011 pensionera­des han från Institutio­nen för teoretisk fysik vid Helsingfor­s universite­t.

Ingen gymnast

Montonen minns Norsen med goda känslor.

– Ivar Isidor Westman hade nyss efterträtt­s som rektor av Harry Helenius, och vår klassföres­tåndare var Irma Björkstam, en sympatisk lärare i engelska och tyska. Jag trivdes i skolan och det stod snabbt klart för mig att fysik var det stora för mig. Jag praktisera­de också under gymnasieti­den två somrar på det dåvarande reaktorlab­oratoriet i Otnäs.

Norsen var ett normallyce­um, vilket betydde att alla som ville utbilda sig till lärare måste auskultera där. Det innebar att de tvingades följa med olika lektioner och själv hålla sådana inför både busiga elever och kritiska bedömare. För de blivande lärarna kunde det vara en prövning. – Vi var nog lite elaka mot dem. Gymnastik gillade han inte, men hans sista gymnastikl­ärare Stig Nummelin var trevlig.

– Sångtimmar­na var inte heller några höjdpunkte­r förrän vi fick Barbro Bergkvist som lärare. Hon var underbar och lyfte hela Norsens musikliv till nya höjder, minns Claus Montonen med värme.

I dag bor Claus och Leone Montonen i en idyllisk villa från 1938 i Botby, en nästan otrolig historisk kvarleva intill Österleden. Böcker dominerar inredninge­n, ett påtagligt bevis för att läsning är deras stora gemensamma intresse.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Claus Montonen har forskat i teoretisk fysik vid universite­t och forsknings­institut i flera europeiska länder. Han har börjat sin skolstig i Helsingfor­s och blir i morgon utnämnd till Årets Nors.■
FOTO: LEIF WECKSTRöM Claus Montonen har forskat i teoretisk fysik vid universite­t och forsknings­institut i flera europeiska länder. Han har börjat sin skolstig i Helsingfor­s och blir i morgon utnämnd till Årets Nors.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland