Hufvudstadsbladet

Korsord 283

-

VÅGRäTT

1. Han borde aldrig ha satt på sig biskopsmös­san. 5. Gömts undan. 9. Särling kunde det heta förr. 10. När man vill att någon skall lystra.

11. Förr måste bilarna dras i gång med en sådan.

13. En av världens kändaste universite­tsstäder, vars universite­t har funnits sedan 1096.

14. En rovfisk som är släkt med ålarna. Den största arten kan bli 4 meter lång. Dess ormlika kropp och stora, breda käkar med vassa tänder ger den ett hotfullt utseende, men den är inte alls så farlig för människor som det påstås.

15. En militär grupp som består av civila.

16. Förr vanligt ord för ett underplagg av skjorttyp.

18. Den som är tät nöjer sig kanske inte bara med ett hotellrum utan bokar en sådan.

19. Äger en större gård och har mycket att säga till om. 23. Besitter med om. 24. Äldre ord för öppen gårdsplan.

25. Ett mört och marmorerat stycke biff. 30. Syfta på. 31. Om något växer i den här riktningen är det antagligen inte så bra. 32. Görs på frusna druvor. 34. Helt bokstavlig­en en landsdel eller i abstrakt bemärkelse en verksamhet­sgren.

36. Den är detsamma som takåsen.

38. Heter Harry Potters bästis i förnamn.

39. “--- fånget, lätt förgånget” lyder det gamla ordspråket.

40. Yggdrasil i nordisk mytologi är en sådan. 41. Såra eller skada. 42. Amerikansk rock- och jazzmusike­r (1940-1993). Han var mångsidig, tekniskt driven och oerhört produktiv -- 62 album släpptes under hans livstid -men ansågs av vissa ha mera bredd än djup. Förnamnet var Frank.

LODRäTT

1. SI-enheten för belysnings­styrka kommer från det latinska ordet för ljus.

2. De här tripparna sker på företagets bekostnad. 3. Buller och oljud. 4. Nästan en femtedel av jordens befolkning är detta.

5. Spel med brickor med prickar.

6. Används oftast om ett musikalisk­t verk.

7. Kallas det när forskare från skilda vetenskaps­grenar samarbetar.

8. Är den som kommer släntrande efter.

9. Restaurera­r tavlor med hjälp av modern teknik.

12. Får man på vindrutan när det regnar. 17. Kiloton. 18. Förkortnin­g för South Dakota.

20. Fransmänne­n är världsleda­re i konsumtion av denna produkt. 21. Breda kort. 22. “--- mans stövlar” heter en roman från fortsättni­ngskriget (1945) av Pentti Haanpää. På svenska har den även kallats “De vandrande stövlarna”.

26. Förkortnin­g för Nationalen­cyklopedin. 27. Jämna med marken. 28. Det här bomullstyg­et har en vaxad eller plastad yta som känns lite konstgjord att ta i. Det används oftast till möbler. 29. Grundämnet titan. 32. Är den som gnor flitigt. 33. Efter varje supé kommer en räkning. 35. Potatis i vanlig form. 37. Tikkanen (1965 --), f.d. ishockeysp­elare som spelat i NHL, den nordamerik­anska hockeyliga­n. Han har vunnit fem Stanley Cups, fyra av dem för kanadensis­ka Edmonton Oilers.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland