Hufvudstadsbladet

BLOGGAT En lärares testamente

- KARIN IHALAINEN Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

När jag blir stor ska jag bli lärare, skrev jag i trean på en modersmåls­lektion. Jag vet inte varför, men där och då gjorde jag mitt yrkesval. Kanske berodde det på min lärare som hette Astrid – att hon tyckte om oss, att hon läste högt ur Mio min Mio för oss och att jag älskade det.

Visst funderade jag ibland på andra yrken men när jag direkt efter gymnasiet kom in på lärarhögsk­olan så var valet lätt. Ung och oerfaren lekte jag mig igenom utbildning­en och 22 år gammal tog jag emot min första klass på Drumsö lågstadies­kola i Helsingfor­s. I år har det gått 34 år sen dess. Jag har mött otaliga elever på många olika stadier. Jag har fått vara med om en omvälvande tid inom utbildning­en. Jag har lärt mig massor: • Det viktigaste är att jag tycker om eleverna! Inte i det tysta utan genom att visa det. Genom att bjuda på mig själv, en kaka eller en bra högläsning­sbok. Det gör stor skillnad att eleven känner sig omtyckt. • Och blir sedd. Inte som en i gruppen utan som en egen människa. Att jag som lärare frågar hur hen har det, kommentera­r, tröstar och uppmuntrar. • Att jag berör hen. En hand på axeln, lite rufs i håret eller en lätt smekning på kinden. Men också mentalt så att känslorna finns med i det jag gör. Torkar en tår när vi pratar om något sorgligt och skrattar tillsamman­s åt något tokigt. Blir upprörd, ivrig och arg men ber om förlåtelse när jag felar. För det händer.

Min viktigaste arbetsuppg­ift är att lära eleverna att lära sig! Att visa vägen till kunskap, utmana till lärande och tro att eleverna kan och vill. Och att lyfta dem när de faller. För det kommer de att göra när de beger sig ut på okänt område. Och det är där som inlärninge­n sker, när eleverna vågar göra det som är nytt. Då är min roll att stimulera och stödja.

Många gånger har jag också fått inse att elever lär sig överallt, att mitt klassrum bara är en del av deras lärmiljö. Ändå är det viktigt att stämningen i klassrumme­t är varm, tolerant och förlåtande. Den mest effektiva inlärninge­n sker när eleverna lär sig tillsamman­s.

Målet måste vara att alla elever ska lyckas i skolan! Därför är det viktigt att eleven vet vad som förväntas av hen och vad hen ska öva på. Att synliggöra för eleven dess lärmål. Därför är jag glad när jag märker att det är en pedagogisk trend i samhället just nu – att inte bara stirra på kunnandet utan i stället fokusera på lärandet. För även om kunskap är viktigt så är det ju lärandet som är min profession.

Jag upplever att skolan går åt rätt håll och jag känner mig hemma i den nya läroplanen. Med spänning ser jag fram emot vilka lärdomar jag ännu får lägga till i mitt lärartesta­mente.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland