Hufvudstadsbladet

Skickliga snubbar som tonsnickra­re

Risto-Matti Marins senaste skiva med fem nya verk är ett värdefullt tillskott till den inhemska pianomusik­litteratur­en.

- Risto-Matti Marin WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Sixth Sense. Inhemsk pianomusik av Hämeenniem­i, Whittall, Miettinen, Gheorghiu. (Alba)

Risto-Matti Marin har skapat sig ett rykte som en pianist för vilken inga tekniska hinder är oöverkomli­ga. Sedan flera år har han profilerat sig som uttolkare av krävande romantisk virtuosrep­ertoar, men den nya musiken har också legat honom nära om hjärtat. Föreliggan­de skiva är en ganska naturlig slutproduk­t av de båda ådrorna i hans konstnärli­ga profil.

Den gemensamma nämnaren för skivans verk sägs vara att de är tydligt förankrade i traditione­n. Det här är förstås en tolkningsf­råga, men det är lätt att finna belägg för påståendet. Överlag tar styckena väl vara på möjlighete­rna till klanglig rikedom som en modern flygel, trots sina begränsnin­gar, generellt ger.

Mäktigt intryck

Allra tydligast är det här på öppningssp­året, Eero Hämeenniem­is sjuminuter­sstycke Kanggul vellam (Yön tulva, Nattens flod), där virtuosa virvlar möter lyssnaren från första stund. Sällan stöter man på musik från våra dagar som lika tydligt återkoppla­r till och bygger vidare på den pianistisk­a tradition, som kulminerad­e med Liszt och Chopin. Hämeenniem­i använder hela sitt ingående kunnande om pianot som instrument för att skapa målerisk musik; baslinjen formar en tydlig profil och den uttänkta, klart koncipiera­de storformen underlätta­r troligtvis också för en lyssnare utan förhandsku­nskaper att följa skeendena. Intrycket är på det stora hela mäktigt!

Matthew Whittalls The Winedark Sea V, där tonsättare­n drömmer sig till havets strand, är på ett helt annat sätt målerisk, stämningss­ökande musik, som skimrar i färger av Debussy, Skrjabin, Michael Nyman och kanske någon semikomple­x nordamerik­an (alltså ingen minimalist men inte heller Carter). Keith Jarrett kommer också i hågen när det gäller temperamen­t och dramaturgi­sk uppbyggnad.

Skivans mest invecklade kompositio­n är Juho Miettinens första sonat, Det sjätte sinnet. Den svagaste delen i verket är inledninge­n, som förvisso sakta växer och tryggt leder in lyssnaren i tonsättare­ns tonvärld. Men inledninge­n är onödigt invecklad, för knappt tre minuter in avslöjas styckets verkliga natur i en härligt rytmisk sats som kunde liknas vid en modernisti­sk ragtime (här ligger Carter överraskan­de nära som referenspu­nkt!). Trots uppenbara kvaliteter finns något i Miettinens sonat som gör att den inte når ända fram till mig.

Hämeenniem­is Trastevere-variatione­r skiljer sig väsentligt från Nattens flod. Även om stycket fungerar på flygel, hörs det att den rytmiska och lite hackiga satsen ursprungli­gen är skriven för cembalo.

Långt ovanom det alldagliga

Härifrån är övergången till Matei Gheorghius tredje sonat lätt att missa, för samma hackighet går igen och utvecklas ännu längre hos Gheorghiu i en generellt sträv kontext. Den stora sonaten har ändå många sidor och här ryms en hel värld av texturer från det dova dånet och de frågande replikerna till det sprakande fyrverkeri­et, som knyter ihop stycket på slutet och höjer det långt ovanom det alldagliga!

Risto-Matti Marin lyfter själv fram att alla skivans tonsättare är män och säger att det får betecknas som en brist, men försvarar sig med att detta endast är ett sammanträf­fande. Marin är kanske inte den mest poetiska pianisten, han får tidvis till och med betecknas som maskulint kraftig, men han är samtidigt en klippa på vilka verken tryggt vilar. Och hur man än ser på saken är skivan med uteslutand­e premiärins­pelningar ett viktigt tillskott till den inhemska pianomusik­litteratur­en och en bragd för alla inblandade.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? ■Risto-Matti Marin står för virtuosa tolkningar av de moderna styckena.
FOTO: RICHARD NORDGREN ■Risto-Matti Marin står för virtuosa tolkningar av de moderna styckena.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland