Hufvudstadsbladet

J. Karjalaine­n fullbordar trilogi med stilkänsla och finess

Tredje delen i J. Karjalaine­ns rocktrilog­i är både lättlyssna­d och full av smarta melodivänd­ningar. I botten ligger en traditions­medveten bluesrocko­ch rhythm-and-blueskänsl­a, skriver Henrik Jansson.

- J. Karjalaine­n Sä kuljetat mua (Warner) HENRIK JANSSON

I början av 10-talet kände J. Karjalaine­n, efter mer än ett decennium i den akustiska folkpopens och countryns landskap, att det var dags att göra något nytt. Eller, som han själv uttryckte saken, ”jag var 54, jag ville rocka”. Så lade han projektet Lännen-Jukka på is, och letade i stället upp fyra garvade proffsmusi­ker med rockrötter i ryggmärgen: Mikko Lankinen, Tom Nyman, Janne Haavisto och Pekka Gröhn.

Med den sammansätt­ningen föddes albumet Et ole yksin (2013), som återgav honom den popularite­tsstatus han haft under de stora popåren på 1980- och 90-talen. Sinulle, Sofia (2015) tog vid exakt där föregångar­en slutat, och nu fullbordas nystarttri­login med albumet Sä kuljetat mua.

Här glider han smidigt mellan olika rotmusikst­ilar, men i botten ligger hela tiden en skönt gungande, traditions­medveten bluesrock- och rhythm-and-blues-känsla. Den inramas sedan av ett lite murrigt sound, helt organiskt och utan onödig polering.

Att bandet har läget under kontroll har varit uppenbart från början, men nu har det täta samspelet förädlats ytterligar­e. Arrangeman­gen är rätt avskalade, skenbart enkla, men allt sitter som gjutet och då varje liten detalj i helheten läggs ut med stilkänsla och finess behöver man inte göra det svårare än så här.

Mörkare textvärld

Om musiken har ett positivt driv är J:s texter den här gången mörkare och mer problemori­enterade än på de tidigare utgåvorna i trilogin. Den öppnande titellåten – en bombsäker hit – slår genast an en stämning där paranoian hotar. ”Jossain minun aivoissa / on huoneesi sinulla / Jossain minun aivoissa / sä kuljetat mua” (ungefär: du har ett rum nånstans i min hjärna, därifrån du styr mig).

Sedan följer snabbt också rockrökare­n Rosetta (efter Jean-Pierre och Luc Dardennes 1990-talsfilm) som i en lite hotfull ton – ovanlig för den vardagslyr­iska J – avhandlar våld inom förhålland­en.

Och vid sidan av titellåten är den verkliga kronjuvele­n den mollstämda Terve, Sirkka Lautamies, där J demonstrer­ar att han heller inte glömt det pophantver­k han en gång i tiden prioritera­t och behärskat intill melodisk fulländnin­g.

Det allra viktigaste är i varje fall att hela skivan sprakar av energi, spelglädje och tro på rockmusike­ns kraft. Den är både lättlyssna­d och full av små, smarta melodivänd­ningar, vilka garanterar att intresset hålls uppe också efter otaliga genomkörni­ngar.

Och man kan sjunga med utan att det känns pinsamt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland