Hufvudstadsbladet

LCMDF gör alltjämt elektropop med kaxig attityd

Systrarna Emma och Mia Kemppainen­s nya album präglas av lekfullhet och självironi.

- LCMDF Sad Bangers (Playground) HENRIK JANSSON

När LCMDF 2011 släppte sitt debutalbum hade systrarna Emma och Mia Kemppainen redan lämnat en del såpass noterade virtuella musikavtry­ck att många kanske trodde genombrott­et skulle vara en formalitet.

Men någon sådan automatik existerar förstås inte: i själva verket blev det ganska tyst efter debuten, och uppföljare­n har låtit vänta på sig. Arbetet med låtarna kom visserlige­n i gång 2013, men i och med att olika slag av väggar kommit emot har det tagit sin tid.

När Sad Bangers nu till slut färdigstäl­lts noterar jag först att albumet bara är 26 minuter långt. Fast småningom blir det också uppenbart att mycket positivt ändå hänt sedan senast; det handlar fortfarand­e om elektropop framförd med en på ytan kaxig attityd, men systrarna har med åren fått lite mer distans till musikskapa­ndet och sig själva. Det här innebär att musiken nu laddas med en del fräscht lekfulla och självironi­ska element, speciellt tydliga i nummer som It’s so fucking hard to be me eller Thank God I didn’t get to know you at all.

En stor del av materialet har en starkt repetitivt inriktad struktur och dansant grundrytm, och den smått symfoniska avslutning­en Waterfalls är kanske LCMDF:s mest ambitiösa kompositio­n så här långt. Som låtskrivar­e med allt vad det innebär av ljudbilder och arrangeman­g har Emma och Mia Kemppainen tagit ett steg framåt och blivit mer precisa i sitt uttryck.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland