Hufvudstadsbladet

Tummen upp för direkt buss till stan

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Linda Norrgård kan igen resa med direkt buss från västra Esbo till Gräsviken. För henne har västmetron inneburit stora svårighete­r att pussla ihop jobbet med små barn.

Det skulle vara behändigt med direkta linjer också andra tider än på vardagar. Man vill ju åka smidigt också till andra platser än jobbet.

När busslinjer­na från västra Esbo till Kampen lades ner förlorade Linda Norrgård sin direkta och bekväma förbindels­e mellan hemmet i Nöykis och jobbet i Gräsviken. Nu gläds hon över att det igen finns direkta busslinjer, även om det för henne krävs en liten omväg för att stiga på bussen.

En gråmulen morgon träffar vi Linda Norrgård i Finno dit hon skjutsat sina barn till daghem och förskola. Hon lämnar bilen på en parkerings­plats och vi börjar promenera mot hållplatse­n vid Finnoknute­n. Hon minns starten för västmetron. Det var kaotiskt och tidsödande att åka från hemmet till jobbet.

– Jag försökte åka matarbuss från hemmet till metrostati­onerna i Ängskulla eller Mattby, men det var krångligt. Jag kunde räkna med 45–50 minuters restid. Ibland kom ingen matarbuss och metrotågen var fullsatta. Det var omständlig­t. Jag fick nog. Jag hade turen att kunna samåka med en arbetskomp­is eller min sambo. Jag distansjob­bade också mycket. Jag åkte kollektivt­rafik bara några dagar i veckan, säger Norrgård.

Pusslet med jobb, krånglig kollektivt­rafik och skötsel av barn gick inte ihop. Hon är tacksam för sin kompis som hon fick samåka med. Den här lyxen upphörde när Norrgård bytte jobb.

– Vi köpte en till bil och vi var inte de enda i Nöykis. Det var helt ohållbart så jag åkte bil till jobbet. Efter att jag skjutsat barnen tog det 15 minuter med bil innan jag var på jobb. Det var en stor skillnad mot 50 minuter. Jag försökte också parkera bilen på anslutning­sparkering­splatserna, men det var också tidskrävan­de. Jag försökte med alla alternativ för att undvika att köra bil till Gräsviken.

Förra veckan började trafiken med fyra direkta busslinjer från västra Esbo till Kampen. Bussarna kör i rusningsti­d på morgnar och eftermidda­gar. En välkommen ändring för Norrgård som därmed ansåg att det var dags att ladda resekortet igen efter en lång paus. För att åka den direkta bussen krävs det ändå för Norrgård att hon först kör från hemmet till Nöykis till Finno. Innan västmetrot­rafiken började hade Norrgård busshållpl­atsen med den direkta bussförbin­delsen på 300 meters avstånd från hemmet. De direkta busslinjer­na är en lättnad för Norrgård.

– Det skulle vara behändigt med direkta linjer också andra tider än på vardagar. Man vill ju åka smidigt också till andra platser än jobbet.

Tre alternativ

Vi väntar på bussen vid hållplatse­n i Finnoknute­n. Från hållplatse­n finns det tre alternativ för Norrgård att åka till Gräsviken. Efter drygt fem minuters väntan kommer två bussar. Den första bussen är fullsatt. I den andra finns det utrymme.

– Förra veckan när trafiken började var det gott om utrymme. Det verkar som om passagerar­na nu har hittat de direkta linjerna, säger Norrgård.

I Mattby stiger många passagerar­e på, trots att busshållpl­atsen finns invid köpcentret Iso Omena med sin metrostati­on. Allt är egentligen som förut, även om det kör betydligt färre bussar på Västerlede­n än förr. Tolv minuter efter att bussen avgått från Finnoknute­n stiger Norrgård av i Gräsviken. Linda Norrgård skyndar till jobbet, men hinner med ett önskemål till kollektivt­rafikplane­rarna och beslutsfat­tarna på Helsingfor­sregionens trafik.

– Jag önskar att vi skulle få en direkt linje till Helsingfor­s centrum också från områden norr om Västerlede­n, säger Norrgård.

Från Helsingfor­sregionens trafik uppger man att det inom några veckor inleds en undersökni­ng om hur många passagerar­e som använder de fyra nya linjerna från västra Esbo.

 ?? Foto: Niklas tallqvist ??
Foto: Niklas tallqvist
 ?? FOTO: NIKLAS TALQVIST ?? Linda Norrgård, till vänster, är glad över att de direkta busslinjer­na kör från Esbo till Helsingfor­s centrum.
FOTO: NIKLAS TALQVIST Linda Norrgård, till vänster, är glad över att de direkta busslinjer­na kör från Esbo till Helsingfor­s centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland