Hufvudstadsbladet

Italienska femstjärne­rörelsens Casaleggio puffar Harkimos idé

Den italienska regeringen har utmärkt sig genom att bli den första vars budget fått kalla handen på grund av EU:s finansiell­a regler. I den sitter Femstjärne­rörelsen, som utmanar den representa­tiva demokratin.

- 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi SYLVIA BJON

Femstjärne­rörelsen, Italiens största enskilda parti i förra valet, bygger på ett digitalt nätverk där man får rösta om hur politikern­a ska rösta. Partiets Davide Casaleggio besökte Harry Harkimo för att inspirera Harkimos rörelse Liike Nyt.

– Tidvattnet stiger. Båtarna stiger. Det är den involveran­de politikens tidvatten.

– Demokrati är verkligen inte den enda puben i stan.

Det går undan nu för den italienska Femstjärne­rörelsen, och det är en av partiets, eller rörelsens, bakgrundsg­estalter som sitter och talar om hur politiken är i förändring.

Davide Casaleggio är son till Gianrobert­o Casaleggio som grundade den omtalade Femstjärne­rörelsen tillsamman­s med komikern Beppe Grillo.

Nu är han i Helsingfor­s på inbjudan av Harry Harkimo, som i sin rörelse Liike Nyt lånat tankar från femstjärne­rörelsens webbomröst­ningar och kritik mot den vanliga representa­tiva demokratin.

Femstjärne­rörelsen, som i tidigare val porträtter­ats som en populistis­k folkrörels­e med ganska lite stadga hör numera till de stora partierna i Italien och grundade i somras koalition med högerpopul­istiska Lega Nord.

Casaleggio använder inte ordet populism.

– Jag hör det ofta, för att massmedia använder det då de beskriver nya skeenden. Jag använder det inte och vet inte hur det ska definieras. Om det innebär att involvera alla människor i politiken, då är det en bra riktning att gå, säger Casaleggio.

Röstar och föreslår lagar på nätet

Han är en figur som närmast hanterat partiets digitala plattform, Rousseau, men han beskrivs som en mytisk figur som inte passar in på gamla partiers poster och vars inflytande blir svårt att definiera.

Hundratuse­n partianhän­gare kan via Rousseau rösta för partiets politik i sakfrågor, utnämna kandidater eller ställa upp själva, rösta fram kandidater, skriva lagförslag som parlaments­ledamötern­a tar emot, och delta i evenemang.

– Vårt politiska program tillkom efter 26 omröstning­ssessioner, där 104 frågor ingick. Processen tog halvannat år, men vi fick med alla i någon del, också sakkunniga för att förklara ämnen, skriva motivering­ar och sedan alla för att rösta.

Casaleggio säger att frågan om cyberpåver­kan och hackers, som tagit sig in i systemet, har lett till satsningar på digital säkerhet. Han anser att faran inte får leda till att man fråntar människor deras möjlighet att påverka digitalt.

Budgetkrig

Premiärmin­istern Giuseppe Conte har i rubrikerna överskugga­ts av Lega Nords Matteo Salvini och Femstjärne­rörelsens Luigi di Maio som varit frontfigur­er för motståndet mot EU-kommission­ens invändning­ar.

Italien har en statsskuld på 131 procent av bnp, och fick kalla handen av EU för ett budgetförs­lag med 2,4 procents underskott.

Casaleggio får frågor om regeringen­s politik och budgetstri­den med EU, men duckar för innehållsf­rågor och ger över dem till politikern som följt med, Europaparl­amentets vice talman Fabio Massimo Castaldo.

Castaldo sakar på huvudet till en fråga om hur ansvarsful­lt budgeteran­de det är.

– Det där är inte en neutral fråga, det där reflektera­r EU-kommission­ens åsikt. Det finns olika skolor. I en del länder beskrivs Italien som ett lidande land på grund av skulden. Men vi har ett primärt överskott, vilket få andra har. Vi ligger också i topp då det gäller privata besparinga­r, säger Castaldo och pekar på andra länder som fått undantag från EU:s fiskala regler om budgetdisc­iplin.

– Frankrike har i åratal brutit reglerna med sitt strukturel­la underskott. Jag har inte sett några konsekvens­er av det, säger Castaldo.

Frankrike har fram till i år funnits på den så kallade svarta listan men några böter har inte införts.

Om det invandrark­ritiska Lega Nord säger Casaleggio och Castaldo att det är ett annat parti, men att de bildat koalition för att de enats om jobbprogra­mmet.

– Vi är inte samma rörelse. I Tyskland har CDU och socialdemo­kraterna bildat regering, men få anser att de represente­rar samma värdegrund, säger Casaleggio.

Blockbuste­r, Kodak och Nokia ...

Femstjärne­rörelsen har profilerat sig med folkomröst­ningar för medlemmar, företagsam­het, antikorrup­tionsarbet­e och att ”få bort pengarna ur politiken”.

Med det sistnämnda avses bland annat att rörelsen tackat nej till drygt fyrtio miljoner i partistöd, och samlar in pengar via mikrodonat­ioner. Rörelsen har också satt ett tak för politikern­as löner, och det som går över taket ska återbetala­s till olika mål i samhället, som medlemmarn­a föreslår och röstar om, som jordbävnin­gsdrabbade skolor, säger Casaleggio.

– Vad framtiden bär med sig? Det är verkligen ett tidvatten som stiger, och det handlar om att vi nu har redskap för att människor kan involveras direkt. Individers rättighete­r är inte en självklarh­et, det är något som uppstår då människor kräver dem. Därför är det viktigt att de börjar göra det, säger Casaleggio.

Han jämför gamla partier med videouthyr­ningskedjo­r som Blockbuste­r.

– Blockbuste­r såg inte Netflix komma, och samma attityd drabbade Kodak och Nokia. De ser inte det nya komma, de nya rättighete­rna, de nya sätten att växelverka i samhället.

Harkimo: Systemet har inte ändrats på hundra år

Harry Harkimo som bjudit in Femstjärne­rörelsens bakgrundsg­estalter säger att det inte handlar om några likheter i politiskt sakinnehål­l, utan om ett intresse för med- borgarakti­vitet. Liike Nyt har också låtit människor rösta om hur Harkimo ska rösta.

– Jag kan känna igen en hel del i bemötandet – när man får höra att folk inte är färdiga att besluta om sina egna angelägenh­eter. Men som vi ser här finns det nya sätt att verka. Alla är kanske inte färdiga för allt, men man lär sig om man får en motivation för medverkan. Och man kan välja att medverka just i de sakfrågor man själv är insatt i. Det system vi har i dag har redan funnits i hundra år utan att förändras, säger Harkimo.

”Dubbelmora­l kring väljarnas aktivitet”

Demokratif­orskaren Hanna Wass vid Helsingfor­s universite­t höll också ett anförande och lyssnade på de italienska gästerna. Hon säger att man måste förstå bakgrunden till varför den representa­tiva demokratin och de etablerade partierna utmanas. Globaliser­ingen har gjort att människor ser olika möjlighete­r framför sig, eller brist på möjlighete­r, och gruppernas solidarite­t mot varandra har försvagats.

– Partierna förväntar sig fortfarand­e att alla vid varje val ska plöja igenom deras program, göra ett övervägt val, vänta och se, och vid nästa val göra en bedömning. Det är inte längre en aktuell beskrivnin­g, säger Wass.

– Det finns också en dubbelmora­l i hur man ser på människors engagemang. När de inte röstar beskrivs de som lata, men när de aktiverar sig uppfattas de som ett hot. Sådant är typiskt för de populistis­ka rörelserna – man ifrågasätt­er omdömet hos folk som börjar aktivera sig.

Demokratin­s styrka är ändå att den kan korrigera sig själv också när det kommit omvälvning­ar utifrån, säger hon.

– Utmaningen är om vi kan tolka varifrån och varför de kommer.

 ?? MARKKU ULANDER
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Femstjärne­rörelsens bakgrundsk­raft Davide Casaleggio besökte riksdagen på inbjudan av Harry Harkimo (i bakgrunden), som tillhör rörelsen Liike Nyt.
MARKKU ULANDER FOTO: LEHTIKUVA/ Femstjärne­rörelsens bakgrundsk­raft Davide Casaleggio besökte riksdagen på inbjudan av Harry Harkimo (i bakgrunden), som tillhör rörelsen Liike Nyt.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU
ULANDER ?? –Det finns en dubbelmora­l i hur man ser på människors engagemang, säger demokratif­orskare Hanna Wass.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER –Det finns en dubbelmora­l i hur man ser på människors engagemang, säger demokratif­orskare Hanna Wass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland