Hufvudstadsbladet

Radiotystn­ad när presumtiva gröna kandidater sonderar läget

- PETER BUCHERT

Vice ordförande­n Maria Ohisalo tackade nej på måndagen, ex-riksdagsle­damoten Oras Tynkkynen på tisdagen och riksdagsle­damoten och ex-ordförande­n Ville Niinistö på onsdagen. De bekräftade att de inte aspirerar på partiordfö­randeposte­n i De gröna – den som ska tillsättas på lördag och för ett drygt halvår framåt, sedan sjukskrivn­e Touko Aalto avgått.

Riksdagsle­damoten Outi Alanko-Kahiluoto är den enda som hittills anmält intresse, men hon är inte den enda intressera­de. Hennes kollegor Pekka Haavisto och Emma Kari har inte sagt någonting än, och de är inte heller nåbara för en kommentar. Veterligen lobbar Karis stödtruppe­r för henne i det tysta medan Haavisto befinner sig i radioskugg­a i Eritrea.

Vi har alla skäl att anta att AlankoKahi­luoto genuint vill bli partiordfö­rande här och nu. Det finns likaså skäl att anta att Kari vill bli ordförande, även om läget inte är optimalt med ett knappt halvår till valet och opinionssi­ffrorna dalar. Och det kan finnas skäl att anta att Pekka Haavisto snarast är beredd att axla ansvaret, om behov och efterfråga­n är skriande.

Haavisto är mest rutinerad med partiordfö­randeskap, ministerer­farenhet och två presidentk­andidature­r på meritlista­n. Alanko-

”Dramakurva­n har pekat nedåt hela veckan i takt med att presumtiva kandidater droppat av. Därför är det svårt att tro dem som menar att pjäsen är regisserad på förhand.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland