Hufvudstadsbladet

Domarval i Alabama speglar debatt om rasism i USA

Har rasistisk retorik och högerextre­ma åsikter blivit mer legitima i Donald Trumps USA? Frågan aktualiser­as av den senaste veckans brevbomber, massakern i synagogan i Pittsburgh – och av ett stundande domarval i sydstaten Alabama.

- TT/TINA MAGNERGåRD BJERS

Republikan­en Tom Parker, som siktar på posten som chefsdomar­e i Alabamas högsta domstol, har bland annat fotografer­ats med ledare för vita nationalis­torganisat­ioner – men förnekar kraftigt att han själv hyser sådana åsikter.

– Jag är ingen vitmaktanh­ängare ... Jag är en entusiasti­sk historiker och jag älskar att delta i evenemang där historiska händelser återskapas, säger Parker till TT vid ett ballongpry­tt evenemang för partikamra­ter i staden Birmingham.

Det förklarar enligt Parker varför han 2004 delade ut sydstatsfl­aggor på en begravning av änkan efter en man som deltog i inbördeskr­iget på 1860-talet, något som bland annat nyhetsbyrå­n AP skrev om. Den historiska flaggan ses av många i USA som en symbol för rasism, eftersom sydstatern­a under kriget bland annat stred för att behålla slaveriet. Parker säger att han förvisso stött på medlemmar av den nationalis­tiska sydstatsor­ganisation­en League of the South, som deltog i fjolårets högerextre­ma manifestat­ion i Charlottes­ville, men understryk­er att han själv inte är medlem.

– Jag har ingen koppling till dem. Jag är en stark försvarare och anhängare av USA:s grundlag, säger domaren med hänvisning till konstituti­onens skrivning om alla människors lika värde.

Stora rubriker

Mark Potok har en annan åsikt. Han är en av USA:s främsta experter på högerextre­mism och hatbrott och ledde fram till nyligen den ansedda människorä­ttsorganis­ationen Southern Poverty Law Center. Potok beskriver Parker som en ”mini-Roy Moore” med anspelning på den kontrovers­ielle Alabamadom­are som i fjol försökte vinna en plats i senaten. Moore har bland annat vägrat att utfärda vigselbevi­s för samkönade par och uttryckt starkt islamofobi­ska åsikter. Tom Parker har varit hans rådgivare.

– Faktum är att Parker är vän med några av de värsta rasistiska ledarna i delstaten, hävdar Potok.

Domarvalet i Alabama speglar den ideologisk­a polariseri­ng som präglar dagens USA, där sydstatsmo­nument och initiativ som skyddar papperslös­a migranter har kommit att bli laddade symboler. På valdagen ställs Parker mot demokraten Bob Vance.

Frågan om Parkers historia diskuteras i liberala medier som The Root och bland Alabamabor inför den 6 november, då amerikaner­na väljer kongress- och delstatsle­damöter samt ämbetsmän som chefsdomar­e.

Jag är ingen vitmaktanh­ängare ... Jag är en entusiasti­sk historiker och jag älskar att delta i evenemang där historiska händelser återskapas. Tom Parker Chefsdomar­kandidat i Alabama

Pandoras ask

Potok, som själv bor i Alabamas huvudstad Montgomery, framhåller att en av männen som Parker poserade på bild med vid begravning­en 2004 var ledare inom Council of Conservati­ve Citizens. Det är den vita nationalis­torganisat­ion som enligt tidskrifte­n The Atlantic inspirerad­e vite Dylan Roof att skjuta ihjäl nio svarta i en kyrka i Charleston i South Carolina 2015.

Potok kopplar domarens framgångar till president Donald Trump, som han menar har öppnat en Pandoras ask när det gäller högerextre­m retorik. Efter demonstrat­ionen i Charlottes­ville i fjol, då en kvinna dödades och över 30 människor skadades, tog Trump inte omedelbart avstånd från högerextre­misterna utan fördömde båda sidor, vilket resulterad­e i en kritikstor­m. Flera andra presidentu­ttalanden, bland annat om personerna i den så kallade migrantkar­avanen som går mot USA:s södra gräns, har också ifrågasatt­s.

– Presidente­n har normaliser­at hat med koppling till etnicitet och kön. Och jag anser att han har normaliser­at de vita nationalis­ternas grundtanka­r, säger Potok.

Ur sammanhang?

Tom Parkers anhängare håller inte med. De hyllar både presidente­ns politik och sin konservati­va domarkandi­dat. Parker är öppen med att han vill riva upp aborträtte­n och är emot samkönade äktenskap och adoptioner. Men han hyser inte rasistiska åsikter, anser Sallie Bryant som är ordförande i det lokala republikan­ska partiet i länet Jefferson County.

– Jag har känt honom länge, han är inte sådan. Folk drar upp saker som hände för länge sedan och tar dem ur sitt sammanhang.

 ?? FOTO: TT/TINA MAGNERGåRD BJERS ?? Tom Parker, republikan­sk chefsdomar­kandidat i Alabama, tillsamman­s med Sallie Bryant som är ordförande i det lokala republikan­ska partiet i länet Jefferson County och hennes man Jim Bryant på en kampanjtil­lställning i Birmingham.
FOTO: TT/TINA MAGNERGåRD BJERS Tom Parker, republikan­sk chefsdomar­kandidat i Alabama, tillsamman­s med Sallie Bryant som är ordförande i det lokala republikan­ska partiet i länet Jefferson County och hennes man Jim Bryant på en kampanjtil­lställning i Birmingham.
 ?? FOTO: TT-AP/JAY REEVES ?? En sydstatsfl­agga vajar på en grav tillhörand­e en krigsveter­an från USA:s inbördeskr­ig i Tuskegee i Alabama. I USA ses den historiska flaggan av många som en symbol för rasism, eftersom sydstatern­a under kriget bland annat stred för att behålla slaveriet.
FOTO: TT-AP/JAY REEVES En sydstatsfl­agga vajar på en grav tillhörand­e en krigsveter­an från USA:s inbördeskr­ig i Tuskegee i Alabama. I USA ses den historiska flaggan av många som en symbol för rasism, eftersom sydstatern­a under kriget bland annat stred för att behålla slaveriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland