Hufvudstadsbladet

Det finns ingen orsak till oro

- CARL-JOHAN FABRITIUS Grankulla

KLIMATET I HBL (18.8) fanns en stort uppslagen artikel om hur katastrofa­l situatione­n är för jorden. Nu har även IPCC kommit med ett nytt ställnings­tagande där jordens katastrofa­la situation framhävs. Men är situatione­n verkligen så oroväckand­e?

På Grönland har danska forskare borrat provbitar från inlandsise­n, analyserat dem med moderna avancerade metoder och kunnat fastställa temperatur­erna långt tillbaka i tiden. Resultaten visar att isen på Grönland under medeltiden och romartiden var 1 till 1,5 grader varmare än nu. På medeltiden mådde jorden bra. Vikingarna hittade den ”gröna ön” där de kunde idka jordbruk och hålla sig med husdjur. (Greenland GISP2 Ice Core – Last 10 000 Years)

Den lilla uppvärmnin­g jor- den haft betyder endast att jorden återhämtat sig sedan den lilla istiden som varade från 1600-talet till medlet av 1800-talet. Under lilla istiden var vintrarna så kalla att man kunde ta sig till fots över danska sunden, Themsen och kanalerna i Holland frös, i Norden rådde hungersnöd.

Sen 1850 har temperatur­en stigit cirka 0,8 grader fram till 2000-talet varefter uppvärmnin­gen avstannat (https://iowaclimat­e. org/2018/10/02/uah-globaltemp­erature-update-for-september-2018-0-14-deg-c/).

Det finns ingen orsak att oroa sig för denna lilla uppvärmnin­g!

Kunde man kanske småningom i klimatdisk­ussionen relatera till fakta. Dessa ger nog en annan bild av situatione­n på jorden än den som vanligen beskrivs i medierna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland