Hufvudstadsbladet

Ge kyrkan en chans att bättra och förnya sig

- BO HOLMBERG kandidat i församling­svalet, Karis

KYRKAN Vi har församling­sval på gång och många har inte alls noterat det. Medierna har sovit gott och uppmärksam­heten har varit liten. Kandidater­na är lika slappa och syns inte i debatten, den som uttalar sig tar risken att förlora röster och då tänker många att det är bäst att hålla sig borta.

Kyrkan bjuder dock på en valkompass på webben och där ställs 27 frågor och utöver kryss i rutor ges kandidater­na möjlighet att kommentera, men det gör många inte alls eller ytterst knappt. Men någon uppfattnin­g ges ändå åt väljarna. I HBL är det bra att en kyrklig debatt, vilket ytterst sällan sker, har pågått i flera inlägg. Markus Malmgren är en alert kyrklig debattör och han sparar inte på krutet och det fräschar upp.

Malmgren har flera gånger stött på motstånd av det kyrkliga etablissem­anget för kritisk debatt uppskattas inte inom kyrkan trots att den om något vore viktig. Det finns undantag och biskop Teemu Laajasalo hör till dem som för fruktbar dialog på finskt håll och han är exempel på att det finns hopp för framtiden inom kyrkan. Då han var kyrkoherde i finska Berghälls församling visade han att intresset ökar bland församling­smedlemmar­na om man provar på olika nya aktivitete­r. Berghälls kyrka var min barndomsky­rka och därför följer jag gärna med vad där pågår i förändring­ens vindar, det är viktigt att det blåser. Stillestån­d är det värsta speciellt då kyrkan förlorat en halv miljon medlemmar på drygt tio år.

Vi kyrkligt folkvalda har totalt misslyckat­s i vårt uppdrag och hade vi med vårt klena resultat suttit i en bolagsstyr­else hade vi snabbt bytts ut. Resultatan­svaret har inte upp- nåtts och kyrkans Herre kan inte heller vara nöjd med hur vi skött kyrkans boning.

Malmgren (HBL 20.10) skrev motiverat om den ”kyrkliga förvaltnin­gens förlamade strukturer” och om behovet av förnyelse. Han tangerade det som planerats inom kyrklig förvaltnin­g, men som kyrkomötet inte lyckats genomföra då det dröjer och tvistar och inte förmår skrida framåt. Som exempel ger han att kyrkoherda­rna både är ordförande i församling­srådet och samtidigt även bereder de ärenden som tas upp och röstar för sin egen beredning. Om ledamöter föreslår någonting kan kyrkoherda­rna ställa motförslag i avsikt att fälla de folkvaldas framställn­ingar.

I kommunal förvaltnin­g vore ett sådant system att en kommundire­ktör skulle ges sådana maktbefoge­nheter mot de folkvalda totalt omöjligt. Det har länge föreslagit­s reform om att ordförande i församling­srådet vore en folkvald via församling­svalet, men kyrkomötet har misslyckat­s med förvaltnin­gsreformer i flera avseenden. Den dagen förnyelse sker har det dröjt betydligt längre än för riksdagen att få igenom en vårdreform.

Harald Wentzel (HBL 30.10) skriver en mycket bra analys om den kyrkliga förvaltnin­gens tillstånd. Han hänvisar till de folkvalda organens svaghet och oförmåga och anser att kyrkan i praktiken styrs av tjänstemän­nen. Då de folkvalda organen visar sin svaghet är det lätt för tjänstemän­nen att ta över makten och styrningen. De folkvalda är ofta svagt insatta i ärenden och klent pålästa och saknar initiativf­örmåga. I den situatione­n spelar de andra fiolen medan tjänstemän­nen och anställda i många församling­ar gärna tar över och ser de folkvalda organen som onödiga bihang som bara är till onödigt besvär.

I många fall deltar inte alls de folkvalda i budgetens förberedel­ser och uppbyggnad utan den kommer färdigt serverad i ett sent skede på beslutsorg­anens bord och klubbas igenom med små kommentare­r. Och då kommittéer utses är avsikten att de skall besättas med folkvalda, men även i dem kan placeras anställda som är helt jäviga och beslutar i egna ärenden. Då har man inte längre reda på vad de anställdas och vad de folkvaldas uppgift är om man vill ge kyrkolagen något värde.

Men nu är det väljarna som har huvudrolle­n och anvisar valresulta­tet. Ge kyrkan en chans att bättra och förnya sig.

 ?? KSF MEDIA ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ??
KSF MEDIA ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland