Hufvudstadsbladet

Teaterbran­schen: ”Det händer en hel del”

- TEXT JENNY JÄGERHORN-TABERMANN

Det värsta som kan hända är att metoo avfärdas som något som inträffade åren 2017–2018, något som redan behandlats. Det säger Tommi Saarikivi, verksamhet­sledare för Finlands teatrar.

– Så länge som ämnet aktivt är föremål för diskussion fungerar det. Diskussion­en tar slut då problemen med sexuella trakasseri­er tar slut, men tyvärr tror jag inte vi når dit. Det kommer att ske övertramp och fel i samspelet mellan människor också i fortsättni­ngen.

Enligt honom tog det sin tid att över huvud taget förstå hur sexuella trakasseri­er i den utsträckni­ng som metoo visade kunde ske, trots att det funnits spelregler inom arbetslive­t som inte borde göra det möjligt.

– Just nu känns det ändå bra, det händer en hel del.

I september offentligg­jordes docent Jaana Paanetojas omfattande utredning om sexuella trakasseri­er i film- och teaterbran­schen. Rapporten som överräckte­s till kulturmini­ster Sampo Terho (Blå) innehåller konkreta redskap för att hantera trakasseri­er av olika slag. Det ska bland annat finnas mekanismer som följer upp att diskrimine­ring, trakasseri­er och osakligt beteende inte förekommer.

– Nu planeras åtgärderna omfatta åtminstone teater- och filmbransc­hen, men vi försöker få med så många branscher som möjligt i arbetet kring att utarbeta strategier. Både arbetstaga­r- och arbetsgiva­rsidan är med.

En stor fråga enligt Saarikivi är den stora mängden frilansare i branschen.

– Om personen inte längre är engagerad av en teater eller ett produktion­sbolag, vem borde då ta itu med problemet och var borde det behandlas? Det har diskuterat­s om man borde grunda ett organ där man kunde behandla frågor av denna typ.

Varför det verkar som att sexuella trakasseri­er förekommer specifikt inom kulturbran­schen beror enligt Saarikivi på att det ofta handlar om kända personer som genast blir stoff för löpsedlarn­a.

Vilka strukturer inom teaterbran­schen möjliggör trakasseri­erna? – Till skillnad från till exempel kontorsjob­b arbetar skådespela­re ibland lättklädda eller till och med nakna. Skådespela­rna lever sig in i våldsamma roller och speciella maktpositi­oner. När det gäller maktmissbr­uk kring till exempel rollbesätt­ning måste man identifier­a de mest typiska farliga situatione­rna och bygga upp ett arbetsklim­at som förhindrar missbruk.

På Svenska Teatern syns metoo så att man utökat antalet jämställdh­etsombud från två till fem. Dessutom kommer man i samarbete med jämställdh­etsombudsm­annens byrå att revidera jämställdh­etsplanen på alla punkter.

– Alla mellanchef­er har utbildats i att ta problemen på högsta allvar, det finns både en manlig och en kvinnlig chef på högsta nivå, och alla personer har informerat­s om vilka spelregler som existerar på Svenska Teatern, och hur man ska gå tillväga om problem uppstår, säger skådespela­rnas huvudförtr­oendeman Max Forsman.

Han menar ändå att problem alltid kan uppstå så länge människor jobbar tillsamman­s i grupp.

– Om man jobbar på en arbetsplat­s och säger att det inte finns några problem är det lika naivt som om en högstadier­ektor säger att det inte förekommer någon mobbning i skolan. Då människor jobbar tillsamman­s uppstår ibland problem, säger han.

Enligt Forsman har teatern ändå inte en historia av sexuella övergrepp som man känner till.

 ?? FOTO: STUDIO VK ?? Max Forsman.
FOTO: STUDIO VK Max Forsman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland