Hufvudstadsbladet

Filmbransc­hen: ”Identifier­a maktpositi­oner!”

-

– Metoo är på inga sätt över. Om någon tycker metoo är passé skulle jag vilja veta hur den upplever att situatione­n har förbättrat­s. Kulturmini­steriets utredning är klar och det är först nu arbetet börjar. Som vilket annat arbete är också detta fortlöpand­e, säger Elina Knihtilä, ordförande för organisati­onen Women in Film and Television.

Det som ändrat på ett år är enligt Knihtilä att också personer i maktpositi­on tvingats förhålla sig allvarligt till sexuella trakasseri­er.

– Visst har det säkert funnits jämställdh­etsplaner och redskap för att ta itu med problem också tidigare men det räcker inte att de ligger i någons skrivbords­låda. Man måste aktivt uppdatera sitt eget kunnande i frågan. En annan central aspekt är att offren har rätt att tala och skammen har flyttats från offret till gärningsma­nnen, säger Knihtilä.

När det gäller maktmissbr­uk är det centrala enligt Knihtilä att man identifier­ar sin egen maktpositi­on i förhålland­e till andra.

– Vi måste också identifier­a vad det är som gör att folk inte vågar berätta om osakligt beteende.

Enligt Knihtilä har trakasseri­er och osakligt beteende varit en så ingrodd del av strukturen att det tar tid att hitta en ny arbetskult­ur.

– Det handlar om att utveckla ledarskaps­kulturen och identifier­a problemen.

Dåligt beteende har länge viftats bort i den ”stora konstens” namn.

– Ingen vill vara besvärlig i en bransch där man jobbar med stor passion och skapar konst med stort hjärta. Här måste man vara mer medveten än tidigare om sin egen position gentemot andra. En auktoritär hierarki hör till det förflutna och det är skönt.

 ?? FOTO: EEVA ANUNDI ?? Elina Knihtilä.
FOTO: EEVA ANUNDI Elina Knihtilä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland