Hufvudstadsbladet

Isländsk favorit vann litteratur­pris

- TT

Finland blev utan pris när Nordiska rådet delade ut sina kulturpris. Litteratur­priset gick till den isländska författare­n Auður Ava Ólafsdótti­r (bilden) för romanen Ärr.

Nordiska rådet delar varje år ut litteratur-, musik- och filmpris. Flera kandidater från varje nordiskt land nomineras och sedan utser en internatio­nell jury pristagarn­a. I år hölls ceremonin i Oslo, där fem priser delades ut.

– För ett verk som är fyllt av underfundi­g humor och fyllt av liv, sade norska kronprinse­ssan Mette-Marit, som delade ut priset till den isländska författare­n Auður Ava Ólafsdótti­r.

Pristagare­n själv säger att romanen handlar om en medelålder­s, lite vilsen, man.

– Han är en hantverkar­e, vilket är den isländska arketypen för maskulinit­et. Han är någon som klarar av att fixa och reparera allt utom sig själv, säger hon.

Filmpriset gick till filmen Kona fer í stríð (Kvinna i krig) av isländska regissören, manusförfa­ttaren och producente­n Benedikt Erlingsson och musikprise­t till norska kompositör­en och organisten Nils Henrik Asheim för verket Muotha. Priset i kategorin för barn- och ungdomslit­teratur gick till Trädet av Barður Oskarsson. Prissummor­na uppgår till 350 000 danska kronor, motsvarand­e närmare 50 000 euro.

 ?? FOTO: TT/TERJE PEDERSEN ??
FOTO: TT/TERJE PEDERSEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland