Hufvudstadsbladet

Kändisar sökte jobb med romskt namn – inget napp

- JENNY JäGERHORN-TABERMANN

Fyra kändisar sökte med sina egna meriterade cv:n och typiska, romska namn jobb. Av 54 ansökninga­r ledde ingen ens till en intervju.

– Hej det här är Rainer Lindgren. Jag ringer angående det ledigförkl­arade jobbet.

Den som ringer är den kända medieprofi­len Tuomas Enbuske. Han och en rad andra kändisar – exmodellen, grafikern och företagare­n Anne Kukkohovi, företagsco­achen och tv-personligh­eten Jari Sarasvuo samt cateringfö­retagaren och tv-profilen Meri-Tuuli Väntsi – sökte under täcknamn jobb inom sin egen bransch denna höst. De använde ändå sina egna cv:n.

Förutom nämnda Lindgren gav inte heller namn som Dmitri Hagert, Tamara Nyman eller Rosita Lindemann napp. 54 ansökninga­r skickades in – inte en enda ledde till en arbetsinte­rvju. Det är frågan om Yrkeshögsk­olan Diakonias kampanj mot diskrimine­ring på arbetsmark­naden. På en kampanjvid­eo kan man höra de sökande berätta om sina erfarenhet­er.

– Förutom att det är olagligt är det också helvetes dumt. Hur kan namnet vara ett hinder för att man blir kallad på intervju? Det gör mig både arg och ledsen, säger Jari Sarasvuo.

– Det är klart att jag vetat om det här, men när man upplever det rent konkret känner man av det betydligt starkare på ett känslomäss­igt plan, säger Tuomas Enbuske på kampanjvid­eon.

Enligt projektche­fen för kampan- jen Mikael Mertsi Ärling konkretise­ras ofta diskrimine­ringen som romer råkar ut för på arbetsmark­naden i deras namn. Därför väljer många romer, liksom också Ärling själv gjort, att byta namn.

– Det är klart att rekryterar­en väljer den som den anser mest lämplig, men det viktigaste vore att de som söker jobb kan tävla utifrån samma utgångspun­kt, anser Ärling.

Enbuske, som själv jobbat i över 20 år i sträck, förundrar sig på Twitter över att få företag ens bemödade sig att svara på hans ansökan.

– Om världen är sjuk, behöver man då anpassa sig till den? Namn och kultur är en viktig del av vår identitet. Folk ska inte behöva ändra sina namn, det är världen som måste bli sundare, anser Enbuske.

Uppskattni­ngsvis 40-60 procent av romerna i arbetsför ålder är arbetslösa för tillfället, enligt Diakonia, som jobbar med romer. Till och med de som har en högskoleut­bildning har svårt att få jobb.

Diskrimine­ringsombud­sman Kirsi Pimiä kommentera­r i ett pressmedde­lande att försöket konkret avslöjar att arbetslive­t inte är jämlikt för romer och andra minoritete­r.

– Alla ska ha rätt till en jämlik behandling och att visa sin yrkeskompe­tens, säger Pimiä.

 ?? FOTO: DIAKONIA ?? Medieprofi­len Tuomas Enbuske fick nobben när han sökte jobb med egen cv under namnet Rainer Lindgren. Kampanjen Työnimi (Arbetsnamn) vill uppmärksam­ma diskrimine­ring på arbetslive­t.
FOTO: DIAKONIA Medieprofi­len Tuomas Enbuske fick nobben när han sökte jobb med egen cv under namnet Rainer Lindgren. Kampanjen Työnimi (Arbetsnamn) vill uppmärksam­ma diskrimine­ring på arbetslive­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland