Hufvudstadsbladet

”Ögonblicke­n med nära och kära ger glädje”

Luciakandi­dat 3 Lucia ska vara någon som får med ensamma och utsatta människor i gemenskape­n, tycker Elin Qvist från Grankulla. Hon studerar första året på Svenska handelshög­skolan i Helsingfor­s.

- JAEL NYMAN dagbok@hbl.fi

Vad fick dig att ställa upp i luciavalet? – Ända sedan jag var riktigt liten har jag drömt om att få vara med i luciatåget! Det vore otroligt fint att få vara med och sprida ljus och glädje och verkligen göra en skillnad i en annars mörk vintervard­ag.

Vilka är dina förebilder?

– Min mamma och pappa. De jobbar med människor och har via sina jobb hjälpt många. Det har inspirerat också mig att i livet hjälpa andra. Jag ser också upp till min mormor som alltid är glad och öppen med andra människor. Hon är stark och har alltid glimten i ögat.

Vad ger dig mest glädje?

– Att få umgås med nära och kära, de där små och stora ögonblicke­n tillsamman­s. Och så klart att få sjunga! De lyckligast­e stunder som finns är då jag får hålla på med musik. Att göra andra människor glada gör mig också lycklig.

Vilket är ditt bästa luciaminne?

– Mina morföräldr­ar brukade juletid komma från Jakobstad för att hälsa på och då lussade jag och mina syskon, det var alltid stämningsf­ullt. Så har jag varit Grankullas lucia och besökte Kauniala krigsinval­idsjukhus. Där såg jag konkret hur mycket lucia kan beröra och hur mycket gott traditione­n för med sig.

Hur tar du hand om dig själv? – Jag försöker springa mycket, eftersom det är viktigt att få frisk luft och vara i naturen. Jag går också på gym och kopplar av genom att läsa och

tillbringa tid med familj och vänner.

Finns det något särskilt mörker i vår tid som lucia ska skingra? – I vardagen finns många som känner sig ensamma och utsatta. Lucia kan vara en hjälpande hand och få med dem i gemenskape­n – oberoende av vem man är, vilka problem man bär på eller varifrån man kommer.

Vilken julsång betyder mest för dig? – Stilla natt. Varje julaftonsm­orgon brukar mamma alltid stiga upp tidigare än vi andra och tända ljus och så vaknar vi till en speldosa som spelar Stilla natt. Så har jag vaknat alla mina julaftonsm­orgnar och därför är den viktig för mig.

Vad ska lucia absolut inte göra? – Man ska absolut inte döma någon eller göra skillnad på människor. Lucia ska inte lämna någon utanför. Hon ska vara någon som kan försöka förena människor med olika åsikter och alltid lyssna på alla.

Vad gör du om tio år? – Jag hoppas att jag har ett jobb jag trivs med, där jag gör en insats för en bättre värld. Jag hoppas också att jag håller på med musik och får umgås mycket med nära och kära.

Ditt vardagstip­s för att förbättra världen? – Det är viktigt att värna om varandra och naturen. Man kan till exempel välja att promenera eller cykla om man har möjlighet – som bonus mår man själv också bra av det!

Var finns ditt smultronst­älle?

– Min mormors sommarstäl­le. Därifrån härstammar många av mina käraste barndomsmi­nnen, eftersom vi spenderade många sommarlov där tillsamman­s med familjen.

Luciajuryn satte stort fokus på kandidater­nas sociala engagemang – vad gör du? – I skolan har jag alltid varit en aktiv person och bland annat varit tutor. Jag försöker alltid inkludera och ta med alla i gemenskape­n

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Elin Qvist skulle gärna träffa Malala Yousafzai. – Hon hör till de modigaste och starkaste kvinnor jag vet. Hon har vågat kämpa vidare för det som är rätt trots allt hon blivit utsatt för. Jag skulle gärna fråga henne hur hon får sin styrka.
FOTO: CATA PORTIN Elin Qvist skulle gärna träffa Malala Yousafzai. – Hon hör till de modigaste och starkaste kvinnor jag vet. Hon har vågat kämpa vidare för det som är rätt trots allt hon blivit utsatt för. Jag skulle gärna fråga henne hur hon får sin styrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland