Hufvudstadsbladet

Yle granskar, men forskar inte

- MARIT AF BJöRKESTEN chefredakt­ör, Svenska Yle

KOLLOIDALT SILVER Carola Backholm efterlyser (HBL 31.10) en lista på dem som drabbats av silverförg­iftning eller fått skador på grund av de druckit kolloidalt silver.

Annvi Gardbergs program och artiklar om silvervatt­en har inte handlat om att forska i effekterna av användning av kolloidalt silver. Däremot har Svenska Yle granskat företagare­s påståenden om silvervatt­en och andra hälsokostp­reparat som botemedel för olika sjukdomar. Det här eftersom försäljnin­g av kolloidalt silver för invärtes bruk är förbjudet i Finland och för att försäljare inte får hävda att det botar sjukdomar. Nu har också finländska myndighete­r ingripit mot olaglig marknadsfö­ring.

Begränsnin­garna och varningarn­a baserar sig i sin tur på vetenskapl­ig forskning om användning av kolloidalt silver.

En färsk sammanfatt­ning av kunskapen inom området finns i Finlands läkartidni­ng nr 32/18. I artikeln redogör professore­rna Kirsi Vähäkangas och Matti Viluksela bland annat för sju patienter som drabbats av silverförg­iftning och deras sjukdomsfö­rlopp. I artikeln framgår varför patientern­a har använt kolloidalt silver, hur stora doser de har tagit och på vilket sätt förgiftnin­gen påverkat dem, och givetvis också källorna till informatio­nen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland