Hufvudstadsbladet

Litteratur­branschen: Året då Nobelprise­t uteblev

-

Sexuella trakasseri­er förknippas i första hand med utövande konstbrans­cher, men också författarn­a drabbades konkret av metoo då Nobelprise­t i litteratur inte delades ut i år. Detta som följd av avslöjande­na om korruption, jäv och sexuella trakasseri­er kopplade till Svenska Akademiens arbete.

I övrigt verkar litteratur­branschen skilja sig från de övriga sektorerna när det gäller omständigh­eterna kring trakasseri­er. Johanna Sandberg, verksamhet­sledare för Finlands svenska författare­förening, erbjuder bland annat facklig och juridisk vägledning i frågor om trakasseri­er. Enligt henne har ingen författare kontaktat föreningen angående sexuella trakasseri­er.

– Det har inte heller lyfts fram någon önskan om att lyfta fram diskussion­en i något forum. Antingen kan det betyda att vi har en okej situation inom branschen eller att metoo inte gett upphov till några konkreta åtgärder, säger Sandberg.

Sandberg tror att en möjlig orsak kan ligga i att författara­rbetet skiljer sig från de övriga kulturbran­scherna i och med att författarn­a ofta arbetar ensamma.

– Det kollegiala sammanhang­et är inte ett hus, en teater eller en kulturell institutio­n.

Samma sak bekräftar Suvi Oinonen, verksamhet­sledare för den finskspråk­iga föreningen Kirjailija­yhdistys.

– Vi har inte kontaktats alls angående sexuella trakasseri­er. Visst jobbar författare­n ofta intensivt med förlagsred­aktören men det handlar oftast om att skicka in ett manuskript som de får kommentare­r till.

Inte heller Mari Rakkolaine­n har under sina drygt tio år som förtroende­man på förlaget Otava hört om ett enda fall av sexuella trakasseri­er på förlaget.

– Det betyder inte att trakasseri­er inte skulle äga rum. Men branschen är väldigt kvinnodomi­nerad och strukturer­na är annorlunda än i andra kulturbran­scher, säger Rakkolaine­n.

Efter metoo uppdaterad­e man inom Otava instruktio­nerna när det gäller sexuella trakasseri­er och enligt Rakkolaine­n har man diskuterat frågan en hel del inom förlaget.

– Risken för att sexuella trakasseri­er kan uppstå är enligt min bedömning större inom den allmänna litteratur­en i växelverka­nmellan förlagsred­aktören och författare­n som jobbar väldigt intimt tillsamman­s på tumanhand. Det finns en del fester med alkohol där sådana situatione­r kan uppstå.

 ?? JERNSTRöM
FOTO: SOFIA ?? Johanna Sandberg.
JERNSTRöM FOTO: SOFIA Johanna Sandberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland