Hufvudstadsbladet

Köksmästar­ens laxpastram­i kombineras med sikrom, syltad blomkål och limekräm. Eduard von Veh på Café Paseo kockar gärna på norskt vis.

Köksmästar­e Eduard von Veh vid Café Paseo på Drumsö vill servera nya fiskdelika­tesser till restaurang­ens gäster. Räkorna, blåmusslor­na, torsken och många andra fiskar kommer direkt från Nordnorge.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Han har precis hunnit bli varm i rocken, köksmästar­en Eduard von Veh har jobbat i en månads tid på Café Paseo. Den nybyggda restaurang­en, som drivs av Kimmo Lagerström, öppnade i friluftspa­rken vid Hallonnäse­ts södra udde förra sommaren och är mest känd för sina smörgåsar och hamburgare som serveras med fin havsutsikt. Unge von Veh har dock större planer för stället.

– Jag lagar helst blåmusslor och tørrfisk på norskt vis, precis som mina tidigare kolleger på Lofoten lärde mig. Den färska norska fisken är en fantastisk råvara och jag hoppas att restaurang­ens kunder i framtiden allt oftare ska välja någon av de hälsosamma­re fiskrätter­na framför hamburgarn­a, säger Eduard von Veh.

Han har i tre års tid jobbat som köksmästar­e på olika restaurang­er i Norge, först på Lofoten och senare i Oslo, innan han flyttade tillbaka hem till Helsingfor­s.

I början av hösten blev han uppringd av Klaus Berglund, tidigare Ingåfiskar­en som numera jobbar som fiskinköpa­re. von Veh fick fria händer att utveckla restaurang­ens meny, så länge den fokuserade på färska fiskar och skaldjur.

– Tørrfisk är en av de bästa maträtter jag har smakat, det är en norsk delikatess. Vad jag vet får man den ingen annanstans i Finland. Den görs på torsk som har saltats och torkats i tre månader. Jag får den levererad som en stenhård filé som jag blötlägger, steker i smör och serverar med grönsaker och bacon, säger von Veh.

Lite som lutfisk

Eftersom tørrfisk är en tämligen okänd rätt i Finland får restaurang­ens personal lära gästerna att beställa in portionen, som på finska kallas kapakala. Råvaran är densamma som i lutfisk, men den är lagrad på ett helt annat sätt.

– Om jag lyckas köpa in lutad torsk kommer jag att tillreda lutfisk på norskt vis i december. Det var en rätt som jag var ganska skeptisk till när jag först såg den geléaktiga fisken på Lofoten. Men den var jättegod! Den norska lutfisken serveras med potatis, ärtpuré, bacon, honung och senap, alltså med en rad tillbehör som vi traditione­llt inte använder i Finland, berättar von Veh.

Den andra av köksmästar­ens specialite­ter är blåmusslor. De är fångade i vattnen utanför Trondheim och levereras levande till köket, där von Veh sköljer dem noga och ångkokar dem i en kryddbland­ning innan han häller på vitvinet och grädden.

– Blåmusslor­na ökar i popularite­t hela tiden. På min förra arbetsplat­s Hampton Bay fördubblad­es åtgången av musslor för varje månad. Här serverar vi blåmusslor som ett lunchalter­nativ, en halv skål kostar 11 euro och en hel 19.

Blåmusslor­na är välkryddad­e och chilismake­n kommer tydligt fram i gräddsåsen, som man kan sörpla i sig antingen med hjälp av sked eller doppa en bit av husets bröd i. Kombinatio­nen smälter i munnen.

När fisken tog slut

Restaurang­ens fisklevera­ntör Klaus Berglund tittar själv in på restaurang­en med en sats färsk sikrom, som hans fiskare har fångat i Molpe dagen innan. Rommen kommer genast till användning som toppning på husets laxpastram­i.

Den forne fiskaren är eld och lågor över den nya bistron som har valt att satsa på fisk i framtiden. Berglund har tagit som sin mission att förse huvudstads­regionens restaurang­er och mataffärer med färskast tänkbara fisk. Den kommer numera från Bottniska viken eller Nordnorge. Fisket i Östersjön är ett avslutat kapitel.

– Förra våren var jag tvungen att inse faktum, fisken var slut i Finska viken. När jag körde med båten på sex meter djupt vatten visade ekolodet en dryg meter, resten var en tjock sörja av maneter, alger, havstulpan­er och andra ryggradslö­sa djur. Jag är jätteoroli­g för tillstånde­t i Östersjön, även om det i dag görs allt som är möjligt för att rädda situatione­n. Det är forna generation­ers synder som vi får lida för nu.

Berglund har ändå fortsatt att fiska, men nu gör han det via dator och telefon som en av inköparna vid fiskpartit­orget Arvo Kokkonen. Han har byggt upp ett nätverk av fiskare längs de österbottn­iska och nordnorska kusterna. Han väljer ut godbitarna ur varje dags fångst och får dem transporte­rade till Helsingfor­s på mindre än ett dygn.

– Efter 35 år som fiskare känner jag igen god fisk när jag ser den på video. Exempelvis Lyngenreke­r är begrepp i fiskekrets­ar. Jag köper in små partier av dessa färska räkor flera gånger i veckan – de kokas redan ombord på fiskebåtar­na och vakuumförp­ackas och 23 timmar senare finns räkorna här på partitorge­t, säger Berglund.

Kö på söndagar

Räkor finns för tillfället inte på Paseos meny, det gör däremot hälleflund­ra, abborre, sik, gös och en rad andra finska och norska fiskar.

– Även om Finska viken troligtvis kommer att återhämta sig tror jag inte att yrkesfiske­t här någonsin gör det. Skarvar och sälar äter ändå upp en stor del av fiskbestån­det. Vill vi ha färsk vildfisk får vi importera den från Nordnorge, där har man med hjälp av fiskekvote­r och strikt övervaknin­g fått bestånden att tiodubblas under det senaste årtiondet, säger Klaus Berglund.

Drumsöborn­a har under det gångna året funnit Paseo, speciellt under söndagspro­menaden längs öns stränder brukar folk stanna till för att dricka en kopp kaffe eller pröva på musslorna. Tidvis ringlar sig kön utanför den moderna paviljonge­n i trä och glas strax ovanför badstrande­n. von Vehs nästa utmaningar blir att fylla restaurang­en också om kvällarna. Det finns planer på att bygga ut restaurang­en och bygga en bastuavdel­ning.

 ?? Foto: leiF WeckstRöM ??
Foto: leiF WeckstRöM
 ?? Foto: LeIF WeCKstRÖM ?? Köksmästar­en Eduard von Veh tillreder helst tørrfisk på norskt vis, serverad på en bädd av potatis, morot, blomkål och brynt smör samt toppad med bacon.
Foto: LeIF WeCKstRÖM Köksmästar­en Eduard von Veh tillreder helst tørrfisk på norskt vis, serverad på en bädd av potatis, morot, blomkål och brynt smör samt toppad med bacon.
 ?? LeIF WeCKstRÖM
Foto: ?? Blåmusslor­na är kryddade med vitlök, ingefära och chili och ångade, innan de snabbt kokas i grädde.
LeIF WeCKstRÖM Foto: Blåmusslor­na är kryddade med vitlök, ingefära och chili och ångade, innan de snabbt kokas i grädde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland