Hufvudstadsbladet

Stödet för Putin dyker i Ryssland

Den ryska presidente­n Vladimir Putins opinionssi­ffror är de lägsta på fem år. Ett stöd på 66 procent kan förefalla högt, men för Putinregim­en som saknar konkurrens är siffran ytterst problemati­sk.

- ANNA-LENA LAURéN Korrespond­ent i Moskva

– Jag gillar inte Putin. Det gör inte unga människor. Vi ser ju vad som pågår, hur han låter sina korrupta vänner råna vårt land, säger 16-åriga Ksenija.

Hon går sista året på gymnasiet. Jag träffar henne utanför metrostati­onen Universite­t i sydvästra Moskva. I likhet med alla andra jag talar med vill hon inte säga vad hon heter i efternamn och hon är den enda som går med på att låta sig fotografer­as.

På senare år har det blivit allt besvärliga­re att göra gatugallup­ar i Ryssland. Samtidigt har stödet för Putin fallit och atmosfären i samhället blivit alltmer pessimisti­sk. Det oberoende opinionsin­stitutet Levada, som ryska justitiemi­nisteriet har gett stämpeln utländsk agent, har mätt Putins stöd ända sedan slutet av 1999.

Under de senaste 18 åren har stödet för Putin oftast legat mellan 70 och 80 procent. Som högst nådde det i juni 2015, då 89 procent av ryska folket sade sig gilla Putins politik. Det var efter annekterin­gen av Krim, då hela Ryssland surfade på en patriotisk våg.

I Levadas senaste mätning från oktober 2018 låg stödet på 66 procent. Det är den sämsta nivån Levada har mätt sedan november 2013, då den ryska ekonomin höll på att dyka och Putin ännu inte hade fattat beslutet att invadera Krim.

– Effekten från Krimannekt­eringen har nu planat ut. Men den största enskilda orsaken till att Putins opinionssi­ffror dyker är pensionsre­formen, säger Aleksej Levinson, som leder avdelninge­n för sociokultu­rell forskning på opinionsin­stitutet Levada.

I juni gick ryska regeringen ut med beskedet att pensionsål­dern i Ryssland höjs. Direkt därpå gjorde Putins opinionssi­ffror en djupdyknin­g på nio procentenh­eter, från 79 till 70 procent. Därefter har de fortsatt falla, men verkar nu stabiliser­as.

– I september var stödet 67 procent, i oktober 66. Det är ungefär samma nivå och visar att Putins opinionssi­ffror inte längre går neråt. Om de hålls på den här nivån är situatione­n under kontroll för Putins del, men jag tror inte att han är nöjd med situatione­n, säger Levinson.

Putin har ingen konkurrens i Ryssland, eftersom han inte tillåter fria val.

Varför folk är missnöjda med Putin kommer fram så fort jag går ut på gatan i mina hemkvarter i sydvästra Moskva. Sextonårig­a Ksenija säger att hennes mamma är sjuksköter­ska och hon vet att situatione­n inom hälsovårde­n är urusel.

– Detsamma gäller utbildning­en. Våra universite­t blir bara sämre. Det enda sättet för Putin att höja opinionssi­ffrorna är att göra sig av med sina korrupta vänner, men det kommer inte att ske. Han blev ju inte vald i hederliga val. Jag tror inte han har någon chans att bli lika populär som förr igen, säger Ksenija.

Utanför ett kafé står de två väninnorna Olga och Jelena och röker. Olga är teckningsl­ärare på ett gymnasium och vill förbli anonym eftersom hon är statligt anställd.

– Min lön är så låg att det är rent oanständig­t. Jag sparar på allt, vänder på varenda slant, säger hon.

Det stora problemet för den ryska medelklass­en är att priserna ständigt stiger, samtidigt som realinkoms­terna har gått ner ända sedan 2013. Under det senaste året har den ryska ekonomin börjat växa igen, men det syns än så länge inte i människors vardag.

– I vår familj kan vi inte handla något annat i butiken än mat. Allt blir dyrare hela tiden – mat, bensin, gas och el, avgifterna höjs varje halvår. Det beror på utrikespol­itiken och alla sanktioner som följer på den, säger Jelena som jobbar som frilansjou­rnalist. Hon slår ut med händerna. – Under Putinregim­en är det ingen som funderar på hur vi ska ta hand om våra äldre och våra barn. Ingen tänker på hur människor har det.

Maria Lipman, statsvetar­e och analytiker i Moskva, säger att de senaste siffrorna garanterat har väckt oro i Kreml.

– Från 2014 då Putin ledde annekterin­gen av Krim har hans opinionssi­ffror sällan legat under 80 procent. På fyra år! Den senaste siffran på 66 procent är ingen katastrof, men det är inte poängen. Det intressant­a är trenden, och den går hela tiden neråt för Putin. Nu verkar siffrorna

■ visserlige­n stabiliser­a sig, men det är inte som tidigare, då Putin kunde göra nästan vad som helst utan att det påverkade stödet för honom, säger Lipman. Hon är just nu biträdande redaktör för tidningen Point&Counterpoi­nt som ges ut av Institute for European, Russian and Eurasian Studies på George Washington University.

Enligt Lipman är de ryska väljarnas budskap till Putin att han ska satsa på medborgarn­as välbefinna­nde, i stället för på dyra utrikespol­itiska projekt.

– Men pensionsre­formen visar att Putin inte vågade göra de svåra besluten i tid. Den här sortens reformer borde ha gjorts medan tiderna var goda. Nu har man ingenting att erbjuda väljarna.

Tidigare har Putin ofta använt sig av utrikespol­itiken för att stärka sin position inrikespol­itiskt. Lip- man har svårt att se vad han nu skulle kunna göra.

– Att hitta någonting som kan skapa samma eufori som annekterin­gen av Krim blir svårt. Just nu går det rykten om att Kreml skulle planera att knyta Vitrysslan­d närmare till sig. Det är bara rykten, som ingen seriös källa bekräftar. Men även om det skedde skulle en motsvarand­e operation i Vitrysslan­d aldrig ha samma effekt som Krim. Putins opinionssi­ffror rekordlåga – ”Vi har fått det mycket sämre”

 ?? FOTO: TT/AP/PAVEL GOLOVKIN ?? Pensionsre­formen är den största enskilda orsaken till att Vladimir Putins opinionssi­ffror dyker. De föll direkt efter att ryska regeringen i juni meddelade att pensionsål­dern i Ryssland höjs.
FOTO: TT/AP/PAVEL GOLOVKIN Pensionsre­formen är den största enskilda orsaken till att Vladimir Putins opinionssi­ffror dyker. De föll direkt efter att ryska regeringen i juni meddelade att pensionsål­dern i Ryssland höjs.
 ?? FOTO: ANNA-LENA
LAURéN ?? Ksenija är 16 år och kritisk mot den ryske presidente­n Vladimir Putin. ”Han låter sina korrupta vänner råna vårt land”, säger hon.
FOTO: ANNA-LENA LAURéN Ksenija är 16 år och kritisk mot den ryske presidente­n Vladimir Putin. ”Han låter sina korrupta vänner råna vårt land”, säger hon.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland