Hufvudstadsbladet

Över trettio döda i italienskt väderkaos

Klimatförä­ndringarna blir till en bumerang i Italien med sitt övergivna landskap som förfaller och inte vårdas, skriver Peter Loewe, HBL:s medarbetar­e i Rom.

- PETER LOEWE nyheter@ksfmedia.fi

Offren för Italiens extrema vädersitua­tion fortsätter att stiga. Dödsoffren är nu långt över 30 personer.

I går morse hittades nio personer som drunknat då en å svämmat över på Sicilien.

En familj hade ställt till med en middag och bjudit in släktingar. Det är två familjer som nu förintats när ån svämmat över sina bräddar. Av de nio dödsoffren var tre barn. Tragedin skedde nära Casteldacc­ia två mil från den stora staden Palermo. På övriga Sicilien har ytterligar­e tre personer omkommit.

– Platsen där huset är byggt ligger så nära vattendrag­et att det ser misstänkt ut, förklarade tillförord­nade åklagaren Ambrogio Cartosio när han kom till platsen.

En utredning får visa om det låga primitiva huset är korrekt uppfört så nära ett vattendrag eller om det rör sig om ett olagligt svartbygge.

Tre personer skall ha överlevt översvämni­ngen varav en räddat sig genom att klättra upp i ett träd utomhus.

– Folk förstår inte att en liten torrlagd bäck kan innebära en dödsfara. I dag har jag hört att folk inte ens visste att det fanns ett vattendrag intill huset, säger geologen Carlo Cassaniti till HBL på telefon från Sicilien.

På Sicilien är olagligt byggande mycket utbrett. Hus byggs på helt olämpliga ställen eller uppförs inte på ett korrekt sätt. Men fenomenet finns i stora delar av landet. Det fina skidhotell­et i Rigopiano i bergsregio­nen Abruzzo är ett praktexemp­el. Ägaren lyckades få byggtillst­ånd trots att området redan drabbats av laviner på 1930-talet. Vintern 2017 omkom 29 personer här i en enorm lavin som förstörde hela hotellet.

Det italienska landskapet har blivit sårbart. I Ligurien beror det på ett hysteriskt byggande intill kusten. Man har täckt över otaliga vattendrag för att bygga hus. De intensiva regnen letar sig nya vägar och det blir svåra översväm- ningar. Som 2011 i Genua då sex personer som kom gående drunknande mitt på dagen på en central gata.

Skogsbränd­erna är många. De är ofta anlagda av maffian. På så vis myglar maffian till sig stora inkomster i samband med att man senare får sin del av kakan när skogen skall nyplantera­s.

Men ibland dröjer det länge. Bränderna lämnar nakna fält efter sig. Då finns det inget som binder lermassorn­a. Rasen har varit många, särskilt på Siciliens bördiga men leriga jordar.

Tusentals granar vid damm

Samma problemati­k finns nu i regionen Venetien kring provinsen Belluno där man räknar med att orkanen fällde tre miljoner träd. Floden Piave står inte att känna igen. Piave är nu oändlig massa av tusentals flytande granar som trycker på.

Intill dammen i Comelico byggd 1931 är vattennivå­n overkligt hög.

– Vi kan inte utesluta att detta är en risk för dammens vattennivå och stabilitet, säger geologen Vincenzo Giovine till HBL.

 ??  ??
 ??  ?? Två familjer fick sätta livet till när en å svämmade över på Sicilien.FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ALESSANDRO FUCARINI
Två familjer fick sätta livet till när en å svämmade över på Sicilien.FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ALESSANDRO FUCARINI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland