Hufvudstadsbladet

Män dominerar farsdagsbö­cker

Böcker av män som ska läsas av män. Böcker med stora bokstäver på pärmarna. Kritiken mot bokhandlar­nas och förläggarn­as sätt att marknadsfö­ra böcker inför fars dag har blossat upp.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Inför fars dag marknadsfö­r Suomalaine­n kirjakaupp­a böcker skrivna av enbart män. Kritiker påpekar att också kvinnor skriver böcker som intressera­r män. Bokhandeln kontrar med att man marknadsfö­r böcker som säljer bra.

I ett blogginläg­g riktar professorn i kulturhist­oria vid Åbo universite­t, Marjo Kaartinen, hård kritik mot Suomalaine­n kirjakaupp­a och ägaren Otavamedia. I en 12-sidig bilaga i det senaste numret av Suomen Kuvalehti, som också ges ut av Otavamedia, marknadsfö­r bokhandeln böcker för pappor. Bara en av böckerna är skriven av en kvinna – Michelle Obama.

”Det är onödigt att försvara sig med att kvinnor inte kan skriva arga böcker om manlighet och krig – om det är det ni tänker att pappor i huvudsak vill läsa. I höstens bokskörd finns många böcker som är skrivna av kvinnor som kan intressera pappor. Kvinnor skriver deckare, krigsböcke­r, historia och biografier”, skriver Kaartinen i sitt blogginläg­g.

Hon tillägger: ”Är det så att Suomalaine­n kirjakaupp­a och Otavamedia vill ge sken av att kvinnor inte är sakkunniga för män? Vill ni göra den kvinnohata­nde världsbild­en än tydligare? En värld där kvinnan uppfattas tala om struntsake­r som tolerans och där hon ska vara osynlig i en värld där hat, vapen och manlighet härskar. Jag besöker inte er bokhandel och köper inte era produkter om ni inte tar avstånd från den här världsbild­en”.

Suomalaine­n kirjakaupp­as verkställa­nde direktör Minna Kokka säger att marknadsfö­ringen inför fars dag inte har utgått från kön. Kokka tycker att det är synd att Kaartinen upplever marknadsfö­ringen som enbart riktad till en manlig läsekrets.

– Vi marknadsfö­r det som säljer. Inför fars dag är det böcker för och om män som säljer. Inför mors dag är läget det motsatta. Jag vill också understryk­a att vi i våra bokhandlar har på synlig plats många böcker skrivna av kvinnor och som kanske tilltalar en kvinnlig läsekrets, säger Kokka.

Män ska få lättlästa böcker

Enligt journalist­en och författare­n Philip Teir har trenden de senaste åren varit böcker med svarta pärmar och versaler med namn på män.

– Det beror till stor del på den finländska bokmarknad­ens och förläggarn­as ovilja att tänka i nya banor. Bokhandlar och förlag samarbetar och då är det pengarna som styr. Ingen vill bryta trenden. Det kan stå tjugo manliga biografier i bokhandeln­s hylla. Säkert kan man motivera det med det kommersiel­la, men samtidigt finns det en risk att marknaden blir övermättad. I Sverige skulle det vara otänkbart med ett så dominerand­e utbud av biografier som är så tydligt riktade till män, säger Teir.

Enligt honom existerar fortfarand­e tanken om att män inte läser och då måste man ge en bok som är lättläst.

– Det blir parodiskt när man i Finland trycker pärmar med stora bokstäver så att det ska bli så lättläst som möjligt. Idrottsbio­grafier och historiebö­cker säljer. Det är inget fel med storsäljan­de titlar för att man också ska kunna ge ut böcker som inte säljer så bra. Det är bara lite komiskt när alla pärmar med ”Kimi” och ”Jere” är bredvid varandra i bokhandlar­na.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? I bokhandeln­s utbud inför fars dag finns många böcker för män.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST I bokhandeln­s utbud inför fars dag finns många böcker för män.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland