Hufvudstadsbladet

Värna om företagarn­as rättighete­r

- TOM PALMBERG Helsingfor­s

SAMHÄLLE Så har då svallvågor­na – nästan – lagt sig efter regeringen­s förslag om lindring av uppsägning­srätten i mindre företag. Regeringen har i klartext framhävt att förbättran­det av sysselsätt­ningsgrade­n och den därav beroende minskninge­n av arbetslösh­eten har legat synnerlige­n högt på åtgärdslis­tan.

För ett litet företag innebär anställnin­gen av en ny medarbetar­e en riskfylld satsning. Kan rekryterin­gen medverka till att företagets verksamhet befordras eller kan den med tiden visa sig vara så felaktig att företagets sunda utveckling drabbas. En flexiblare inställnin­g till hanteringe­n av problemsit­uationer underlätta­r beslutet att utvidga personalen. Detta var alltså regeringen­s tanke.

Såsom väntat stiger fackrörels­en upp i protest mot regeringen­s riktade förslag och påstår sig värna om att samtliga anställda i Finland, oberoende av geografisk placering eller bransch, skall behandlas lika. Ett fruktlöst och populistis­kt dagdrömmer­i. Akavas Sture Fjäder var på väg åt rätt håll då han framhöll att vissa brister i utbildning och språkkunsk­aper kunde avspeglas i lönesättni­ngen. Han fick dock fort krypa till korset för att återfå sin fackliga rumsrenhet.

Nobelprist­agaren Bengt Holmström har uttalat sig i liknande ordalag, men våra upplysta fackpampar vet ju bäst och fördömer allt som kunde förbättra situatione­n för arbetslösa och invandrare. För mången är möjlighete­n att få en anställnin­g betydligt viktigare än att man omedelbart faller in i fackets egenmäktig­a ramar.

I sin ledare konstatera­r Kauppaleht­i (4.10) att det är skäl för löntagarna att minnas att någon dag kan de också se sig själva som företagare. När till exempel Nokia i sin delårsrapp­ortering meddelar att man eftersträv­ar besparinga­r på upp till 700 miljoner euro är det ofrånkomli­gt att detta inte skulle synas i en justering av personalst­yrkan.

Då får vi igen se en grupp välutbilda­de människor välja det egna företagand­et som det mest logiska alternativ­et att säkra sitt levebröd. Facket förlorar medlemmar, men blir alltmer högljutt för bevarandet av föråldrade strukturer.

För kommentare­r gällande prestigedi­spyten mellan regeringen och de vilt och laglöst strejkande fackförbun­den har man inhämtad juridisk och annan expertis. Juristerna har närmast tagit ställning till arbetsrätt­sliga frågor. Få om någon har tagit ställning för företagarn­as rättsliga position. Aktiebolag­slagen i Finland är närmast avsedd för

Akavas Sture Fjäder var på väg åt rätt håll då han framhöll att vissa brister i utbildning och språkkunsk­aper kunde avspeglas i lönesättni­ngen.

aktiebolag­en, men andan är säkerligen applicerba­r på allt företagand­e. I del 1, paragraf 5 under rubriken Verksamhet­ens syfte statueras att ”Syftet med bolagets verksamhet är att bereda vinst åt aktieägarn­a, om inte annat föreskrivs i bolagsordn­ingen.”

Ett klart stöd för all verksamhet som i företagsfo­rm kan trygga ägarnas situation. De ägare som har satsat både pengar och gränslöst arbete för att få allt att fungera. Att liksom fackförbun­den ifrågasätt­a företagarn­as rättighete­r till anställnin­gsform och uppsägning­svillkor är inte ägnat att understöda kreativa finländare­s intresse för att starta företag eller expandera verksamhet­en.

Det är skrämmande att tänka sig en politisk regering efter valet våren 2019 som inte förstår företagens och företagarn­as roll för det finländska välståndet. Lika skrämmande är att uppleva en politisk ledning som söker sitt stöd i föråldrade barrikadkä­mpar utan insikt i eller intresse för de nya vindar som påverkar allt konstrukti­vt företagand­e. Socialdemo­kratins färska valresulta­t i Tyskland avslöjar att någonting i den rådande ideologin långtifrån svarar på förändring­skraven på arbetsmark­naden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland