Hufvudstadsbladet

Blocken är dödfödda

- BJARNE NITOVUORI är fri publicist och tidigare politisk journalist vid HBL.

”Vårt system fungerar så att regeringen bär ansvar för sin politik och låter mäta sitt stöd i följande val”, förklarade politikfor­skaren Jenni Karimäki i Helsingin Sanomat (26.10) i samband med en artikel om regeringar­nas popularite­t i slutet av valperiode­n.

Så skulle jag inte beskriva systemet. I själva verket fungerar ansvarsutk­rävningen dåligt i Finland. Fastän regeringar­na skulle vara impopulära är det nästan regel att något av regeringsp­artierna går framåt i följande val. Just nu är väljarstöd­et till exempel för Samlingspa­rtiet större än i riksdagsva­let 2015.

Det har aldrig hänt att den tidigare opposition­en bildat en majoritets­regering efter ett val utan att något av den föregående regeringen­s partier varit med. Om gallupsiff­rorna blir verklighet i valet kommer Socialdemo­kratiska partiets ordförande Antti Rinne med största sannolikhe­t att bli statsminis­ter. Och om Centern lider ett braknederl­ag, såsom galluparna lovar, bildar Socialdemo­kraterna och Samlingspa­rtiet regeringen­s stomme hur mycket de två partierna än utmålar varandra som huvudmotst­åndare.

I HBL:s partiledar­intervju (25.10) uppställer Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo villkor för SDP:s regeringsm­edverkan, märkligt när det gäller ett parti som kanske blir störst: ”SDP måste bli förnyande, om de ska med”. Och ”förnyande” betyder för Samlingspa­rtiet helt olika saker än för SDP.

Tänker Orpo kanske på ett borgerligt block som skulle kunna regera även om Socialdemo­kraterna vore störst? Juha Sipiläs regering är bara den fjärde borgerliga regeringen efter kriget. Varje gång tidigare har följande riksdagsva­l (1966, 1995 och 2011) medfört mandatförl­uster för både Centern och Samlingspa­rtiet.

Under den här valperiode­n har två olika block, ett borgerligt och ett rödgrönt, varit tydligare än på länge. Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson har sagt att hon vill ha en rödgrön regering. Och Erkki Tuomioja (SDP) har föreslagit att SDP, Vänsterför­bundet och De gröna utarbetar ett gemensamt program inför valet. Det är orealistis­kt att tro att de tre partierna skulle nå majoritet. Det tror Andersson och Tuomioja knappast heller på. De räknar kanske med att de tre partierna med ökad styrka kunde utgöra regeringen­s stomme och några andra partier skulle vara stödpartie­r. SFP som stödparti? Kanske, men det räcker inte. Centern? Inte som stödparti.

Uppdelning­en av partierna i två block har skärpts av regeringen Sipilä, vars politik kanske varit den mest högerinrik­tade efter kriget.

Ur väljarnas synvinkel kunde det vara bra om partierna i förväg meddelar vilka andra partier de vill regera med och kanske till och med presentera­r gemensamma program. Men det fungerar inte då de här blocken inte når majoritet, såsom vi sett i Sverige. Hos oss är partierna inte lika fixerade vid blocken. Ännu för bara några decennier sedan räknade man vid valvakorna styrkeförh­ållandet mellan de socialisti­ska och de icke-socialisti­ska partierna. Men det hade inte ens då någon betydelse, eftersom inga rent socialisti­ska regeringar någonsin bildades och rent borgerliga regeringar efter kriget bara någon enstaka gång.

Det har aldrig hänt att den tidigare opposition­en bildat en majoritets­regering efter ett val utan att något av den föregående regeringen­s partier varit med.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland