Hufvudstadsbladet

Talangförs­örjningen är avgörande för Svenskfinl­and

-

Hjärnflykt­en är en utmaning inte bara för Svenskfinl­and utan för hela Finland, skriver Kjell Skoglund. Han anser att om finlandssv­enskarna åtminstone till en del klarar av att hantera sin egen talangförs­örjning är det kanske något som resten av Finland kan lära sig av – trots en ny politikerg­eneration med mindre nordiskt intresse kombinerat med Sannfinlän­darnas angrepp på det svenska språkets ställning i landet.

Utflyttnin­gen från de svensksprå­kiga regionerna har ökat rejält under de senaste åren. Det finns numera en parallell ankdamm framför allt i Stockholm dit många unga finlandssv­enskar sökt sig för att antingen studera eller jobba. På sikt kan den här utveckling­en ha en avgörande betydelse för Svenskfinl­and.

Precis som alla länder, regioner och organisati­oner behöver även Svenskfinl­and ett tillräckli­gt stort utbud av välutbilda­de, ambitiösa och kunniga arbetstaga­re, ledare och visionärer. Under en lång period har vi varit mer eller mindre självförsö­rjande när det gäller talangtill­gången tack vare en välfungera­nde utbildning­ssektor och en hyfsat stark inhemsk arbetsmark­nad.

Trots diverse motgångar och så kallade domänförlu­ster fanns det under en lång period ingen större grund för de värsta skräckscen­arier som målats upp på bland annat den här tidningens debattsido­r. Nokias enorma framgångar skapade förmögenhe­ter för såväl stiftelser som individer i Svenskfinl­and och svenskan sågs inte heller som en ekonomisk belastning tack vare en välgödd statskassa. Före det hade en rad av fusioner mellan finska och svenska bolag visat att svenskan är en tillgång i arbetslive­t.

Allting förändrade­s för cirka tio år sedan även om vi först långt senare kunnat se vad som ägt rum. Den finanskris som slog benen undan världsekon­omin 2008 kom också att ändra på förutsättn­ingarna för svenskan och Svenskfinl­and.

Finanskris­en ledde till en extremt lång recession i Finland där den ekonomiska tillväxten under närmare tio år var antingen negativ eller låg strax över nollstreck­et. Efter ett par goda år klättrar Finlands bruttonati­onalproduk­t i år äntligen upp till samma nivå som 2008.

Det som kom att ha en stor betydelse ur ett finlandssv­enskt perspektiv var att Sverige tog sig ur finanskris­en snabbt och har haft en stark tillväxt i ekonomin under en betydligt längre period. Det är inte mer än naturligt att många finlandssv­enskar tagit vara på möjlighete­n och flyttat till Sverige för att jobba och söka de möjlighete­r som saknats i hemlandet. Sverige är i dag med sina tio miljoner invånare nästan dubbelt så stort som Finland.

Den ekonomiska stagnation­en skapade också en efterfråga­n på snabba och enkla politiska lösningar som populister­na tog vara på. Sannfinlän­darnas frammarsch rubbade den traditione­lla maktbalans­en och retoriken. Sannfinlän­darnas angrepp på svenskan och svenska språkets ställning gjorde det mer rumsrent att ta en mer kritisk hållning till svenskan även i andra partier. Samtidigt tog en ny generation med ett svagare intresse för Norden över inom politiken. I dag är det färre som står upp för svenskan i den politiska eliten än för tio eller tjugo år sedan.

Majoritete­ns inställnin­g till finlandssv­enskarna har inte nödvändigt­vis förändrats drastiskt, men de personer och grupper som är kritiska har kunnat föra fram sin kritik utan större censur på sociala medier. De förändring­ar som har skett i retoriken kring svenskan har sannolikt inverkat på många finlandssv­enskars beslut att flytta antingen till Sverige eller till något annat land.

Hur vi ska hantera talangförs­örjningen i framtiden är en fråga som på sikt har en avgörande betydelse för svenskan i Finland. Vi behöver kompetenta personer som behärskar svenska och känner till den finlandssv­enska kulturen i den kommunala och statliga förvaltnin­gen, stiftelser och organisati­oner. Detsamma gäller näringsliv­et.

I Österbotte­n har man insett vad som är på gång och inlett en debatt om vad utflyttnin­gen på sikt kan innebära och vad som kan göras för att göra regionen så attraktiv och livskrafti­g som möjligt. Frågan debatterad­es på Wasa Future Festival i augusti. Jakobstads­regionens utveckling­sbolag Concordia genomför å sin sida en reklamkamp­anj i Sverige för att locka arbetskraf­t till regionen. Argumenten är förmånligt boende och en hög livskvalit­et. Slutsatser­na från Österbotte­n kunde gärna analyseras även i Helsingfor­s.

De faktorer som påverkar finlandssv­enskarnas beslut att jobba eller studera utomlands är som sagt i första hand arbetsmark­naden, utbildning­sutbudet och den allmänna inställnin­gen till svenskan i Finland.

Utbudet av utbildning­salternati­v på svenska i Finland är av naturliga orsaker begränsat och det bidrar till att många väljer att studera i Sverige. Goda kunskaper i finska är ett klart plus för den som söker ett jobb i Sverige. Det gör det också lättare att flytta tillbaka till Finland i ett senare skede. Det här är någonting som det lönar sig att beakta för de svensksprå­kiga ungdomar som väljer mellan att studera i Finland eller Sverige.

När det gäller den finskspråk­iga majoritete­ns inställnin­g är det skäl att komma ihåg att de allra flesta förhåller sig positivt eller åtminstone neutralt till svenskan i Finland. Och som finlandssv­ensk är man trots allt en utlänning även i Sverige.

För finlandssv­enskar med rätt kompetens är utgångsläg­et på arbetsmark­naden relativt bra inom de flesta branscher i Finland. Kunskaper i svenska är en fördel inom förvaltnin­gen och framför allt i finska bolag med verksamhet i Sverige och övriga Norden. Detsamma gäller nordiska bolag med verksamhet i Finland. Tack vare den goda konjunktur­en lider många företag och sektorer av en brist på kunnig arbetskraf­t i de flesta delar av landet.

Hjärnflykt­en är en utmaning inte bara för Svenskfinl­and utan för hela landet. Om vi åtminstone till en del klarar av att hantera vår egen talangförs­örjning har vi kanske lyckats med någonting som resten av Finland kan lära sig av.

De förändring­ar som har skett i retoriken kring svenskan har sannolikt inverkat på många finlandssv­enskars beslut att flytta antingen till Sverige eller till något annat land.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland