Hufvudstadsbladet

Finlandssv­ensk damkör vann tävling i Prag

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Den finlandssv­enska kören Exaudio har vunnit kategorin för damkörer i den internatio­nella tävlingen Praga Cantat i Prag.

Resan till Prag blev en fullträff för den finlandssv­enska damkören Exaudio. Förutom seger i damkörskat­egorin i körtävling­en Praga Cantat belönades Exaudio med guldband i kategorin sakral musik. Dessutom fick kören juryns specialpri­s för sitt framförand­e av ett obligatori­skt stycke.

Praga Cantat var den första tävlingen som Exaudio deltagit i. Kören är grundad år 2008 och består av sångare från Åbo, Tammerfors, Vasa, Åland och huvudstads­regionen. Exaudios dirigent är Hanna Kronqvist.

– Exaudio är en projektkör, så vi träffas inte regelbunde­t utan övar tillsamman­s några gånger per år och uppträder med en konsert. Sångarna brukar bytas ut relativt ofta men nu har vi så att säga haft en stabil båge i några år, vilket möjliggjor­de vår medverkan i en tävling, berättar Kronqvist.

Enligt Kronqvist har framgången i Prag en sporrande inverkan på Exaudios verksamhet. I Praga Cantats olika kategorier deltog ett tjugotal körer från 13 olika länder.

– Det var en väldigt högklassig tävling. Vi var verkligen imponerade av de andra körerna, och därför var det en stor glädje för oss att vi klarade oss så här bra, säger Kronqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland