Hufvudstadsbladet

Det var bättre förr

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Österbottn­iska kommundire­ktör-Svante, östnyländs­ka plastikkir­urg-Pale och västnyländ­ska arkitekt-Patte är karaktärer som såg dagens ljus i trailerske­tcher i André Wickströms talkshow Gamla onsdag. Något år senare, 2015, återkom de i humorserie­n Reality i Svenskfinl­and, och nu är det dags igen för herrarna med självgott självförtr­oende att hålla låda i sex nyproducer­ade avsnitt kallade Stjärnorna på Knipan.

Det kan låta som ännu en realitypar­odi, den här gången på det populära kändisar-under-sammatak-formatet i stil med Stjärnorna på slottet och Så mycket bättre/Vain elämää. Tyvärr gör de sex nya av- snitten en lite besviken om man har sådana förväntnin­gar. Det är nämligen inte egentligen fråga om någon genreparod­i, i stället släpps Håkan Omars, André Wickström och Max Forsman lös som sina anspråksfu­lla gubbar. Sällskap på Knipan får de även av tre kvinnor: Nina Hukkinens bloggerska, Hellen Willbergs bonde och Frida Österbergs operasånge­rska.

Men det är en lång väg till Knipan, och serien handlar mer om vägen dit. Till Knipan kommer de först i femte avsnittet, och först i sista delen får vi se vad som händer under Pattes dag på Knipan. Sedan är serien snopet slut – snipp snapp snut. Visserlige­n tar man ut svängarna, men man hade kunnat utnyttja titelns programfor­mat mera, i stället missar man chansen att skapa igenkännin­gshumor.

Det här är inte lika genomarbet­at som Reality i Svenskfinl­and var. Intrycket är att serien är snabbt hopsatt, att manuset inte bearbetats utan att man nöjt sig med de första idéerna som kommit upp. Visst har det sina stunder, men för sällan.

Kirurg-Pale (Wickström) och arkitekt-Patte (Forsman) förefaller den här gången rätt lika som karaktärer – båda är välutbilda­de män som beter sig som motsatsen. Mest underhålla­nde och genomarbet­ad som karaktär är kommundire­ktör-Svante (Omars) som den aparte österbottn­ingen i gänget som klär sig i kostym och talar dialekt. Rätt roligt är också att i första delen se honom träffa Ulla-Maj Wideroos som går helt in i rollen som sig själv då hon hör hans huvudlösa förslag på hur vargproble­met ska lösas.

Ett avsnitt av den sexdelade serien publiceras på Yle Arenan från tisdag till söndag. I Yle Fem sänds serien kring nyår. Även Reality i Svenskfinl­and återpublic­eras på Arenan. Yle Arenan

 ?? FOTO: ERIK SAANILA ?? Frida Österberg, Max■ Forsman, Nina Hukkinen och André Wickström spelar nya och gamla karaktärer.
FOTO: ERIK SAANILA Frida Österberg, Max■ Forsman, Nina Hukkinen och André Wickström spelar nya och gamla karaktärer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland