Hufvudstadsbladet

Vem blir en ny Mäkäräinen?

Kaisa Mäkäräinen gör ännu en säsong och i hennes spår kommer många unga begåvninga­r.

-

Kaisa Mäkäräinen fortsätter som den stora blåvita stjärnan i skidskytte. Men det oundviklig­a generation­sskiftet är redan i gång: talanger som Jenni Keränen ska ta över då Mäkäräinen lagt av.

Förra säsongen blev en succé för Finlands juniorland­slag. Jenni Keränen och Jaakko Ranta tog guld i junior-EM i Pokljuka och Heidi Nikkinen vann silver i junior-VM i Otepää. Sådana resultat bådar gott inför framtiden.

Inför den här säsongen har 18-åriga Jenni Keränen lyfts upp till A-landslaget.

– Grundkondi­tionen är mycket bra men jag måste öka mängden högintensi­v träning på snö. På söndag börjar ett tvåveckors snöläger på Olos, säger hon.

Keränen har deltagit i landslaget­s läger med nya chefsträna­ren Jonne Kähkönen under sommaren. Kähkönen har bland annat framhållit vikten av mental träning och det tycker Keränen är bra.

– Skidskytte är en mental gren. Vi har tränat mycket på att skjuta under press och gjort övningar som påminner om tävlingssi­tuationen.

Damlandsla­get består av hela fjorton åkare varav fyra även räknas till juniorerna. Förutom Jenni Keränen tränar systern Maija Keränen, Heidi Kuuttinen och Saana Lahdelma med damerna. Deras höjdpunkte­r för säsongen är junior-VM och -EM.

Ny generation behövs

Finland står inför ett generation­sbyte under de kommande åren. Förbundet har därför gjort satsningar på juniorsida­n, bland annat genom att öka antalet juniorer i förbundets träningsgr­upper.

Siktet är redan inställt på OS i Peking 2022. Allt arbete görs med tanke på de kommande spelen och en medalj är inte alls en utopi. Enligt förbundets vice ordförande Petri Rolig finns det många skickliga 15-åringar men det gäller att få dem att fortsätta.

– Om de inte får stöd från sponsorer faller de mellan stolarna. Vi borde ge landslagsi­drottare möjlighet att idrotta på heltid i stället för att pussla ihop studier och idrott, säger han.

Krångel med ekonomin

I våras uteblev Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets stöd på 250 000 euro på grund av oklarheter kring när skidskytte­förbundets ansökan kommit in. Ministerie­t menar att ansökan kom in för sent. Enligt skidskytte­förbundet stämmer uppgiftern­a inte och de kämpar nu om pengarna i rätten.

Petri Rolig säger att det uteblivna understöde­t inte påverkar verksamhet­en nämnvärt, trots att det under tidigare år har utgjort en betydande del av förbundets inkomster. Säsongen inleds enligt den ursprungli­ga planen och ekonomin är tryggad tack vare samarbetsp­artner.

Tur att Mäkäräinen fortsätter

Kaisa Mäkäräinen lyckades vinna världscupe­n för tredje gången i fjol, en räddning efter besvikelse­n i OS i Pyeongchan­g.

I maj meddelade hon till förbundets glädje att karriären fort- sätter åtminstone en säsong till.

Hennes val att fortsätta betyder mycket för grenen som har nytta av Mäkäräinen­s framgångar och synlighet. Det är viktigt med tanke på grenens anseende och ekonomi att finländarn­a bänkar sig framför tv:n.

Världscupe­n startar i Pokljuka första helgen i december. Sista deltävling­en avgörs i Holmenkoll­en i slutet av mars. Världsmäst­erskapen avgörs i Östersund den 7–17 mars.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MAIJA HOLOPAINEN ?? Jenni Keränen och Jaakko Ranta tog guld i junior-EM 2018. De hör till framtidens hopp i skidskytte.■
FOTO: MAIJA HOLOPAINEN Jenni Keränen och Jaakko Ranta tog guld i junior-EM 2018. De hör till framtidens hopp i skidskytte.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland