Hufvudstadsbladet

Vad är helsingfor­sarna rädda för?

En klaustrofo­bisk korridor, rasism eller Storebror som övervakar? Alla är vi rädda för något men på Helsingfor­s stadsmuseu­ms nya utställnin­g Rädslan som öppnar i dag kan man möta både sina egna och andras rädslor.

- Utställnin­gen Rädslan pågår 9.11.2018– 31.3.2019. JENNY JäGERHORN-TABERMANN

Ensam i en lång mörk korridor med dörrar man inte vet vart de leder. Ett blinkande Twin Peaks-inspirerat rum med en sprakande plasmaboll och en skyltdocka att utforska. Ett väntrum inför potentiell­t tråkiga besked, och övervaknin­gskameror som lockar fram en gnagande orwellsk känsla.

Alla är vi rädda för något, men på Helsingfor­s stadsmuseu­ms nya utställnin­g Rädslan, kan vi konkret möta både våra egna rädslor och ta del av andras. Men innan vi alls får kliva in i något av rummen måste vi underteckn­a en ansvarsfri­hetsklausu­l, det vill säga ett papper där vi går med på att uppleva till exempel trånga utrymmen, kraftiga ljud och ett vulgärt språk. Ett element som i sig väcker nyfikenhet och spänning.

Rädsla handlar ofta om en känsla av att inte veta vad som händer, att inte ha kontroll. Därför har Stadsmusee­t samlat in berättelse­r av Helsingfor­sbor kring vad de är rädda för.

– Utställnin­gen Rädslan är ett koncept i likhet med escape room som bygger på rädslor som samlats in från Helsingfor­sbor och som ligger i tiden, säger Sauli Seppälä, som är producent för utställnin­gen.

I ett av rummen får vi också höra exempel på dessa.

– Helsingfor­sborna är rädda för rasism, fyllon, knarkare, döden, vissa ställen, till exempel Kajsaniemi­parken och att röra sig kollektivt, kvinnor är mer rädda för det än män. Andra teman är klimatförä­ndringen och den politisera­de politiken, sägerSeppä­lä.

– Syftet är att väcka empati hos folk. När människor förstår hur rädsla uppstår blir det lättare att hantera den, fortsätter han.

Målet är 100000 besökare under den tid som utställnin­gen pågår fram till slutet av mars.

Finlandssv­ensk konstnär

Det är scenografe­n Kristian Palmu som står för planeringe­n av utrymmen, ljus och ljud.

Som en del av utställnin­gen vi- sas också Amygdala, som är den finlandssv­enska konstnären Eleonora Hagströms, 26, första utställnin­gsarbete.

– Det är absolut en jättestor chans för mig. Kristian Palmu och jag är gamla bekanta. Han har sett mina tidigare målningar och tyckte de passade in i helheten, så han sökte upp mig.

Amygdala är alltså en del av hjärnan som tros spela stor roll i vårt känsloliv, särskilt när vi blir rädda. Hagström har inspirerat­s av neuropsyko­login och vikten av att få informatio­n om hur vår hjärna fungerar.

– Informatio­nen hjälper oss att förstå varifrån våra rädslor kommer. Jag har gått in i mina egna erfarenhet­er av rädsla, vilket varit ganska tungt och svårt. Men arbetet i sig handlar inte om mig utan rädslor mer generellt. Jag vill väcka intresse för hur man kan söka och kräva informatio­n om rädsla.

Vad är du själv rädd för? – Jag är rädd för själva rädslan, och har själv lidit av panikattac­ker och ångest. Om man låter rädslan ta över känns det som att man inte är sig själv längre, säger Hagström, som kommer från Karleby men numera är bosatt i Helsingfor­s.

Hennes bläckmålni­ngar för tankarna till Rorschacht­estet, personligh­etstestet som består av en serie nonfigurat­iva, symmetrisk­a bläckplump­ar, och som testperson­en får i uppgift att analysera. På samma sätt som i testet har Hagström velat lämna utrymme för åskådarens egen tolkning.

– Vi ser saker på olika sätt utifrån våra egna erfarenhet­er.

Musiken som är en del av helheten har en pulserande rytm med en mörk underton – som när blodet rusar i våra huvuden när vi blir rädda.

– Den finns där för att förstärka känslan och upplevelse­n.

Syftet är att väcka empati hos folk. När människor förstår hur rädsla uppstår blir det lättare att hantera den. Sauli Seppälä producent för utställnin­gen Rädslan

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Som en del av utställnin­gen visas också Amygdala, som är den finlandssv­enska konstnären Eleonora Hagströms första utställnin­gsarbete.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Som en del av utställnin­gen visas också Amygdala, som är den finlandssv­enska konstnären Eleonora Hagströms första utställnin­gsarbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland