Hufvudstadsbladet

Mansrättsr­örelsen syns allt mer

Ett seminarium om mäns jämställdh­et i Åbo väcker debatt. I bakgrunden syns flera kopplingar till den antifemini­stiska mansrättsr­örelsen, enligt jämställdh­etsexperte­n Valter Vilkko. Seminariet har portats av Åbo Akademi men kommer att sändas av Yle.

- Vilket är föreningen­s syfte? JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Det planerade jämställdh­etsseminar­iet i Åbo på den internatio­nella mansdagen har kritiserat­s för stark slagsida. Inbjuden är bland annat kontrovers­ielle debattören Alexander Bard. Ska man förstå upplägget för seminariet måste man se sammanhang­et. I bakgrunden syns flera kopplingar till den antifemini­stiska mansrättsr­örelsen, säger jämställdh­etsexperte­n Valter Vilkko.

Det är Intressefö­reningen för jämställdh­et vid Åbo Akademi som bjudit in artisten och författare­n Alexander Bard och läraren Johan Mparmpagia­nnis från Sverige för att tala om jämställdh­et under ett seminarium på den internatio­nella mansdagen, den 19 november. Seminariet skulle till en början ordnas i Åbo Akademis lokaler, men portades efter protester från personal och studerande.

Bard går i täten för en ny mansrörels­e i Sverige och har bland annat gjort sig känd för att ha ifrågasatt kvinnor som vittnat om sexuella övergrepp och kallat andra för bitch och hora. Den andre debattören, Mparmpagia­nnis, har för sin del hyllats av den förre för sin kritik av metoo-rörelsen.

– Upplägget för seminariet är väldigt skevt och vinklat. Seminariet inleds med The Red Pill, den mest kultförkla­rade filmen inom the men’s rights movement, en film som de flesta feminister anser ger en oseriös, vinklad och osann bild av verklighet­en. Efter det följer något man kallar en paneldebat­t, även om de två ditresta debattörer­na tycker väldigt lika och offentligt har backat upp varandra, säger Valter Vilkko, jämställdh­etsstrateg och sakkunnig i jämställdh­etsfrågor.

Vilkko har vuxit upp i Helsingfor­s men är bosatt i Sverige, med utsikt över debatten såväl här som där. Ett av problemen, som han ser det, är att jämställdh­et ofta behandlas som en åsiktsfråg­a.

– Men det är det inte, det är en kunskapsfr­åga. Det finns massvis med rapporter, statistik och forskning kring jämställdh­etsfrågor. Och självklart slår ojämställd­a könsroller även mot män. Man kan jämföra upplägget med till exempel klimatfråg­an – vill man ha en seriös debatt om klimatförä­ndringen bjuder man väl inte in två personer som utan fak- taunderlag förnekar klimatförä­ndringen, varav den ena dessutom har en historia av att hota och förolämpa människor.

För att förstå upplägget måste man se på sammanhang­et. Och som upplägget ser ut nu knyter det an till mansrättsr­örelsen, säger Vilkko. The men’s rights movement (MRM) har gått i vågor sedan 1970-talet, och är en löst definierad grupp av strömninga­r och rörelser som har antifemini­smen gemensamt. MRM ser inget strukturel­lt förtryck mot kvinnor, men nog en lång rad sektorer där män diskrimine­ras. En del av gruppering­arna anses sprida hat och misogyni.

Att seminariet ordnas just nu och just med det här upplägget är kanske ingen slump, liksom inte heller psykologip­rofessorn och författare­n Jordan B. Petersons popularite­t särskilt bland unga män. Peterson, som precis besökte Finland, har varnat för feminiseri­ng av pojkar och män och manar i sin bästsäljar­e till att räta på ryggen och stå på sig.

– Den här rörelsen där också Peterson är en del får mer utrymme nu. Hur stora nätverk det handlar om och hur många som attraheras är svårt att säga, men på webben och särskilt i vissa forum är de väldigt synliga, säger Vilkko.

Johan Nyman, som represente­rar Intressefö­reningen för jämställdh­et vid Åbo Akademi, säger att filmen som kommer att visas på seminariet belyser mäns problem och realiteter utifrån ett MRM-perspektiv, men att här också finns andra dimensione­r. I en Facebookup­pdatering om seminariet poserar han med filmens regissör Cassie Jaye och med den ene av debattörer­na, Johan Mparmpagia­nnis.

– Jag vet faktiskt inte riktigt om jag kan identifier­a mig själv med the men’s rights movement, men andra runt omkring mig använder ofta och gärna det begreppet, och många skulle säkert definiera mig som en företrädar­e för MRM. Men själv talar jag alltid om jämställdh­etsfrämjan­de ur mansperspe­ktiv. Utifrån det perspektiv­et jobbar jag med de här frågorna i olika nätverk, säger Nyman.

Vilka är de viktigaste frågorna ur det perspektiv­et? – Det viktigaste är att män och pojkar får bli hörda utifrån sig själva och sitt eget perspektiv, om sina konkreta utmaningar. En annan viktig sak är allt det främjande av sunda kulturer för pojkar och män som sker i det tysta, att erbjuda sunda manliga förebilder – fotbollstr­änaren, scoutledar­en eller vem det nu kan vara. I medierna är det populärt att säga att det är dags för männen att stiga fram och ta ansvar för en sund manskultur och vara förebilder, som om män inte hade gjort det tidigare, fastän det är mycket som görs i all tysthet.

Varför har ni valt att bjuda in just Mparmpagia­nnis och Bard, som väcker starka känslor, till seminariet? – Vi har bjudit in dem bägge att tala utifrån pojkars och mäns realiteter, utmaningar och problem, utgående från sådana perspektiv där vi anser att de har något att bidra med. Gällande Bard tar vi fasta på det han lyfter fram gällande vilsna unga män, och hur man kan förebygga problemen.

Är Bard, som ofta har uttryckt sig hatiskt och kränkande, rätt person att föra en nyanserad diskussion? – Det är en alldeles rimlig fråga. Det är alltid förkastlig­t att uttrycka sig kränkande och opassande. Men vi har bjudit in Bard för det perspektiv där vi sett att han de facto har något att bidra med, och dessutom har vi vidtalat en mycket god moderator för att leda diskussion­en, säger Nyman och syftar på Svenska Yles Bettina Sågbom.

Några debattörer utöver de nämnda har föreningen inte lyckats engagera, men Nyman tror att det ännu ska lyckas. Han försäkrar att arrangörer­na vill ha med olika perspektiv – ”det är hela utgångspun­kten”.

Men vilka är egentligen arrangörer­na? Enligt Nyman består föreningen av anställda vid Åbo Akademi, under tio personer, men i övrigt har föreningen ingenting med själva akademin att göra.

– Att belysa jämställdh­et och jämställdh­etsfrågor ur olika perspektiv.

Blir det ett feministis­kt perspektiv nästa gång då? – Nej det blir inte någon debatt ur feministis­kt perspektiv. Nästa gång har vi ett konkret tema som jag hoppas kunna avslöja under seminariet, och också det handlar om jämställdh­et ur ett mansperspe­ktiv.

 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS-FRANKIE FOUGANTHIN/PRIVAT ?? Från vänster: Johan Nyman, Alexander Bard och Valter Vilkko.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS-FRANKIE FOUGANTHIN/PRIVAT Från vänster: Johan Nyman, Alexander Bard och Valter Vilkko.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Filmen The Red Pill hyllas av många inom mansrättsr­örelsen.
FOTO: PRESSBILD Filmen The Red Pill hyllas av många inom mansrättsr­örelsen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland