Hufvudstadsbladet

”Svenskfinl­and behöver tänka i större banor”

Svenskfinl­and behöver ett kompetensc­entrum som kan trygga den svenska vården i landskapsr­eformen. Det var en av slutsatser­na på ett seminarium som ordnades av tankesmedj­an Magma i går.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Läkaren Johan Fagerudd på det privata vårdbolage­t Pihlajalin­na Doctagon råder det finlandssv­enska etablissem­anget att gå in för en offensiv strategi för att värna om svenska vårdmodell­er i landskapsr­eformen.

– Sluta bygga hus och satsa i stället på kvalitativ­t innehåll och fungerande närvård, säger han.

Enligt Fagerudd lönar det sig inte att vältra sig i självömkan efter regeringen­s beslut att flytta den fullskalig­a jouren från Vasa centralsju­khus till Seinäjoki.

– Alla vill försvara de bastioner som existerar i dag. Nu gäller det att tänka i större banor. Svenskfinl­and behöver en stor och konkurrens­kraftig producent av social och hälsovårds­tjänster som kan hävda sig i den nya situatione­n, säger Fagerudd.

Han lyfter fram ett avskräckan­de exempel från Överesse där en privat stiftelse vill investera 1,1 miljoner euro i en lokal hälsovårds­central.

– Det här förslaget läggs fram i en bygd som har omkring 800 invånare. Är det en vettig investerin­g då det redan existerar adekvat vård på rimligt avstånd? Det tar ungefär 20 minuter att ta sig till Jakobstad från Överesse, säger Fagerudd.

Nytänk och visioner

Enligt Fagerudd gäller det att bygga upp nya och större svenska vårdmodell­er som bygger på telefonser­vice och distans och hemläkartj­änster. På det här sättet kan man förkorta ambulansra­llyt till sjukhusjou­ren under helger och kvällar.

– I Mänttä har vi grundat ett gemensamt bolag med kommunen för att ta tillvara fördelarna från det kommunala och privata vårdsystem­et. Genom att dela på kostnadern­a uppnår vi konkurrens­fördelar.

Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson är inte lika övertygad om privatiser­ingens välsignels­er.

– De långa köerna i vårdcentra­lerna är ett tecken på att det inte har satsats tillräckli­gt på den offentliga vården. Med en tilläggsin­vestering på upp till 400 miljoner euro skulle vi kunna trygga en veckas vårdgarant­i, säger hon.

Enligt riksdagsle­damot Veronica Rehn-Kivi (SFP) behövs gränsövers­kridande samarbete för att den svenska vården ska kunna tryggas i kommuner där landskapet är till övervägand­e del finskspråk­igt.

– Jag föreslog en skrivning i social och hälsovårds­utskottets betänkande som hade förpliktat landskapen att samarbeta i frågor som berör vård på svenska, men förslaget förföll, säger RehnKivi (SFP).

Svenskfinl­and behöver en stor och konkurrens­kraftig producent av socialoch hälsovårds­tjänster som kan hävda sig i den nya situatione­n. Johan Fagerudd läkare, Pihlajalin­na Doctagon

Konsortium eller kompetensc­entrum

Enligt utredaren Christina Gestrin på Nylands förbund finns det två konkurrera­nde lösningsmo­deller. Antingen grundas ett gemensamt bolag av de tvåspråkig­a landskapen för att koordinera den specialise­rade vården på svenska, eller så går man in för att koncentrer­a den svenska bashälsovå­rden till ett fåtal utvalda vårdcentra­ler som man har gjort i Helsingfor­s.

– Utmaningar­na är stora i Nyland. Enligt en enkät som gjordes i Esbo är det 70 procent av alla finlandssv­enskar som uppger att de inte får vård på svenska, säger Gestrin.

Kommunpoli­tikern Björn Månsson (SFP) varnade för risken att förlita sig alltför mycket på den privata sektorn i de svenska särlösning­arna.

– Ifall vi går in för att grunda ett privat svenskt vårdkonsor­tium finns det en risk att vi samtidigt gör avkall på våra anspråk på svensk service i den offentliga vården, säger Månsson.

Den svenska bristen på kritisk massa kan också spela spratt med konkurrens­utsättning­en då klientgrup­perna är alltför små ur ett kommersiel­lt perspektiv.

– Landskapsr­eformen kan i värsta fall splittra den svenska servicen ifall den offentliga vården inte samtidigt stärks, säger vice ordförande Anette Karlsson på Finlands svenska socialdemo­krater.

Vänsterför­bundet är inne på samma spår.

– Det går inte alltid att konkurrera fram svensk service eftersom det inte alltid är lukrativt för bolagen att etablera sig på väldigt små orter, säger Li Andersson.

 ?? FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL ?? Läkaren Johan Fagerudd på Pihlajalin­na Doctagon efterlyser nytänk i den svenska vårddebatt­en.
FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL Läkaren Johan Fagerudd på Pihlajalin­na Doctagon efterlyser nytänk i den svenska vårddebatt­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland