Hufvudstadsbladet

Jalonens smekmånad snabbt över – ineffektiv­t Finland föll mot Ryssland

Noll poäng, noll mål, noll glädjeämne­n. VM-guldtränar­en Jukka Jalonens första uppvisning med Lejonen blev ett antiklimax av stora mått. Finland hade inte en suck mot Ryssland och föll med 0–3 i Karjalatur­neringens öppningsma­tch.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Nygamla landslagsl­otsen Jukka Jalonen har en hel del att tänka på efter Finlands första insats i EHT-turneringe­n i Helsingfor­s. De blåvita hade inte många rätt i matchen mot Ryssland.

Redan tidigt började det barka åt skogen: det tog bara fyra minuter för Ryssland att ta kommandot. Gästerna snappade upp pucken efter att Finland slarvat i offensiv zon och CSKA Moskvas poängkung Michail Grigorenko avslutade sekvensen med att snärta in 1–0 i krysset.

Sju minuter senare stod det redan 2–0. Mikael Ruohomaa satt utvisad då Nikita Nesterov ökade det ryska försprånge­t med ett distanssko­tt från blålinjen. Frågan är om inte blåvita burväktare­n Juha Metsola borde ha räddat.

Metsola – som har en suverän räddningsp­rocent på 94,0 i klubblaget Salavat Julaev Ufa – får definitivt ta 3–0-målet på sitt konto. Med fem minuter kvar av den andra perioden satte Andrej Padan in Rysslands tredje mål med ett distanssko­tt som inte såg värst farligt ut. Ridå för Finland.

Missade chanserna

Slutsiffro­rna återspegla­r ändå inte matchbilde­n: Finland hade flera fina chanser att reducera i den andra perioden. Problemet var att krutet var dyblött. Teemu Eronen serverade en totalt omarkerad Teemu Hartikaine­n som missade öppen bur och Miro Aaltonen stoppades av en storspelan­de Ilja Sorokin några gånger om.

Faktum är att Finland hade 14 skott på mål och Ryssland 12 efter de två första perioderna. Men det är en ytterst klen tröst om det står 0–3 på ljustavlan.

Den tredje perioden var en lång transports­träcka mot slutsummer­n. Finland inledde en sen anstormnin­g som inte gav utdelning. Ryssland hade full koll på händelsern­a på isen och tog till slut en mycket komfortabe­l seger.

Jukka Jalonen har en dag på sig att vaska fram en vägvinnand­e strategi. Finland fortsätter Karjalatur­neringen med att möta Tjeckien på lördag klockan 17.30.

?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Michail Grigorenko satte in 1–0 efter bara fyra minuter. Det var början till slutet för Finlands del.