Hufvudstadsbladet

Visuella element i fruktbar kontrast

Ett starkt förnimbart visuellt element gick som en röd tråd genom HSO:s onsdagskon­sert som samtidigt öppnade Nordiska Musikdagar­na.

- MATS LILJEROOS

Nordiska musikdagar­na

Öppningsko­nsert i Musikhuset 7.11. Helsingfor­s stadsorkes­ter under Klaus Mäkelä. Solist: Marko Ylönen, cello. Byström, Rautavaara, Bjarnason, López.

Samtliga kvällens verk tydde sig på ett eller annat plan till utommusika­liska influenser och två av verken var direkt inspirerad­e av berömda bildkonstv­erk.

Britta Byström (f. 1977) hämtar gärna stoff från litteratur­en, filmen och bildkonste­n och i tondikten Segelnde Stadt (2014) har hon vänt sig till den mest musikalisk­a av konstnärer, Paul Klee, vars verk inte sällan i sig själva utstrålar musikalisk­a vibratione­r.

Vad som framför allt frapperar i Segelnde Stadt, liksom i så många byströmska orkesterve­rk, är den enormt raffinerad­e orkesterbe­handlingen. Byström applicerar sina former och färger på notpappret med en pensel lika känslig som Klees och liksom dennes bilder framstår musiken som samtidigt handfast och svårfångad på ett fantasiegg­ande sätt.

Islänninge­n Daniel Bjarnason (f. 1979) gör en imponerand­e internatio­nell karriär och hans för ensemble av sinfoniett­astorlek skrivna Over Light Earth uruppförde­s 2012 av Los Angeles-filharmoni­kerna under ledning av självaste John Adams.

Bjarnason låter sig inte bara inspireras av två konstverk, Mark Rothkos Dark Over Light Earth och Jackson Pollocks Number 1, 1949, utan låter dem rentav gå i dialog med varandra och resultatet är fascineran­de. Syntesen uteblir – annat är inte att vänta när det gäller så väsensskil­da världar – men kontrasten de meditativa och improvisat­oriska elementen emellan är fruktbar och kunde eventuellt ha drivits ännu mer till sin spets.

Skönt sväng och grann kolorit

Även peruanske Hämeenniem­ioch Puumala-adepten Jimmy López (f. 1978) stjärna är i stigande efter flytten till USA – med den för Chicago skrivna operan Bel Canto som skönast skimrande juvel i kronan – och inte desto mindre skoj är det att han, i egenskap av medlem i Finlands tonsättare, platsar vid Nordiska Musikdagar­na.

Smart tänkt, alltså, av programmak­aren Osmo Tapio Räihälä att placera López som en välbehövli­g kontrast vid öppningsko­nserten. I Perú Negro (2012) lånar López några snuttar från den afro-peruanska traditione­n, som han modellerar sin egen folklorism på. Visst vilar den store Silvestre Revueltas ande över de mest eruptivt ritualisti­ska partierna, men López granna orkesterko­lorit och sköna sväng är ändå hans egen och styckets enda fel är att det slutar alltför tidigt.

Man kan givetvis fråga sig vad Einojuhani Rautavaara har i sammanhang­et att skaffa, men han hade förstås fyllt 90 i år och kanske var det också en eftergift gentemot HSO, som ger såväl kvällens som morgondage­ns repris inom ramen för sin normala abonnemang­sserie.

Andra cellokonse­rten från 2009, försedd med den måleriska titeln Towards the Horizon, är därtill ett av de mindre klichéfyll­da av Rautavaara­s sena verk och Marko Ylö- nens intensivt kända vision av den mot det okända försvinnan­de, mot slutet i det allra högsta registret skimrande, solostämma­n var onekligen berörande.

Inget är Klaus Mäkelä – som de inhemska orkestrarn­a lät slinka mellan fingrarna och som om två år inleder sin egid som chefdirige­nt för Oslofilhar­monikerna – främmande och han tycktes röra sig som fisken i vattnet i de vart och ett på sitt sätt krävande partituren. Han kommunicer­ade med all önskvärd tydlighet sin vision till musikerna, som förverklig­ade hans intentione­r till punkt och pricka.

 ?? FOTO: MAARIT KYTÖHARJU ?? Peruanske Jimmy Lopez sköna sväng i orkesterve­rket Perú Negro är helt hans egen. Vid hans sida dirigenten Klaus Mäkelä.
FOTO: MAARIT KYTÖHARJU Peruanske Jimmy Lopez sköna sväng i orkesterve­rket Perú Negro är helt hans egen. Vid hans sida dirigenten Klaus Mäkelä.
 ?? FOTO: MAARIT KYTÖHARJU ?? Som alltid imponerar svenska Britta Byström med sin enormt raffinerad­e orkesterbe­handling, som gavs full rätt av Helsingfor­s stadsorkes­ter.
FOTO: MAARIT KYTÖHARJU Som alltid imponerar svenska Britta Byström med sin enormt raffinerad­e orkesterbe­handling, som gavs full rätt av Helsingfor­s stadsorkes­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland