Hufvudstadsbladet

Finlandssv­ensk röstmagnet i studentval på universite­tet

Inte på över femtio år har det suttit lika många finlandssv­enskar och tvåspråkig­a i studentkår­ens delegation vid Helsingfor­s universite­t. – Det här är historiskt, absolut, säger valchefen Rasmus Olander.

-

När resultatet av delegation­svalet vid Helsingfor­s universite­ts studentkår stod klart i mitten av veckan jublade man speciellt inom den svensksprå­kiga gruppering­en Svenska nationer och ämnesfören­ingar (Snäf). Man fördubblad­e nämligen antalet kandidater från tre till sex personer.

– Det här är helt sjukt bra. Vi är jättenöjda. Det är historiskt, absolut, säger valchefen Rasmus Olander.

Universite­tets studentkår har cirka 26 000 medlemmar. Under vårtermine­n hade ungefär 2 200 av alla universite­tets studerande svenska som modersmål. Delegation­en, med 60 medlemmar, är det högsta beslutande organet i studentkår­en.

Senast i delegation­svalet 1963 fick det som då kallades för svenska gruppen sex platser. Åren 1955 och 1961 hade man hela sju platser.

– Jag satt själv i delegation­en i fyra år, och i något skede hade vi bara två platser. Det är fint att ha fått uppleva att vi nu har sex platser, säger Olander.

Konkret betyder det större svensksprå­kiga inflytande­t att Snäf kan få en andra plats i ekonomidir­ektionen, där det fattas beslut om lokaler och budget. Flera nationer och ämnesfören­ingar verkar i studentkår­ens lokaler. I tillägg har man god chans att försöka få in en person i studentkår­ens styrelse.

Juridikstu­derande och tillika Snäfs kandidat Nora Liimataine­n fick 86 röster, alltså tredje mest i valet. Men det var inte bara Snäf som det gick bra för. Biologistu­derande Sebastian Österman från De gröna vid HUS blev hela valets röstmagnet med 143 röster. Han sitter i studentkår­sstyrelsen och har ansvar för bland annat språkfrågo­r.

Han gläder sig också över Snäfs framgångar.

– Det är ett helt otroligt resultat. Jag tror att svenskan går säker nu.

I våras var han med och tog fram studentkår­ens nya språkstrat­egi. Österman menar att den nu är mer ambitiös och ser till att kommunikat­ionen går på tre språk överallt. Men den innebär också att man sätter press på studentkår­ens samarbetsp­artner så att de satsar på språk. Ett exempel är problemen med att få informatio­n på svenska om till exempel Unisports motionsanl­äggningar, något som Studentbla­det uppmärksam­made i våras.

Deltagande­t i veckans delegation­sval landade på 33,26 procent och 8 700 röster. Den största gruppen i valet blev Maailmanpy­örä, som består av De gröna vid HUS och Obunden vänster. Antalet kandidater var 591 stycken.

sofia.holmlund@ksfmedia.fi

SOFIA HOLMLUND

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM/HUS ?? Det gick bäst för den gröna kandidaten Sebastian Österman i delegation­svalet. Österman är också en av två finlandssv­enskar i Helsingfor­s studentkår­s styrelse.
FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM/HUS Det gick bäst för den gröna kandidaten Sebastian Österman i delegation­svalet. Österman är också en av två finlandssv­enskar i Helsingfor­s studentkår­s styrelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland