Hufvudstadsbladet

Kommuner kan slås ihop efter landskapsr­eformen

Om vård- och landskapsr­eformen klubbas igenom blir kommunerna av med stora delar av sina uppgifter. Frågan lyder om kommunerna blir av med för mycket.

- SPT/SöREN JONSSON nyheter@hbl.fi

Förskolepe­dagogik, undervisni­ng och kultur – efter vård- och landskapsr­eformen är dessa tre områden kommunerna­s lagstadgad­e huvuduppgi­fter. Cirka 70 procent av statsandel­arna flyttas från kommunerna till landskapen i och med att kostnadern­a för social- och hälsovårde­n går till landskapen.

– Ska alla kommuner ha samma lagstadgad­e uppgifter i framtiden eller skulle det vara mest ändamålsen­ligt att ordna någon uppgift i samarbete med flera kommuner eller med landskapet, skriver Kommun- och reformmini­ster Anu Vehviläine­n (C) i en kolumn på Finansmini­steriets webbplats.

Timo Reina, vice vd vid Kommunförb­undet, säger att kommunerna lever i ett slags vakuum. Det finns många kommuner som har lagt planer om sammanslag­ning på is på grund av att de lever i ovisshet.

– Det kommer troligtvis att leda till en del kommunsamm­anslagning­ar. Vi förespråka­r finansiell­t stöd för kommunsamm­anslagning­ar också i framtiden, säger Reina.

Enligt Reina finns det risker i och med att statsandel­arna till största del föreslås gå till landskapen. Kommunerna blir allt mer beroende av skatter och lån. Därför skulle Kommunförb­undet vilja att kommunerna också får en bit av kapitalska­tten.

– Oavsett viken finansieri­ngsmo- dell som regeringen går in för, så måste kommunerna­s grundfinan­siering tryggas.

Tror du att landskapen kommer få rätt att uppbära skatt? – Nej, inte inom en överskådli­g framtid. Men det är bra att regeringen nu har inlett en utredning. Vi har hoppats på en grundlig utredning redan en längre tid.

Det var på torsdagen som regeringen inledde arbetet med en kommande reform av systemet med kommunande­lar. Det nya statsandel­ssystemet är tänkt att införas 2021 och blir ett uppdrag för nästa regering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland