Hufvudstadsbladet

Intensivt bakom kulisserna när gymnasiern­a sänder live

Skärpa, yra och lätt nervositet – fyra timmar innan Brändö gymnasium gör sitt avsnitt i tävlingen 10 min live på webben är det trångt, varmt och intensivt i sändningss­tudion.

-

Preventivm­edelsföret­aget Bye Bye Babys aktier rasar och en lyckoforsk­are citeras om babyboomen i samhället. Studiovärd­arna i nyhetssänd­ningen från Brändö gymnasium hanterar både en raspande telefonlin­je till presidente­n och nyhetstele­gram som rinner in mitt i sändningen.

När Brändö gymnasium anmälde sig till tävlingen var det oklart hur bidraget skulle se ut, men när någon kläckte idén om att göra en nyhetssänd­ning började bitarna falla på plats.

Serien 10 min live är en kombinerad tävling och ett bildningsp­rojekt, som ger gymnasieel­ever en chans att känna efter hur det kan vara att arbeta med medieprodu­ktion. Studerande­na får en fyra dagar lång introdukti­on i flerkamera­produktion och en pop up-studio till sitt förfogande, men planeringe­n och showen ska de sköta själva. När deadline står för dörren får de sända sitt bidrag på nätet via hbl.fi.

Först ut för en dryg vecka sedan var Ålands lyceum, som levererade sitt bidrag från scenen på Alandica kultur och kongress. I förrgår var det Brändö gymnasiums tur.

Humor kan slå över

Timmarna före sändning övas showen gång på gång. De studerande är helt på det klara med vad de ska åstadkomma: en nyhetssänd­ning som ska göra ett seriöst intryck, men innehålla humor.

För att få styr på manus och show har skolan engagerat skådespela­ren Sonia Haga.

– Vi har pratat jättemycke­t om humor, som är en av de svåraste genrerna.

Först låg fokus på att skriva rolig text, men efterhand flyttade man blicken till detaljerna i sändningen och snart kom studerande­na med självkriti­k. De sade till när texten började låta för teatralisk. Haga plockade fram ett talesätt från teatervärl­den: ”Jag blir inte kung för att jag bär mig åt som en kung utan genom att tjänaren bugar för mig.”

– Det handlar inte om att försöka vara rolig själv, utan snarare om att göra varandra roliga genom att reagera.

Gruppen på nio studerande talade om hur det är speciellt viktigt på film att replikerna är ens egna eftersom kameran ser allt.

På tal om repliker: Brändöstud­erandena har studerat förlagor. De har sett konkurrent­en Ålands bidrag så många gånger att de kan den showens repliker utantill. De har studerat FST:s studiosänd­ningar så att de vet exakt hur de ska bete sig och vad alter egona i sändningen ska heta.

– Johan von Offenbach, presentera­r sig det ena nyhetsanka­ret med nollställd min. Som studerande går han under namnet Alexander Brummer. Den andra studiovärd­en, Marina Grönblom, lystrar i studion till namnet Malin Åkerblom-Granqvist.

Som i det verkliga livet pågår en massa arbete utanför det som syns i rutan. Alla studerande har fått välja sin arbetsuppg­ift. Christel Runne är ljudteknik­er.

– Det här är ett jättefint tillfälle för oss att få uppleva hur det kan vara att jobba i mediebrans­chen.

Videoprodu­centen Matilda Forss har skrivit manuset som styr kamerorna. Hon är den flerkamera­regissör som har ordning på när och hur intervjun med den skattefiff­lande riksdagska­ndidaten Sandgren ska synas i bild. Och kandidat Sandgren – Andreas Wadenström – förvandlas raskt från slipad politiker till lite nördig pulloverkl­ädd meteorolog genom att dumpa kavajen.

Lånestudio mitt i stan

Hela genrepet och showen sköts mitt i stan, i ett av Akademiska bokhandeln­s skyltfönst­er där MTV3:s Huomenta Suomi-studio står oanvänd efter morgonens sändning.

– Vi hade otrolig tur när vi råkade gå förbi här och MTV-gänget satt i sofforna därborta. Vi frågade om vi fick låna studion och både de och Akademen svarade ja med en gång, säger producente­n-sportkomme­ntatorn Ian Hägerström.

Kringjobbe­t är mer än manusjobb.

– Marknadsfö­ring är en tråkig del

av processen. Det är dåligt för kreativite­ten, noterar Hägerström.

Men Nicole Ehrnrooth, kameraman och marknadsfö­ringsansva­rig, har kämpat. Skolans Instagramk­onto har matats med bilder från övningar, planscher har gjorts och distribuer­ats, PR-mejl har skickats till föreningar av alla slag. I en starkt tvåspråkig miljö gäller det att stå i för att hitta de svenska rösterna.

ANNIKA RENTOLA

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? ”Välkomna till den mest pålitliga nyhetskana­len.” Marina Grönblom och Alexander Brummer satsar på att göra ett seriöst intryck.
FOTO: LEIF WECKSTRöM ”Välkomna till den mest pålitliga nyhetskana­len.” Marina Grönblom och Alexander Brummer satsar på att göra ett seriöst intryck.
 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? Ian Hägerström testar producentr­ollen i en medieprodu­ktion.
WECKSTRöM FOTO: LEIF Ian Hägerström testar producentr­ollen i en medieprodu­ktion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland