Hufvudstadsbladet

Macron varnar för ”nationalis­tisk spetälska”

Minns vad som hänt – men ta också lärdom. Frankrikes president Emmanuel Macron varnar för likheterna mellan då och nu när han bjuder till högtidlig 100-årsdag av första världskrig­ets slut. En överdriven jämförelse, tycker kritikerna.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

I fyra år, tre månader och två veckor small skotten över första världskrig­ets slagfält och skyttegrav­ar. När till sist vapenstill­eståndet trädde i kraft klockan 11 den 11 november 1918 hade minst nio miljoner unga män, fäder, bröder och kusiner stupat.

Där skyttegrav­arna låg ligger nu gravkors, monument och kyrkogårda­r på rad, som en ständig påminnelse om vad krig verkligen innebär.

– Vi minns hjältarna som förlorade sina liv i skyttegrav­arnas fasa. När solen går ned över 100 år av hågkomst kommer vi aldrig att glömma deras uppoffring­ar, sade Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May enligt Reuters när hon i går besökte Belgien och Frankrike för att hedra de döda.

Merkel håller tal

När Frankrikes president Emmanuel Macron i morgon bjuder in till högtidligh­ållande av krigsslute­t ligger inte fokus på segerfiran­de eller militära stordåd. I stället är det offren och uppoffring­arna som ska hedras.

Macron vill poängtera förbrödrin­g och fredsarbet­e och låter därför den gamla världskrig­sfienden Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel hålla invignings­talet vid det fredsforum i Paris som är tänkt att bli en årlig tradition.

Inför hundraårsd­agen har Macron betonat vikten av internatio­nellt samarbete.

– Europa står inför risken att brytas upp av den nationalis­tiska spetälskan och knuffas runt av utländska makter. Jag slås av likheterna mellan i dag och mellankrig­stiden, säger han till Ouest-France.

– I ett Europa som splittras av rädsla, nationalis­mens återkomst och följderna av en ekonomisk kris kan man nästan steg för steg se allt som skedde mellan första världskrig­et och börskrasch­en 1929.

Pappa dog i kriget

Somliga håller med.

– Pappa slogs i det första världskrig­et och när jag var tre år blev han ett av de första offren i det andra, be- rättar 82-årige Robert Munier för belgiska tidningen Le Soir när Macron besöker det gamla slagfältet i Verdun.

– Jag vill säga åt Macron att hålla ut. Om Europa har han rätt. Freden är skör.

Andra tycker att presidente­n överdriver.

– Jämförelse­n mellan gårdagens och dagens populister har sina begränsnin­gar. Orbán och Kaczynski (Ungerns premiärmin­ister och det polska regeringsp­artiets ledare) är nationalis­ter – men är de också krigshetsa­re? I kampen mot extremhöge­rn tjänar man inget på att stigmatise­ra eller förolämpa motståndar­na, säger statsvetar­en Pascal Perrineau till Le Soir.

Inget för Trump

Bland de närvarande statsledar­na vid Okände soldatens grav i Paris i morgon finns USA:s president Donald Trump. Amerikanen tänker dock inte delta i Macrons fredsforum.

Lika bra det, tycker Justin Vaisse från arrangörss­taben.

– Forumets mål är att visa att det finns många krafter inom det internatio­nella samfundet – stater, ickestatli­ga organisati­oner, stiftelser, intellektu­ella och företag – som anser att vi behöver en regelbaser­ad, öppen och multilater­al värld. Då spelar det ingen roll om de som inte tror på det multilater­ala inte är här, säger Vaisse till nyhetsbyrå­n AFP.

 ?? FOTO: TT-AP ?? Amerikansk­a soldater vid Meuse-Argonneoff­ensiven i nordöstra Frankrike 1917.
FOTO: TT-AP Amerikansk­a soldater vid Meuse-Argonneoff­ensiven i nordöstra Frankrike 1917.
 ?? MORI
FOTO: TT-AP/FRANCOIS ?? Frankrikes president Emmanuel Macron samlar världens ledare i Paris för att högtidligh­ålla 100-årsdagen av första världskrig­ets slut – men också fundera över förbrödrin­g och samarbete.
MORI FOTO: TT-AP/FRANCOIS Frankrikes president Emmanuel Macron samlar världens ledare i Paris för att högtidligh­ålla 100-årsdagen av första världskrig­ets slut – men också fundera över förbrödrin­g och samarbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland