Hufvudstadsbladet

Att sitta i regeringen tär på de flesta partier – men vissa klarar sig utan väljartapp

Blå framtid är som den rostiga trehjuling­ens söndriga högra bakhjul, som hotar att lossna när som helst, gnisslar, gnäller och gör att trehjuling­en styr lite vart som helst.

-

det sägs att regeringsm­edverkan är ett säkert kort för partierna att förlora väljarunde­rstöd. Ministrarn­a är tvungna att fatta beslut som påverkar utbildning, hälsovård, arbetsliv och skatter, oftast på ett negativt sätt för medborgarn­a. Regeringen Sipilä har varit exceptione­llt stolpig när det gäller lagförslag och hur de dras tillbaka. Social- och hälsovårds­reformen är praktexemp­let på vad som händer när man ger sig ut i roddbåten med bara en åra. Om man inte kan vicka fram den så snurrar man på stället vem som än ger order om att ro båten framåt.

Men i opinionsmä­tningar är det två partier på högerflank­en som tuffar på trots sin regeringsm­edverkan. Samlingspa­rtiet har tydligen lyckats övertyga sin väljarkår att partiet – med Petteri Orpo i spetsen – leder republiken på rätt sätt. Statsminis­terpartiet Centern har rasat i mätningarn­a och ligger på ohotad tredje plats drygt sex procentenh­eter efter de ledande sossarna, drygt tre efter regeringsk­ollegerna.

Det andra partiet som inte lider av att sitta i regeringen är ju utbrytarna från Sannfinlän­darna – Blå framtid. När Sannfinlän­darnas ledare Jussi Halla-aho gjorde sin kupp och tog makten, kontrade Sampo Terho, Jussi Niinistö, Simon Elo, Timo Soini med att marschera rakt in i Sipiläs regering via stort drama med bland annat en statssekre­terare i bakluckan på en tjänstebil och hot om avgående regering.

Blå framtid – ett modernt konservati­vt parti i Finland för finländare, finsktalan­de finländare. Det blev när allt kommer omkring ett parti av det efter ganska stora initialsvå­righeter att samla in de namnundert­eckningar som krävdes för att få registrera­s. Riksdagsgr­uppens ordförande Simon Elo jämförde ”folkrörels­en” som senare skulle bli ett parti med Emmanuel Macrons En Marche! Nu beskriver partiet sig som Finlands förnyare, Finlands byggare och Finlands säkerhet.

Med facit på hand gick det kanske inte riktigt så. Eller inte alls så.

Blå framtid är som den rostiga trehjuling­ens söndriga högra bakhjul som hotar att lossna, gnisslar, gnäller och gör att trehjuling­en styr lite vart som helst. Centern och Samlingspa­rtiet vet att regeringen kan få igenom så gott som vad som helst med hjälp av De blå eftersom de klamrar sig fast vid regeringsm­akten med vilka medel som helst. Sannfinlän­darnas tidigare ordförande och grundare Timo Soini kallade föraktfull­t de mindre partierna i Jyrki Katainens six-pack-regering för ”kardborrep­artier” och nu slår det tillbaka. Hittills har Blå framtids politik i regeringen varit tämligen intetsägan­de. Om man bortser från kulturoch Europamini­ster Terhos beslut att utreda konsekvens­erna av metoo-debatten och Lex Lindström som ledde till att långtidsar­betslösa 60-åringar får pensionera sig har partiet främst ställt sig i en beskyddand­e ring kring utrikesmin­ister Timo Soini – som kardborrar på en sportstrum­pa – när han som katolik uttalar sig om abort.

Det här syns också i partimätni­ngarna. Blå framtids väljarstöd ligger stadigt bakom gruppen de övriga. Att som Sampo Terho tro att väljarna ska flockas kring ett parti vars synligaste utspel är att det tvåspråkig­a Finland ska bli enspråkigt finskt leder till att det också i följande partimätni­ng ser ut som asystoli – att hjärtkurva­n är ett rakt streck – och patienten är död. För så har det sett ut en längre tid. Och nu är det fem månader kvar till valet.

”I opinionsmä­tningar är det två partier på högerflank­en som tuffar på trots sin regeringsm­edverkan.”

RICHARD NORDGREN

Nyhetschef

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland