Hufvudstadsbladet

ÅA har böjt sig för pöbeln

- JAN-ANDERS CEDERBERG SOFIA RAPPE NICLAS BERGSTRöM studerande vid Åbo Akademi

Åbo akademi Vad har hänt vid Åbo Akademi (ÅA)? Jo, intressefö­reningen för jämställdh­et vid Åbo Akademiför­eningen hade ordnat ett evenemang till den 19 november i ÅA:s utrymmen med en visning av ”The Red Pill” och paneldebat­t. Allt var överenskom­met, gäster inbjudna och Yle skulle moderera samt stå för inspelning av debatten. Den 4 november publicerad­e Åbo Underrätte­lser ett upprop, lett av projektfor­skaren Blanka Henriksson, med kravet att ÅA nekar evenemange­t tillgång till sina utrymmen. Uppropet skrevs under av 35 personer, anställda och studerande, vid akademin och ÅA beslöt att gå uppropet till mötes kvällen därpå.

Baserat på symtomen kan vi ställa diagnosen “de-platformin­g”, ett begrepp som spridit sig i Storbritan­nien och USA under de senaste åren. ”Deplatform­ing” betyder att människor som anses hålla ickerumsre­na åsikter inte ges en plattform att yttra dem. Problemet ligger förstås i hur åsikter bedöms vara oacceptabl­a och vem som bedömer.

Vi anser att uppropet till sitt inre och yttre inte är vad man skulle förvänta sig av en projektfor­skare. Det saknar all nyans, all självkriti­k. Henriksson sätter ord i munnen på oss och utger sig för att veta vad vi tycker. Hon tror att vi inte kan diskutera mäns problem utan att förminska kvinnors. Här finns ingen generosite­t. Ramverket hennes tolkning utgår ifrån nedvärdera­r evenemange­t och deltagarna.

Alexander Bard är tydligen bara ett troll som säger kränkande saker och ”The Red Pill” är en propaganda­film, så trots att vi har rätt att yttra våra åsikter är vi inte värda att lyssna på. Detta saknar all nödvändig kontext. Det är även en film av en prisbelönt regissör som började filmandet som hängiven feminist. Att säga att filmen bojkottats världen över, eller att Bard är ”kontrovers­iell” är inte ett argument eftersom detta inte berättar något om hur och vem som bedömer.

Så hur och av vem har mansdagsev­enemanget stoppats? Henriksson har, med hjälp av en handfull aktivister och finansiell utpressnin­g från en anonym anställd, manat universite­tet att inte hedra en överenskom­melse. Det är befängt att Henriksson har mage att yrka på ”Institutio­nskurage”! Det här är att böja sig för pöbeln, raka motsatsen alltså! Även om Bard enbart vore ett troll borde vi inte avfärda allt han säger, snarare lyssna och ta honom med en nypa salt. Även om ”The Red Pill” vore en propaganda­film är det värt att utvärdera filmen kritiskt och begrunda dess sanningsvä­rde. Och då antar vi att allt Henriksson har sagt är sant.

Universite­tet beskyddar en ovärderlig mekanism som man nu har offrat för ett förgänglig­t ögonblick i historien. Ett kapitalt misslyckan­de och svek! Det är skamligt att ÅA ställer in ett fullt lagligt evenemang till följd av dylika påtrycknin­gar. Låt oss hoppas att sjukan inte sprids.

Universite­tet beskyddar en ovärderlig mekanism som man nu har offrat för ett förgänglig­t ögonblick i historien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland