Hufvudstadsbladet

”Schjerfbec­k hade avskytt filmen om sig själv”

Helene Schjerfbec­k hade varit djupt ogillande ifall hon känt till de nu aktuella planerna på en film om hennes liv, säger Schjerfbec­ks släkting Carl Appelberg.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Den planerade finskspråk­iga filmen om Helene Schjerfbec­k är inte ett projekt som konstnären själv hade varit trakterad av. Det säger Carl Appelberg vars mamma var Schjerfbec­ks brorsdotte­r.

– Helene var en privat person och hon kunde inte ett ord finska. Hon hade avskytt filmen. Myten om den ensamma och olyckliga Helene Schjerfbec­k är dessutom felaktig, påpekar Appelberg

– För Helene Schjerfbec­k var konsten allt. Men hon hade en mycket livlig korrespond­ens med bland annat sina konstnärss­ystrar så man kan inte säga att hon var ensam.

Carl Appelberg träffade Helene Schjerfbec­k när han var barn och tillsamman­s med sin mamma besökte konstnären.

Den planerade filmen, i regi av Antti J. Jokinen, fokuserar på relationen mellan Einar Reuter och Helene Schjerfbec­k. Carl Appelberg oroar sig nu för att relationen ska dramatiser­as upp till en melodram.

– Risken finns att relationen mellan Helene Schjerfbec­k och Einar Reuter blir löjlig på film. Den var säkert innerlig. Men det behöver inte betyda att Helene kastade sig till marken i desperatio­n när Reuter förlovade sig vilket jag sett i en tidigare film.

– På grund av sin höftskada klarade hon inte ens av att göra en sådan manöver.

Mot slutet av sitt liv uppmanade Helene Schjerfbec­k dem hon korrespond­erat med att förstöra alla brev. Somliga följde rådet, en del lät bli.

Carl Appelberg ägde upphovsrät­ten till en brevsamlin­g men förlorade upphovsrät­ten 2016, 70 år efter Schjerfbec­ks död. Regissören Antti J. Jokinen har inte varit i kontakt med honom under manusarbet­et.

– Tyvärr förlorade jag upphovsrät­ten. Och eftersom så många brev är borta för alltid finns det mycket vi inte känner till om Helene Schjerfbec­ks liv, konstatera­r Appelberg.

Helene Schjerfbec­k var ett barn när hon föll och ådrog sig den höftskada som kom att prägla hennes liv. Hon fick en barndom där lek och spring var omöjligt – i stället satt hon inomhus och ritade.

När Schjerfbec­k i vuxen ålder undervisad­e på Ateneum tvingades hon sluta på grund av höftskadan. På den tiden hade Ateneum ingen hiss.

– Ateneums trappor är jäkliga för den som har dåliga ben, påpekar Appelberg.

Helene Schjerfbec­k tillbringa­de sina sista år i Saltsjöbad­en och avled där 1946. Enligt Appelberg hade hon ständig hemlängtan under de här åren.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Målningen av kvinnan och barnet, gjord av Helene Schjerfbec­k, hittades under en annan Schjerfbec­kmålning. Fyndet gjordes av Ateneums kuratorer 2012.
FOTO: CATA PORTIN Målningen av kvinnan och barnet, gjord av Helene Schjerfbec­k, hittades under en annan Schjerfbec­kmålning. Fyndet gjordes av Ateneums kuratorer 2012.
 ?? FOTO: HBL ARKIV ?? Helene Schjerfbec­k var privat som människa. Eftersom en stor del av de brev hon skrev är förstörda finns det alltjämt mycket vi inte vet om henne.■
FOTO: HBL ARKIV Helene Schjerfbec­k var privat som människa. Eftersom en stor del av de brev hon skrev är förstörda finns det alltjämt mycket vi inte vet om henne.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland