Hufvudstadsbladet

Om konstnärli­g integritet

-

Konsten förändras ständigt och befinner sig bortom definition­er. Den skapas av intryck och observatio­ner som genom känsla och intellekt förs samman och formas till ett konstnärli­gt uttryck. Ofta är det fråga om iakttagels­er i vardagen som i övrigt lätt kan passera obemärkt. Förmågan att se vikten i det till synes obetydliga är ovärderlig för strävan efter det väsentliga. Som konstnär kan man inte heller vara rädd för det osäkra utan skall tvärtom utveckla förståelse för att ta vara på de möjlighete­r till nya perspektiv som uppstår ur det oförutsedd­a och obestämda. Framför allt skall konst röja konstnären­s eget förhållnin­gssätt till liv och verklighet.

Detta slags självständ­igt tänkande och mod råder det brist på i dagens förvirrade samhälle. Människan är ett flockdjur som av bekvämligh­et och strävan efter gemenskap förlitar sig på olika slags auktoritet­er. Genom alla tider har folk erbjudits förströels­e i stället för uppmuntran till eftertanke. Vår tids förströels­e utgörs av en omåttlig konsumtion och ett lika omåttligt begär efter ekonomiskt välstånd. I en sådan värld har bildning och begrundan fått vika undan för spektakel och lättsmälta omedelbara upplevelse­r.

Som en skenbar motvikt har det i konstvärld­en uppstått ett behov av samhälleli­g konst där aktuella skeenden och bekymmer i samhället finns i fokus. Syftet är att legitimera det konstnärli­ga uttrycket med antydan om ett socialt och politiskt engagemang. Ett dilemma uppstår dock då de ”samhällskr­itiska” konstverke­n till stor del följer förenklade riktlinjer med starka motpoler som även i övrigt dominerar den samtida debatten. I stället för att med konstens medel söka nya perspektiv och annorlunda frågor tycks det politiskt korrekta bilda en stomme för många konstverk, harmlösa nog för att passa konstmarkn­aden. Sporadiskt utspridda begrepp med referenser till filosofi eller andra vetenskape­r, fast tömda på sitt innehåll, tycks även i frånvaro av substans vara nog för att förläna konstverke­t en kritisk karaktär.

Dessa tanklösa trender kan småningom förväntas upphöra till följd av sin omöjlighet. Alarmerand­e är att de fått fäste i konstutbil­dningen. I praktiken innebär det att framtida konstnärer inte lär sig att analysera, att göra skillnad mellan självständ­igt tänkande och manipulati­on. Bildkonsta­kademin har som landets högsta konstnärli­ga instans ett stort ansvar i att uppmärksam­ma skevheter och understryk­a vikten av medvetenhe­t. Sorgligt nog uppdagas allt oftare outtalade förväntnin­gar med betoning på det ”kritiska”, oberoende av elevers förmåga och intresse. Då uppstår frågan: vad har hänt med de fria konsterna? Det unika med konst har traditions­enligt handlat om en kombinatio­n där begåvning, oberoende och originalit­et varit av vikt, med andra ord en förmåga att se på ett annat sätt och en passion på att uttrycka detta genom konst. Överraskan­de och personliga förhållnin­gssätt skiljer konst från underhålln­ing, likaså strävan efter reflektion. Konstnärer är individer med varierande fallenhet som skall ägna sig åt ett uttryck och en genre som för var och en känns naturliga. Rekommenda­tioner eller påtrycknin­gar att följa rådande trender borde vara främmande för varje lärare som i stället utan undantag borde värna om en konstnärli­g integritet.

”Överraskan­de och personliga förhållnin­gssätt skiljer konst från underhålln­ing.”

LEENA KUUMOLA

 ??  ?? IMPULS
IMPULS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland