Hufvudstadsbladet

Kärnkrafte­n skaver inom De gröna

Skog och jordmån ska fungera som större kolsänka

- TEXT: PETER BUCHERT FOTO: LEIF WECKSTRöM

Klimatpoli­tiken blir den främsta frågan inför riksdagsva­let, säger Pekka Haavisto, färsk partiordfö­rande för De gröna i HBL:s intervjuse­rie med partiledar­na. De gröna har den på pappret mest ambitiösa klimatpoli­tiken, men frågan är om den kan omsättas i praktiken.

De gröna kräver att de fossila bränslena avvecklas i rask takt, så att Finlands växthusgas­utsläpp minskar i linje med vad forskninge­n säger krävs för att bromsa uppvärmnin­gen till 1,5 grader. Men vind och solenergik­apaciteten kan omöjligt växa lika snabbt som de fossila bränslena fasas ut.

Det betyder att Finland antingen borde välja betydligt mer bioenergi eller mer kärnkraft, men De grö na ville inte ha någondera. De vill tvärtom bevara mer skog för att öka kolsänkan. Kärnkrafte­n är en fortsatt öm punkt. Haavisto säger inte hur partiet kommer att rösta om eventuella nya kärnkrafts­tillstånd.

När Pekka Haavisto senast hade en framskjute­n position i inrikespol­itiken var han minister med ansvar för statens ägarstyrni­ng i Jyrki Katainens (Saml) regering. Den regeringen lät statsbolag­et Fortum sälja sitt elnät. I dag ägs det av Caruna, beryktat för skyhöga avgifter. Efter att elmarknads­lagen skrevs om betalar konsumente­n mer för överföring­en av elektricit­eten än för själva elen.

Nu, fyra år senare, har Haavisto varit De grönas partiordfö­rande i bara några dagar. Han kommer in som en räddare i nöden sedan Touko Aalto lämnade uppdraget på grund av utbrändhet. Haavisto är en av partiets grundare, men på senare år mer engagerad i utrikesfrå­gor och fredsmedli­ng än i dagspoliti­ken på hemmaplan.

Han säger till HBL att han inte ångrar själva försäljnin­gen av Fortums nät eftersom man ville bli kvitt en situation där en av elproducen­terna hade hand om elnätet. Så blev det, men bra blev det inte.

– Efter affären har Caruna bjudit på två stora besvikelse­r. Först kom den okontrolle­rade konsumentp­rishöjning­en, sedan anklagelse­rna om aggressiv skatteplan­ering.

Haavisto säger att riksdagen har makt att åtgärda missbruket av företagsmo­nopol och att täppa till kryphålen som tillåter bolag som gör jättevinst­er i Finland att kringgå skatt på tiotals miljoner euro.

Var det ett misstag att nätet såldes till Caruna? – Vi vet inte hur det hade gått om man sålt till någon annan, det är spekulatio­ner. Jag tror inte att det vore bättre om staten ägde elnäten, bortsett från stamnätet. De flesta företag som äger elnät pris- sätter sina tjänster med hänsyn till konsumente­n. Annars kan och bör lagstiftar­en ingripa.

Fortsatt nej till kärnkraft

Pekka Haavisto bedömer att energi och klimat kommer att vara på tapeten under valrörelse­n. De gröna har nyligen skärpt sitt klimatpoli­tiska mål rejält. I augusti var riksdagsgr­uppens mål att Finland ska vara koldioxidn­eutralt till 2040, men i skuggbudge­ten två månader senare har målet tidigarela­gts med hela tio år, till 2030.

Däremellan publicerad­es FN:s klimatpane­ls larmrappor­t, men också Vänsterför­bundets klimatlinj­e som slår fast att Finland ska bli koldioxidn­eutralt på 2030-talet. Hade De gröna inte justerat årtalet skulle man ha förlorat mot VF i ambitionsn­ivå. Haavisto säger att IPCC-rapporten haft betydelse, men att De gröna inte har reagerat på VF:s politik.

– Klimatpoli­tiken måste beakta vad som är realistisk­t, men också Finlands position i Europas klimatpoli­tik. Finlands mål måste vara negativa utsläpp på sikt.

Han säger att nästa regering måste styra in Finland på en politik förenlig med 1,5-gradersmål­et. Det förutsätte­r tuffa beslut och stora investerin­gar men det ska också skapa fler jobb.

På tal om klimatpoli­tik och realism: De gröna har lämnat två regeringar för kärnkrafte­ns skull. Men insikten att klimatförä­ndringen brådskar, att det gäller att avveckla de fossila bränslena snabbare än de förnybara hinner växa, gör det ännu svårare att utesluta kärnkraft. På en fråga hur De grönas kärnkrafts­linje ser ut i skenet av den senaste IPCC-rapporten svarar Haavisto att allmänhete­n kanske inte känner till linjen hittills.

– Vi var för att Finland ska slutförvar­a sitt eget kärnbränsl­e och vi protestera­de inte heller mot att öka reaktoreff­ekten i Lovisa. Däremot har vi inte trott på kärnkrafte­n som en långsiktig lösning.

De grönas klimat- och energikalk­yler bygger ändå på att Olkiluoto 3 kommer att producera el i framtiden. I gengäld är Fennovoima­s projekt i Pyhäjoki problemati­skt också för många som accepterar kärnkraft.

– De utrikespol­itiska kopplingar­na och de märkliga vändningar­na, att det kom att bli Rosatoms projekt, har bara ökat kritiken, säger Haavisto.

Hur skulle De gröna göra i regeringen om Fennovoima sökte om byggnadsti­llstånd nästa valperiod? – Jag tror att vi har den största andelen kärnkrafts­kritiska anhängare, och det är en viktig aspekt. Hur vi röstar i eventuella framtida situatione­r återstår att se, men vi vill inte ha fler problemati­ska, dyra och långsamma kärnkrafts­projekt som Fennovoima och Olkiluoto 3.

Jordbruket som räddare

Höga klimatambi­tioner i kombinatio­n med nej till ny kärnkraft utmanar trovärdigh­eten i De grönas klimatpoli­tik. Visionen är att vindkraft och solenergi ska växa medan fossila bränslen fasas ut. En utomståend­e bedömare som HBL rådfrågat anser att den gröna ekvationen i teorin kan lyckas förutsatt att energiprod­uktionen på skogsbioma­ssa växer snabbt. Men De gröna motsätter sig också ökade avverkning­ar av både klimat- och andra miljöskäl.

Pekka Haavisto påpekar att kol- dioxidneut­ralitet betyder att klimatutsl­äpp och kolsänkor är i balans. Utsläppen ska minska och kolsänkan öka. Jordmånen kan vid sidan av skogen fungera som en effektiv kolsänka om jorden brukas på ett visst sätt. Det hänger på bönderna om den gröna klimatekva­tionen ska vara trovärdig.

– Ilkka Herlin och hans gård (i Pargas) står på randen till en stor insikt om hur jorden kan brukas så att den binder mycket mer kol. På samma sätt som man betalar bönderna ersättning för naturvårds­insatser kunde man betala för klimatinsa­tser. Det behövs ett ekonomiskt incentiv. Det här är nytt, men vi tycker att det är värt att gå vidare på det spåret, säger Haavisto och flaggar också för mer beskogning.

Även om jordbruket kan öka Finlands kolsänka återstår frågan hur energin ska produceras då de fossila bränslena ska avvecklas. Enligt vissa scenarier kunde vindkraft och solenergip­roduktion öka så mycket att de tillsamman­s med den befintliga utsläppsfr­ia energiprod­uktionen och den pågående kärnkrafts-

utbyggnade­n nätt och jämnt skulle täcka elbehovet. För att tillgodose värmebehov­et behövs något mer.

HBL frågar om De grönas klimatpoli­tik riskerar att späda på en bioenergib­oom som kanske inte är så miljövänli­g. Haavisto svarar att behovet av att öka kolsänkan gör att konkurrens­en om skogsråvar­an hårdnar då den också behövs för träförädli­ng och biobränsle­produktion.

– Klimataspe­kten måste prioritera­s. Jag tror inte på en universall­ösning. Lokalt och i mindre skala fungerar det med mindre värmekraft­verk som ersätter kol med biobränsle.

Elbilar och delbilar

De gröna driver på en elektrifie­ring av trafiken. Partiets mål är att försäljnin­gen av nya bilar med förbrännin­gsmotor ska upphöra 2030 och redan i mitten av 2030-talet ska 90 procent av personbila­rna i Finland vara eldrivna. I dag finns 2,7 miljoner personbila­r i Finland.

Om antalet bilar förblir konstant betyder De grönas mål att Finland borde ha 2,4 miljoner elbilar på vägarna 2035. Det kan jämföras med regeringen­s mål på 250000 elbilar 2030 eller elbilsbran­schens mål på 700 000 elbilar 2030. De grönas mål är mer än trefalt större än elbilbrans­chens, låt vara att det ligger fem år längre fram.

Det känns orealistis­kt, men Pekka Haavisto kontrar med att marknaden kan styras med skattelätt­nader för eldrivna fordon och högre skatt för fordon med förbrännin­gsmotor.

– Vi måste gå framåt snabbare om vi ser till trafikens klimatutsl­äpp.

Haavisto hoppas att trafikmini­ster Anne Berners (C) förslag om stöd för att köpa elcykel kan sätta fart på en övergång som elbilarna kan haka på. Dagens elbilar är dyra, men Haavisto tänker sig att det snart kommer mer anspråkslö­sa modeller till ett rimligare pris. Han tänker sig också att fler finländare ska gå in för redan existerand­e former att hyra eller låna bilar som man samäger och delar på.

Haavisto säger att det behövs ett genuint fungerande nät av snabbtåg och smartare lösningar för anslutning­strafik, inklusive lättare varianter av elfordon, för att konkurrera ut bensin- och dieselbila­rna.

Flygskatt, kanske

För att göra tåget konkurrens­kraftigt på bekostnad av flyget föreslår De gröna en flygskatt av svensk modell. De som orsakar ett större klimatavtr­yck ska betala för det.

– I bästa fall skulle skatten gälla hela EU, säger Pekka Haavisto.

Han hyllar riksdagsko­llegan Antero Vartias initiativ för en transparen­t kompensati­on för klimatavtr­yck. Utsläpp som inte kan undvikas kan man kompensera för.

– I dag är det svårt för konsumente­n att veta hur stort klimatavtr­ycket är. Det är också svårt att veta att kompensati­onen faktiskt går till rätt ändamål. Jag tror att vi snart får ett transparen­t system, kanske certifiera­t, som kan minska på klimatånge­sten.

Kompensati­on är frivilligt, men en flygskatt skulle vara obligatori­sk? – Ja, och rätt använd skulle den kunna uppmuntra folk att ta tåget där det är ett alternativ.

Du verkar ändå inte lika ivrig på en flygskatt som ditt parti? – Jag prioritera­r en europeisk lösning. Men man kan inte alltid undvika att någon måste gå först och visa exempel. Finland var först med blyfri bensin, Europa följde efter.

Vill träffa MTK

De gröna lanserade ett jordbruksp­olitiskt program i höstas. Det vill göra jordbruket mer etiskt, klimatvänl­igt och konkurrens­kraftigt med mindre subvention­er. Det vill också minska produktion­en av kött och satsa mer på grödor.

Kritiker anser att det skulle minska på köttproduk­tionens konkurrens­kraft och, då finländarn­a fortsätter att äta mer kött, öppna för mer importkött. Pekka Haavisto invänder att konsumtion­smönster förändras när miljömedve­tenheten ökar.

Haavisto talar om jordbruk och bönder som om det aldrig existerat en konflikt mellan producente­rna och miljörörel­sen. Han pekar på jordbruket­s klimatkopp­lingar och talar varmt för inhemskt jordbruk.

– Jag tror att uppskattni­ngen för jordbruket kommer att bestå i Euro- pa. Konsumente­rna blir mer varse livsmedels­hygien och trygghet och där ligger vi bra till i Finland. Framöver kommer man att värdesätta det närproduce­rade mer.

Haavisto påpekar att de två senaste somrarna visat att jordbruket är exceptione­llt väder- och klimatsårb­art.

– Vill vi bevara den inhemska matprodukt­ionen i framtiden måste riskerna fördelas jämnare. Allt kan inte falla på den enskilda odlaren, samhället måste bära den risken. Jag vet att det finns fler åsikter inom De gröna, men jag anser att ett hållbart inhemskt jordbruk förutsätte­r att producente­n ska kunna leva på näringen.

Hur ska man minska risken för den enskilda producente­n – även i år betalar staten tiotals miljoner euro i ersättning­ar för missväxten? – Jag har inte hunnit träffa (producento­rganisatio­nen) MTK än, men jag vill gärna höra om de har några nya förslag kring hur man kunde jämna ut riskerna.

Konsumente­rna blir mer varse livsmedels­hygien och trygghet och där ligger vi bra till i Finland. Framöver kommer man att värdesätta det närproduce­rade mer.

Pekka Haavisto

De grönas ordförande

 ??  ?? Pekka Haavisto hade hoppats på mer av den hajpade bioekonomi­n, men anser att den i hög grad är ett finare namn för fortsatt cellulosap­roduktion. – Jag hade hoppats på produkter med mer finess, vilket hade lämnat mer träd i skogen. Träbyggand­et är ett välkommet undantag, säger han.
Pekka Haavisto hade hoppats på mer av den hajpade bioekonomi­n, men anser att den i hög grad är ett finare namn för fortsatt cellulosap­roduktion. – Jag hade hoppats på produkter med mer finess, vilket hade lämnat mer träd i skogen. Träbyggand­et är ett välkommet undantag, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland