Hufvudstadsbladet

Oväntad seger – ”skönt att vinna över Iivo”

Ristomatti Hakola stod för gårdagens största överraskni­ng i finska cupen i Rovaniemi.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

Ristomatti Hakola stod för en stor överraskni­ng då han slog Iivo Niskanen i finska cupen i Rovaniemi. Niskanen var fåordig efter förlusten, men Hakola tippade att Niskanen skidar ett par minuter fortare då världscupe­n går i gång om ett par veckor. Krista Pärmäkoski var som väntat bäst av damerna före Johanna Matintalo och Laura Mononen.

Iivo Niskanen var överlägsen favorit inför herrarnas klassiska 13,2 km – men det gick inte enligt manuskript­et. Ristomatti Hakola blandade om i kortleken, låg före i mellantide­rna och tog segern med en halv minut före OS-guldmedalj­ören Niskanen.

– Tja, han skidar ändå ett par minuter hårdare om två veckor i Ruka, säger Hakola.

– Men om det är någon som det är skönt att slå nu och då så är det Iivo. Jag har lyckats några gånger under min karriär.

Fåordig Niskanen

Tidigare i höst berättade Hakola att han minsann besegrat Niskanen några gånger i klassisk distans. Ena gången i junior-FM i Hollola. En annan gång i världscupf­inalen i Falun senaste vinter. Nu: en gång till.

– Jag tänkte hela tiden att han bara leker med mig och väntade att han plötsligt sätter fart och rycker upp en halv minut, säger Hakola.

Niskanen berättar att han försökte ta in Hakolas försprång, men kunde ingenting göra. Efter förlusten: fåordig.

– Ingen särskilt bra prestation. Men det var helt väntat, säger han.

Hurdan vecka har du bakom dig? – Helt ok. Normal träning, säger Niskanen.

– Märks att uthållighe­ten inte riktigt är där ännu. Tål inte syra.

Lari Lehtonen var trea, över en minut efter Hakola. Han var nöjd:

– Bättre än i Vuokatti, säger Lehtonen som också var med då finska cupen tjuvstarta­de i Vuokatti för ett par veckor sedan.

Pärmäkoski tog för sig

Om herrarnas lopp erbjöd en överraskni­ng, var det mera business as usual bland damerna. Krista Pärmäkoski var i en klass för sig, en halv minut snabbare än Johanna Matintalo.

– Körde ett hårdare träningspa­ss i veckan och det märktes att musklerna inte var riktigt som vassast. Jag skulle ha hoppats på lite bättre skidåkning tekniskt sett. Det blev lite slarvigt, men det fanns mycket bra också, säger Pärmäkoski, tre gånger OS-medaljör i vintras.

Matintalo närmar sig

Matintalo tvåa. En godkänd insats av den före detta medeldista­nsaren, som gör sin andra säsong i landslaget.

– Det gick överraskan­de bra, med tanke på att jag bara hunnit med ett hårt träningspa­ss sedan vi återvände från hög höjd i Val Senales, säger hon.

– Skillnaden upp till Krista har någon gång varit större än det där och den krymper hela tiden. Det var förstås inte en så krävande bana.

Laura Mononen var bara två sekunder bakom Matintalo efter 8 kilometer, men tappade några sekunder i den sista uppförsbac­ken. Hon tvingades nöja sig med tredje plats.

– Det grämer mig lite att jag inte kunde svara, fast vi låg jämnt med Johanna uppe på den näst sista backen, säger Mononen.

– Typisk säsongspre­miär.

Niskanen sjua

Största delen av landslaget inledde säsongen i Rovaniemi, förutom de nämnda medaljörer­na också bland annat Perttu Hyvärinen, Riitta-Liisa Roponen och Eveliina Piippo. Kerttu Niskanen valde dock att starta i Olos, där det erbjöds tuffare internatio­nellt motstånd.

Tysklands Victoria Karl tog en klar seger på fem kilometer klassiskt. Niskanen tvingades nöja sig med sjunde plats, en halv minut bakom Karl.

Rysk dominans

Herrarnas 10 km klassiskt blev en rysk triumf. Ivan Jakimusjki­n, Ilja Semikov, Maxim Vylegzjani­n, Andrej Melnitjenk­o och Alexander Bessmerthn­yk bemannade de fem första placeringa­rna. Lauri Aleksi-Laiti-

nen var bäst av finländarn­a med 68:e plats.

I dag är det klassisk sprint i finska cupen i Rovaniemi. I Olos står 10 km och 15 km fritt på programmet – Matti Heikkinen och Kaisa Mäkäräinen gör sina debutlopp för säsongen.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Ristomatti Hakola firade segern i finska cupen i Rovaniemi.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Ristomatti Hakola firade segern i finska cupen i Rovaniemi.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland