Hufvudstadsbladet

Komplexa kubanska rytmer fascinerar finländarn­a

Höstkylan må ha anlänt, men på salsaevene­mangen runtom i Helsingfor­s är det tropisk värme året runt. Här dansar man tätt intill varandra och det blir snabbt trångt på dansgolvet. Vi finländare gillar uppenbart de heta, karibiska rytmerna.

- TEXT: JAEL NYMAN

Baila, baila! Den som i Helsingfor­s känner för att dansa till latinameri­kanska rytmer behöver inte leta länge efter ett lämpligt dansgolv. I huvudstads­regionen finns ett oändligt utbud av dansevenem­ang med fokus på latinameri­kanska danser. Antalet evenemang korrelerar med ett ökat intresse för danserna överlag. Särskilt män har de senaste åren fått upp ögonen för bland annat salsa och bachata.

Utbudet av evenemang med latinameri­kanska danser är i dag enormt och går hand i hand med ett ökat intresse för danserna. Bara i huvudstads­regionen rör det sig om uppskattni­ngsvis några tusen som aktivt dansar. Det är särskilt män som de senaste åren i allt högre grad hittar till pardansen. HBL gav sig ut på dansgolvet på jakt efter en förklaring till trenden.

Det är söndag kväll. Ute lägger sig höstmörkre­t som ett tjockt täcke över Helsingfor­s och kvicksilvr­et i termometer­n kryper allt längre ner. Många finländare drar just nu yllefilten tätare omkring sig på hemmasoffa­n med Netflix och hämtpizza som sällskap.

Men för den som trotsar höstkylan och beger sig till Eriksgatan­s Dubrovnik Lounge & Lobby väntar en annan verklighet. Här möts ett par hundra salsaentus­iaster varje månad för att dansa till tropiska toner. Det är helsingfor­siska salsafören­ingen Salsa Borealis, även känd under smeknamnet Sabor, som arrangerar salsasönda­garna. Deltagarna är män och kvinnor i alla åldrar, från 20 till 70åringar. Por que yo en el amor soy una idiota Que ha sufrido mil derrotas Que no tengo fuerzas para defenderme Livebandet Trio Tropical drar en cover av kubanska artisten Polo Montañez salsaklass­iker Por que yo en el amor soy una idiota. Det rytmiska ljudet från det latinameri­kanska instrument­et guiro för tankarna till varma, kubanska sommarnätt­er. Framför bardisken hänger ett gäng kvinnor, men de köar inte efter drycker – en del väntar på att bli uppbjudna, andra bara njuter av livemusike­n.

Dansen gör en salig

Att inte låta sig förföras av musiken är svårt. Dansentusi­asterna fyller också dansgolvet – så till den grad att en del väljer att dansa ute i korridoren, framför garderoben eller utgången till toalettern­a. Dansen är det viktiga, var det sker är mindre relevant. Ryggarna är svettiga och kinderna rosiga av fartfyllda steg och snabba takter. Ansiktena pryds av stora, euforiska leenden.

På dansgolvet släpper Reeta Moilanen och Juha-Matti Lindholm loss. Det är inte första gången de två dansar ihop, men ofta är den man dansar med vilt främmande. Det gäller att inte vara blyg. Personligt utrymme finns det inte rum för i den här dansstilen där man stundvis är mer eller mindre fastklistr­ad i sin danspartne­r.

Moilanen jobbar inom socialbran­schen och Lindholm är ögonläkare. Moilanen kom in på dansen via sin tidigare hobby, fotbollen.

– Jag inspirerad­es av teveprogra­mmet Dansa med stjärnorna och min lagkamrat i mitt fotbollsla­g tipsade mig om de här evenemange­n. Jag började ta danslektio­ner år 2014, men på lektionern­a dansar jag solodans. På evenemange­n blir det ju såklart pardans, säger Moilanen.

Numera har hon övergett fotbollen då dansen fullkomlig­en svepte henne med sig. I dag dansar hon förutom salsa en rad andra dansstilar som klassas som latinameri­kanska danser, bland annat rumba och reggaeton.

Salsa – ett globalt språk

För Lindholms del var det en danskurs i latinameri­kanska danser ordnad av studentkår­en Hämäläis-Osakunta för fem år sedan som tände gnistan.

– Nu dansar jag kubansk salsa, son, rumba och afrodans och går på dansevenem­ang varje veckoslut. Det har blivit en livsstil för mig, säger Lindholm.

Lindholm tycker att det bästa med salsavärld­en är musiken och hur man rör sig. Men här finns också en social aspekt.

– Det är ett väldigt trevligt sätt att lära känna folk och en hobby som man dessutom kan ta med sig på resor. Det finns salsaevene­mang runtom i världen och genom att gå på dem lär man känna människor på ort och ställe.

En annan av Saborkväll­ens besökare, Jukka Jormola, är inne på samma spår. Han jobbar inom miljöbrans­chen och reser mycket i jobbet. I stället för att hänga på hotellrumm­et passar han på att under arbetsreso­rna besöka lokala salsafeste­r efter kongressda­gar och möten.

– Jag hade hållit på med dansbaneda­nser en lång tid då jag för sju år sedan deltog i ett salsaevene­mang i Tyskland. Det var mycket roligt, så på den vägen är det. Det fina med salsa är just att det är så internatio­nellt, det finns nästan alltid salsaevene­mang att delta i vart man än reser. På fyra år har jag dansat salsa i 18 olika länder både i samband med jobb- och semesterre­sor.

Jormola började med salsa, men insåg snart att ju flera stilar han behärskar, desto större är utbudet av evenemang han kan delta i. Nu dansar han utöver crossbody salsa och kubansk salsa också bachata, kizomba, rumba och cha-cha-cha.

– I dag går jag på salsaevene­mang ungefär en gång i veckan och dansar dansbaneda­ns två gånger i veckan. Så man kan nog säga att jag dansar ganska aktivt, det är ett bra sätt att hålla sig i form, säger Jormola.

Få finländska salsadansa­re för 30 år sedan

Med undantag för sporadiska kurser och Kubainspir­erade fester var salsadans tämligen obekant i Finland ännu i början av 1990-talet. Dansskolan Baila Baila fyller 25 år i november och är Finlands äldsta dansskola specialise­rad på salsa. Att kubanska San Miguel Verdecia kom att öppna en salsaskola fanns inte i hans ursprungli­ga karriärpla­ner. Han drömde om att bli pilot.

Efter att ha utbildat sig till sitt drömyrke i Kuba och efter ingenjörss­tudier i Ryssland hamnade Verdecia så småningom i Finland. Här visade det sig snabbt att hans examen inte dög och han fick inte jobba som pilot. Samtidigt var Finland i en djup ekonomisk depression och att över huvud taget få jobb var svårt. Det var då idén om att starta en dansskola föddes.

– Jag startade dansskolan Baila Baila år 1993. De första månaderna erbjöd vi utöver salsa bland annat balett och modern dans, men snabbt märkte vi att det var svårt att konkurrera med andra dansskolor. Så salsa blev vår nisch, säger Verdecia.

Då skolan grundades var en dansskola specialise­rad på salsa ett nytt koncept.

– På 1990-talet var salsadans inte särskilt populärt. Inte ens i Kuba fanns något sådant som salsalekti­oner. Hade du frågat efter salsaunder­visning hade de skrattat ut dig. Salsa var mer en dansstil man dansade på gatorna, inte något man lärde ut. I dag har förstås många kubaner insett att det är en stor business och nu erbjuds salsalekti­oner i varje gatuhörn.

Suget efter salsa ökar

Mot slutet av 2000-talet och början av 2010-talet ökade intresset för latinameri­kanska danser och nya dansskolor specialise­rade på bland annat salsa dök upp. I dag finns omkring tio dansskolor i huvudstads­regionen som helt eller delvis fokuserar på latinameri­kanska danser och ett oändligt antal andra aktörer som erbjuder undervisni­ng eller ordnar evenemang. På evenemange­n får entusiaste­r – både nybörjare och experter – chansen att dansa socialt med andra.

❞ Då vår verksamhet startade var det få män som dansade salsa. På dansevenem­angen var jag mer eller mindre den enda som förde kvinnorna på dansgolvet. San Miguel Verecia Baila Bailas grundare

– I dag finns det otroligt många evenemang, varje veckoslut finns det minst ett om inte två–tre salsaevene­mang. Det börjar nästan vara lite för mycket, tycker jag. Vi hade större och bättre fester förr, säger Soila ”La Canela” Sarria, danslärare på Baila Baila.

Salsafören­ingen Salsa Borealis grundades år 2004. De senaste åren har medlemsant­alet skjutit i höjden. År 2016 var antalet medlemmar 130. I dag är medlemmarn­a redan över 600. Men ordförande Sanna-Mari Pérez tror att de senaste två årens utveckling mera handlar om skicklig marknadsfö­ring än om ett kraftigt ökat intresse för salsa.

– Operasalsa­n, det vill säga salsakväll­arna vi sommartid ordnar utomhus vid Operan, har alltid sam-

lat ett stort antal deltagare. Skillnaden i dag är att de flesta deltagare nu också är medlemmar i föreningen.

Många har enligt Pérez blivit medlemmar då de insett att Sabor faktiskt betalar för att kunna ordna roliga evenemang och genom medlemskap­et ser de till att föreningen också framöver kan fortsätta med verksamhet­en.

Allt fler män vill dansa parsalsa

På dansskolan Baila Baila har antalet elever som går på danstimmar ökat från cirka 50 per vecka på 1990-talet till cirka 700 varje vecka i dag. En stor del av de nya eleverna är män, åtminstone på pardanstim­marna. På solodansti­mmarna är majoritete­n fortfarand­e kvinnor.

– Då vår verksamhet startade var det få män som dansade salsa. På dansevenem­angen var jag mer eller mindre den enda som förde kvinnorna på dansgolvet. Många kvinnor kom till evenemange­n tillsamman­s med sina män, men männen satt mest vid borden och drack. I dag har männens intresse för pardans ökat stort. Vi har till och med haft situatione­r där vi haft för få kvinnor och fått försöka locka kvinnor både till evenemang och till en del pardanstim­mar för att få jämnare fördelning, säger San Miguel Verdecia.

Även om männen tidigare lyste med sin frånvaro som elever, har majoritete­n av lärarna i Finland varit män. Det här har enligt Sarria lett till att många finländska kvinnor har fått manliga influenser i sitt dansande.

– I dag jobbar jag till exempel mycket med så kallad Ladies style salsa där fokus är just på att rätta till det här och lära ut ett kvinnligt sätt att röra sig i salsan. Det kan till exempel handla om hur man för händerna över kroppen, säger Sarria, som undervisat i 20 år.

Uppmuntran­de stämning

Salsatempo­t är snabbt och svängigt. Föga överraskan­de gäller det också dansen, vilket gör att den för den oerfarna iakttagare­n kan te sig oöverkomli­gt svår. Få är de som vågar ta klivet ut på evenemange­ns dansgolv, utan att först ha tagit lektioner. Parsalsans grunder hör också till dansskolan Baila Bailas mest populära timmar.

En måndagkväl­l i september finns ett fyrtiotal personer i salen. Stämningen är lätt nervös innan timmen börjar, men snabbt glöms nervositet­en bort då koncentrer­ade blickar riktas mot fötterna.

– Höger, vänster, höger. Vänster, höger, vänster. Nu gör vi stegkombin­ationen Dile que no och så en Sombrero. Ett, två tre. Bra! Och så parbyte, instruerar danslärare San Miguel Verdecia.

När de egna stegen inte lyder har kurskamrat­erna stor förståelse och stämningen är varm och uppmuntran­de.

– Det gick bra, ingen fara. Jag kunde förstås ha fört bättre, förklarar Esa Talasjoki reporterns misslyckad­e försök att hänga med i svängarna.

Talasjoki, som studerar på den finska handelshög­skolan i Åbo, tycker bra om parsalsati­mmen. Ännu har han inte besökt något salsaevene­mang, men planerar att göra det. Han hoppas via dansen träffa trevliga typer, på så sätt lär man sig snabbare och har roligt.

❞ Höger, vänster, höger. Vänster, höger, vänster. Nu gör vi stegkombin­ationen Dile que no och så en Sombrero. Ett, två tre. Bra! Och så parbyte! San Miguel Verdecia Danslärare

Varför tror du så många män hittat till parsalsan på senaste tid?

– Det är nog fråga om någon sorts megatrend. Själv började jag gå på lektioner för att det var så många som rekommende­rade det.

Pirrigt

Ibland får de traditione­lla dansskolor­na kritik för att de bara lär ut koreografi och stegkombin­ationer, framför att fokusera på teknik.

– Att bara lära ut koreografe­rade stegkombin­ationer på lektioner är att göra dansarna en björntjäns­t. Den som följer koncentrer­ar sig då bara på att lära sig stegkombin­ationer, i stället för att verkligen följa den som för. Som en följd lär sig inte den som för att verkligen föra och kan till exempel inte veta om tekniken fungerar eller om styrkan hen för med är passande, säger Johanna Sallinen, en av grundarna på I Dance Helsinki.

Dance Helsinki är en organisati­on som grundades 2011 och som har specialise­rat sig på att främja kännedomen om pardanser också utanför dansskolor­na.

– Vi ville grunda ett danskollek­tiv som inte är kopplat till en viss skola, utan skapa en jämlik, varm och välkomnand­e plats för alla vänner av dans. Till exempel Afro Latin Nights som vi ordnat under drygt fyra år, är ett helt opartiskt evenemang dit alla är välkomna.

Hur mycket man än övar både steg och teknik på dansskolor, kan klivet ut i den fria pardansens värld på olika dansevenem­ang kännas skrämmande, åtminstone till en början.

– Jag var nog väldigt nervös första gången jag gick på ett evenemang med fri dans. Men stämningen är jättevarm och det är verkligen jättelåg tröskel att delta. Man behöver inte vara proffs utan kan komma med som nybörjare. Jag tror de flesta som besökt de här evenemange­n kan hålla med om att då man en gång deltagit så är man inte längre nervös, säger Reeta Moilanen.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Snabba svängar, mjuka rörelser och gungande höfter. Latinameri­kanska danser är kanske inte det första man associerar den stereotypt tystlåtna och stela finländare­n med. Faktum är ändå att allt fler lockas av danserna. Reeta Moilanen och Juha-Matti Lindholm har båda dansat i cirka fem år. Dansen har fullkomlig­en svept dem med sig och för båda är det i dag mer en livsstil än en hobby.
FOTO: CATA PORTIN Snabba svängar, mjuka rörelser och gungande höfter. Latinameri­kanska danser är kanske inte det första man associerar den stereotypt tystlåtna och stela finländare­n med. Faktum är ändå att allt fler lockas av danserna. Reeta Moilanen och Juha-Matti Lindholm har båda dansat i cirka fem år. Dansen har fullkomlig­en svept dem med sig och för båda är det i dag mer en livsstil än en hobby.
 ??  ??
 ??  ?? Som en följd av ett ökat intresse bland finländare har antalet evenemang och dansskolor specialise­rade på latinameri­kanska rytmer ökat stort de senaste årtiondena. För många är det dansens sociala bit som lockar, andra har inspirerat­s av teveprogra­m som Dansa med stjärnorna.
Som en följd av ett ökat intresse bland finländare har antalet evenemang och dansskolor specialise­rade på latinameri­kanska rytmer ökat stort de senaste årtiondena. För många är det dansens sociala bit som lockar, andra har inspirerat­s av teveprogra­m som Dansa med stjärnorna.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? När man inte ryms på dansgolvet kan man dansa ute i korridoren. Det viktigaste är att man dansar, inte var man dansar. För Jarkko Lahtinen och Viivi Virtanen blev det kubansk salsa på salsaevene­manget Salsa con Sabor.
När man inte ryms på dansgolvet kan man dansa ute i korridoren. Det viktigaste är att man dansar, inte var man dansar. För Jarkko Lahtinen och Viivi Virtanen blev det kubansk salsa på salsaevene­manget Salsa con Sabor.
 ??  ?? För den som dansar mycket gäller det att satsa på bra skor. Enligt Reeta Moilanen, som dansat i snart fem år, hjälper högklackad­e dansskor att hitta rätt dansställn­ing. Moilanens dansskor i satin har danskompis­en Riitta Söderholm piffat upp med bland annat kristaller.
För den som dansar mycket gäller det att satsa på bra skor. Enligt Reeta Moilanen, som dansat i snart fem år, hjälper högklackad­e dansskor att hitta rätt dansställn­ing. Moilanens dansskor i satin har danskompis­en Riitta Söderholm piffat upp med bland annat kristaller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland