Hufvudstadsbladet

Alex Schulman skriver om en hemlig kärlek

När familjen skyggar för hans ilska bestämmer sig Alex Schulman för att bryta förbannels­en. På jakt efter roten till sitt eget mörker snubblar han över en ödesmättad kärlekshis­toria. I boken Bränn alla mina brev berättar han om sin mormors, Karin Stolpes,

- TT/SARA ULLBERG

Av en händelse hittade Alex Schulman en brevbunt som dokumenter­ade den hemliga romansen mellan hans mormor, Karin Stolpe, och Olof Lagercrant­z. Breven gav svaret på morfars, Sven Stolpes, oresonliga ilska.

Skulle han ha kvar ramberätte­lsen om sin egen vrede, eller inte? Två veckor innan boken gick i tryck var Alex Schulman vankelmodi­g. Fanns det inte en risk för att kärnan i boken – den om kärlekshis­torien mellan hans mormor Karin Stolpe och Olof Lagercrant­z – skulle överskugga­s av hans eget jag?

– Jag kände väldigt starkt att det här faktiskt inte är min historia. När jag börjar en bok på det sätt som jag har gjort då är den återigen väldigt jagcentrer­ad, säger Schulman med en suck.

Förbjuden relation

Som författare har Alex Schulman baserat sig på det självbiogr­afiska. I böcker som Skynda att älska (om pap- pa Allan Schulman) och Glöm mig (om mamma Lisette Schulman) använder han sig själv som ett sätt att spegla den han skriver om. Här ville han egentligen inte skriva en ”jagisk” bok, men bestämde sig efter många kval för att ändå inleda och avsluta boken med jakten på ursprunget till sin egen vrede. Det var trots allt det som ledde honom till släkthemli­gheten om den förbjudna relationen mellan Karin och Olof.

Är han en argsint människa? Nja, Alex Schulman har egentligen aldrig betraktat sig själv som en sådan. I skrift möjligen, på bloggar och i krönikor där polemik och konfrontat­ion har varit en sorts arbetsreds­kap, men inte som privatpers­on.

– Jag får aldrig några utbrott, jag skriker inte, jag höjer aldrig rösten över huvud taget. Jag blir aldrig våldsam, jag slår ingen, knuffar ingen, jag är rädd för allt sådant där. Men kanske blir folk ändå rädda för mig för att jag har någon typ av... vad ska man säga att det är? En lågintensi­v passiv aggressivi­tet nästan.

En lågintensi­v vrede

Alex Schulman trevar sig fram när han pratar om det som gjorde att han till sist tog hjälp av en kbt-terapeut. En lågintensi­v vrede, eller kanske snarare en ständig irritation som hans allra närmaste reagerade negativt på. Var kom den ifrån? När terapeuten bad honom att rita upp en familjekar­ta och berätta om sin släkt blev mönstret tydligt – familjens tag-

gigheter, konflikter och kaosartade relationer strålar ut från en och samma punkt – morfar Sven Stolpe, berömd författare, fruktad polemiker, i det privata ofta elak koleriker.

– Han är urondskan på något sätt, säger Alex Schulman helt utan ironi.

Som ett led i att försöka förstå sig själv börjar han läsa sin morfars produktion, 94 böcker skrivna mellan 1929 och 1990, och söker efter nycklar till dennes beryktade vrede. Ganska snart finner han att ett årtal återkommer i Stolpes självbiogr­afiska skrivande, 1932, året då ”livet slocknade”, året då han ”tappade tron på människan”. Varför? För att han utsatts för ”ett sexuellt attentat”.

– Det är så sjukt, så typiskt Sven Stolpe att uttrycka det så. Sedan förstod jag att han beskrev det här sexuella attentatet, fast i romanform, i bok efter bok efter bok. Och att alla de här kvinnorna som han beskriver, det är alltså mormor.

Den svurne ärkefiende­n

I morfars arkiv där tusentals arkiverade brev samsas med fickalmana­ckor, foton och recensione­r hittar han kryptiska ångestladd­ade anteckning­ar om en OL – en person som Alex Schulman till sist räknar ut måste vara Olof Lagercrant­z, morfars svurne ärkefiende i spalterna. Och när han efter mer research närmar sig familjen Lagercrant­z bekräftas bilden. I Olof Lagercrant­z dagbok och sparade brev framgår det tyd

Min morfar förintade mormors liv, förstörde varje möjlighet för henne att bli lycklig. Han är inte bara skyldig till att ha förstört sitt eget liv, utan har många liv på sitt samvete.

ligt att Olof och Karin Stolpe sommaren 1932 hade en passionera­d kärleksaff­är.

– När jag får tillstånd av Martina Lagercrant­z, 97 år gammal, att publicera de här texterna förstår jag att jag sitter på ett material som jag aldrig kommer att få igen i livet. Jag får aldrig samma möjlighete­r att skriva en så stark historia som det här.

Varför stannade Karin Stolpe ändå hos Sven livet ut? Utan att avslöja för mycket kan man säga att vreden spelar en avgörande roll för beslutet. Var Alex Schulmans sympatier ligger är inte svårt att gissa, boken ser han som en sorts upprättels­e för sin mormor.

– Min morfar förintade mormors liv, förstörde varje möjlighet för henne att bli lycklig. Han är inte bara skyldig till att ha förstört sitt eget liv, utan har många liv på sitt samvete.

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ??
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland